Tip 1: kies voor volkoren Volkoren producten zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst bevatten veel meer voedingsvezels dan niet-volkoren varianten. Eén opscheplepel volkoren spaghetti bevat ruim 3x (!) zoveel voedingsvezels als 'gewone' spaghetti.
Vezels houden vocht vast in uw darm.U krijgt hierdoor meer en zachtere ontlasting en de werking van de darm wordt gestimuleerd. Vezels zitten vooral in volkoren- en roggebrood, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst, peulvruchten (bonen, erwten, linzen), groenten (ook rauwe groenten) en fruit.
De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen'', vertelt Tijn Elferink.
Pasta wordt vaak gelinkt aan verstoppingen, maar daar is niets van waar als je het laat afkoelen. De bacteriën in je darmen zijn zelfs dol op dit koude maaltje. Hoe dat zit, lees je in dit artikel. Gooi je overgebleven pasta dus nooit, nooit weg.
Volkorenpasta staat in de Schijf van Vijf. Witte pasta niet. Volkoren graanproducten hebben namelijk positieve effecten op de gezondheid. Witte pasta wordt gemaakt van bloem waarin niet meer de vezels en een groot deel van de voedingsstoffen zitten, die wel in volkorenmeel zitten.
Calorieën. Goed, volkorenpasta is dus het gezondst en meest voedzaam volgens het Voedingscentrum.
Atkins Penne bevat per 100 gram de meeste vezels, 13 gram om precies te zijn. Dit komt doordat er tarwegluten en havervezel aan toegevoegd is. AH Biologische volkoren penne, AH Penne spelt volkoren en AH Rode linzen pasta volgen, met respectievelijk: 7,0 gram, 6,5 gram en 6,0 gram vezels per 100 gram.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Volkorenpasta is een gezonde keuze volgens de Schijf van Vijf, witte pasta niet. Dat komt omdat volkorenpasta veel meer vezels bevat dan de witte variant. Vezels dragen bij aan een goede darmwerking en stoelgang. Naast vezels zitten er in volkorenpasta (en andere volkorenproducten) nog meer belangrijke voedingsstoffen.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Door pasta na het koken af te spoelen met koud water, stop je niet alleen het kookproces (wat goed is), maar koel je meteen ook je maaltijd af en verwijder je het zetmeel. En wanneer het zetmeel van de pasta is afgespoeld, heb je niet alleen minder smaak, ook je saus zal minder goed binden.
Het zijn de zogenaamde langzame koolhydraten, waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt. Bovendien kunnen producten met een lage GI helpen de bloedsuikerspiegel te verbeteren, wat een positieve invloed heeft op veel andere aspecten van je gezondheid. Pasta verbetert de stofwisselingsprocessen in het lichaam.
Producten gemaakt van tarwe, zoals brood en pasta, passen juist in een gezond voedingspatroon. Wie wil afvallen kan gewoon pasta eten. Het is echter beter om de voorkeur te geven aan volkoren pasta, omdat het gezonder is, meer vezels bevat en beter verzadigt dan pasta gemaakt met witte geraffineerde meel.
Zo is voedsel dat veel calcium bevatten, zoals melk, kaas, en onrijpe bananen vaak triggers voor verstopping. Calcium heeft namelijk een bindend effect waardoor je ontlasting juist harder wordt, terwijl onrijpe bananen veel resistant starch (RS) - zetmeel dat lastig verteerbaar is - bevatten.
Wat perfect is om uitdroging te voorkomen. Maar rijst is niet het enige zetmeel om te verkiezen, geraffineerde zetmeelhoudende voedingsmiddelen zijn zeer geschikt bij diarree, zoals beschuit, pasta, wit brood, griesmeel, maïzena, enz.
Concreet zijn er ook niet zoveel verschillen tussen klassieke spelt of volkoren pasta. In feite is er maar één groot verschil en dat is het vezelgehalte! In spelt pasta is het vezelgehalte gemiddeld 3,8 g vezels per 100 g. In volkoren pasta is dit makkelijk het dubbele en zit dit gemiddeld rond de 6g vezels per 100 g.
- Pasta: Opgelet: een 'spaghetti bolognaise' met gehakt, tomatensaus en kaas is niet geschikt, aangezien het zwaar op de maag kan blijven liggen! Combineer je pasta beter met groentjes en bijvoorbeeld wat kip of tonijn.
Het verschil tussen witte en volkoren pasta is dat voor volkorenpasta de hele graankorrel wordt vermalen en gebruikt. Bij witte pasta worden de vliesjes van de tarwekorrel verwijderd. In het buitenste vliesje zitten juist veel vezels, vitaminen en mineralen. Vandaar dat volkorenpasta voedzamer is dan witte pasta.
Maar wie wel granen wil eten die licht verteerbaar zijn kiest best voor: Wit brood. Witte pasta.
Twee eetlepels pindakaas per dag zouden je darmflora een boost geven. Een Amerikaanse studie toont immers aan dat pindakaas de groei van gezonde darmbacteriën stimuleert. Dat zou dan weer een positieve invloed hebben op je bloedsuikergehalte.
Oplosbare vezels zitten met name in voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en peulvruchten. De niet-oplosbare vezels komen onverteerd in de dikke darm terecht. Ze werken als een soort spons en nemen veel vocht op. Op deze manier zorgen ze voor een groter volume en zachtere ontlasting.
Karolien: “De belangrijkste reden waarom volkorenpasta voedzamer is dan de witte variant is dat die twee tot drie keer meer vezels bevat. Vezels geven ons langer een verzadigd gevoel én spelen een belangrijke rol in het gezond houden van de darmflora.
Volkoren pasta is een stuk gezonder dan normale (witte) pasta, het bevat namelijk meer voedingsvezels die positief werken voor de darmen en je langer een vol gevoel geven. Lang niet iedereen vind volkorenpasta echter lekker, vooral kinderen houden meer van witte pasta.
De macronutriënten zijn nagenoeg gelijkaardig van aardappelen en volkoren pasta. Volkoren pasta bevat meer fosfor, magnesium, ijzer, zink en vitamine B1 terwijl aardappelen dan weer meer kalium, vit B2, B6 en vitamine C bevat.