De Nederlandse wet geeft aan dat in de periode van 15 maart tot 15 september geen bomen omgehakt of weggehaald mogen worden. Vaak moet je bij het rooien van bomen een kapvergunning aanvragen en wordt geadviseerd om het rooien door een professioneel bedrijf uit te laten voeren.
U heeft altijd een omgevingsvergunning nodig voor het kappen of sterk terugsnoeien van houtopstand ( boom, struik, klimplant) met een stam van 31 cm of meer (omtrek) en een hoogte van 1,30 cm of meer. Ook als u een dode boom wilt kappen kan een vergunning verplicht zijn.
Bomen kunnen bijna het gehele jaar door gekapt, gerooid of geveld worden. Er is eigenlijk geen specifiek kapseizoen, want elk seizoen heeft zijn voor en nadelen. Zo is het kappen van uw boom in de winter juist de beste tijd en in het voorjaar wanneer het broedseizoen plaats vind juist niet.
Bomen en takken mag je sowieso snoeien tussen 1 oktober en 28 februari. Houd tussen 1 maart en 30 september rekening met broedende vogels. In deze periode mag je ook niet altijd radicaal bomen snoeien. Vorm- en onderhoudssnoei zijn wel in alle gevallen toegestaan, evenals snoeien voor de verkeersveiligheid.
Kappen zonder vergunning is illegale kap, in strijd met de APV en kan handhavend tegen opgetreden worden door bestuursrechtelijke, privaatrechtelijke en strafrechtelijke sancties op te leggen.Er kunnen hoge boetes en zelfs celstraf worden opgelegd.
Binnen 2 meter van de erfgrens: de boom mag niet hoger zijn dan de schutting of scheidsmuur. Als de schutting 2 meter hoog is, dan mag de boom dus ook maximaal 2 meter hoog zijn. Verder dan 2 meter van de erfgrens: er zijn geen regels voor de maximale hoogte van de boom.
Volgens de wet moet een boom minimaal 2 meter van de erfgrens staan. Een heg of struik moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens staan. Soms geldt een uitzondering en mogen bomen en planten toch dichterbij staan. Ga bij problemen eerst in gesprek met uw buren.
Bomen kunnen zowel in de zomer als in de winter gesnoeid worden. Vooral snoeien in de zomer is voor de boom zelf een geschikte periode omdat de boom in de zomer veel makkelijker kan reageren op de snoei. Als je enkele takken wil verwijderen kan je dat best in de zomer doen.
Wel snoeien in de zomer
Knip de stengels terug van uitgebloeide, voorjaarsbloeiende vaste planten zodat ze hun energie niet steken in het produceren van zaad. Knip ook vaste planten terug die vroeg in de zomer hebben gebloeid (vrouwenmantel, ridderspoor, geranium en lupine) voor een tweede bloei.
Van begin januari tot eind maart is het tijd voor fruitbomen snoeien, daarnaast kan er van juni tot eind oktober een tweede keer gesnoeid worden om de boom te onderhouden.
Een vergunning is verplicht bij hoogstammige bomen. Dat zijn alle bomen met een hoogte van minimaal vier meter en een stamomtrek van minstens 40 centimeter. De hoogte wordt gemeten op anderhalve meter. Zieke of dode bomen mag je altijd zonder vergunning kappen.
Een boom kappen
Als de stamomtrek van de boom op een hoogte van 1,30 meter niet meer is dan 35 centimeter, heb je geen vergunning nodig. Dat geldt voor alle boomsoorten.
VERPLICHTE KAPVERGUNNING
Een kapvergunning is verplicht voor het vellen van hoogstammige bomen. Onder de term 'hoogstammig' verstaat men bomen met een stamomtrek van minstens 1 meter (te meten vanaf 1 meter boven de grond).
Verder is het illegaal vellen van een boom een economisch delict. Het is strafbaar en kan leiden tot een zeer hoge boete. Op een economisch delict staat een boete van maximaal 21.750 euro en/of een celstraf van zes maanden. Deze straf loopt niet via de gemeente, maar via het openbaar ministerie.
De omtrek van de boom op een bepaalde hoogte (Voorbeeld: als een boom op een hoogte van 130 cm een omtrek heeft van meer dan 80 cm, moet je een kapvergunning aanvragen) Als de boom van de weg zichtbaar is, moet je een kapvergunning aanvragen. Als je meer dan 30% van de boom snoeit, moet je een kapvergunning aanvragen.
Op die vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Er is simpelweg geen enkele boomsoort die door heel Nederland gekapt mag worden zonder vergunning. Of er voor het kappen van uw boom een vergunning nodig is, hangt helemaal af van de wetgeving die geldt voor het grondgebied waarop uw boom staat.
Wat moet ik snoeien in de herfst? Er zijn nog best veel planten, struiken en bomen die begin herfst of zelfs nog in de winter een snoeibeurt nodig hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn rozenstruiken, lavendelstruiken, leilinde, druivenstruiken, fruitbomen en bomen zoals de walnootboom, esdoorn, berk en kastanjeboom.
Niet in de volle zon snoeien
Buiten het feit dat dit voor jezelf niet zo prettig is, is het ook voor de plant niet fijn. Wanneer je snoeit laat je namelijk snoeiwonden achter op de takken en bladeren, waardoor het vocht van de plant of boom snel verdampt. Dit veroorzaakt snel bruine bladeren of randjes.
Niet alle struiken en planten mag je snoeien in de zomer. Zo komen bomen en planten die in volle bloei staan in de maanden juni en juli zoals de vlinderstruik niet in aanmerking om gesnoeid te worden.
Inkorten of toppen van een boom is, zoals het woord ook aangeeft, het verminderen in hoogte van een boom. Door de top eruit te zagen/ of de boom in te korten maak je de boom kleiner. Als je ook de zijtakken begint in te korten of stukken af te zagen dan wordt het kandelaberen.
Uitzonderingen. ABC bomen snoei je niet als ze kaal zijn, zij gaan bloeden bij een wintersnoei wat betekent dat er sap uit de snijwond komt. Denk bij ABC bomen aan Acer (esdoorn), Betula (berk) en Carpinus (haagbeuk). Ook de notenboom (Juglans) gaat bloeden en mag 's winters niet gesnoeid worden.
Overlast door bomen komt erg vaak voor. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u last heeft van overhangende takken of doorschietende wortels.Daarnaast kan het ook zijn de boom van de buren het licht blokkeert. In de video hieronder gaan we kort in op de regels en de stappen die u kunt ondernemen.
Alle beplantingen moeten minimaal op de hierna bepaalde afstanden van de perceelsgrens staan: bomen die minstens 2 meter hoog zijn: 2 meter te rekenen vanaf het midden van de voet van de boom. andere bomen, struiken en hagen: op een halve meter.
Binnen 2 meter van de erfgrens mogen geen bomen staan. Voor heesters en heggen geldt een afstand van 50 cm tot de erfgrens. Dit staat zo in de wet.