Bij uw brommer heeft u een kentekenbewijs. Hier vindt u allerlei informatie over het kentekenbewijs: over de verschillende soorten die er door de jaren heen zijn geweest, de tenaamstellingscode, de gegevens op de kentekencard en de echtheidskenmerken.
Als u met uw auto of ander voertuig gaat rijden, moet u uw papieren kentekenbewijs of kentekencard bij u hebben. De politie kan er om vragen.
rijbewijs AM, rijbewijs A1, rijbewijs A2, rijbewijs A of rijbewijs B. identiteitskaart. verzekeringsbewijs (enkel als uw speedpedelec zich autonoom kan voortbewegen zonder trapondersteuning) kentekenbewijs afgeleverd door de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV)
Voor de overschrijving heeft u de kentekencard met de tenaamstellingscode van het voertuig nodig. Bij een papieren kentekenbewijs heeft u alleen het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs nodig. Bent u het kentekenbewijs (of een benodigd deel ervan) kwijt? Vraag dan eerst een nieuw kentekenbewijs aan.
Nieuwe bromfietsen en snorfietsen hebben standaard een kentekenbewijs en kentekenplaat. Heeft uw brommer of snorfiets nog geen kenteken? Dan moet u een kenteken voor de bromfiets aanvragen bij de RDW. De RDW zorgt voor de registratie en uitgifte van de kentekens en kentekenbewijzen.
U kunt een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij de RDW. Ook kunt u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen via de website van de RDW.
Risico's rijden zonder kenteken
Ook als uw kenentekenplaat is gestolen of als u deze bent kwijt geraakt, krijgt u een boete. Rondrijden zonder kenteken mag gewoon niet. Als u gepakt wordt krijgt u een boete van €140,-. Ook wanneer de kentekenplaat beschadigd of slecht leesbaar is riskeert u een boete, namelijk €90,-.
Een scooter op naam zetten
Om de tenaamstelling van de scooter te veranderen, ga je naar een kentekenloket, een RDW-keuringsstation, RDW-balie of een PostNL-locatie. Als je de scooter verkoopt, krijg je een vrijwaringsbewijs.
U gaat naar één van de 21 gespecialiseerde bpost-kantoren. U neemt uw origineel inschrijvingsbewijs mee of het attest van buitenbezitstelling van de politie. Ook dient u 12 euro te voorzien. Vervolgens controleert bpost ter plaatse de gegevens van het voertuig en bezorgt u het document aanvraag tot inschrijving.
Het kentekenbewijs deel 3 heet sinds 1 juni 2004 het overschrijvingsbewijs. Vanaf 1 januari 2014 is dit weer vervangen door de tenaamstellingscode. Dit is het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en dat je thuis moet bewaren.
Deel 1 bestaat uit 4 cijfers en ziet eruit als een soort kassabon. Die wordt afgedrukt bij het overschrijven of bij het kopen van een auto. Deel 2 bestaat uit een code van 5 cijfers en staat rechts naast 4 lege, voorgedrukte vakjes op de brief die je per post hebt gekregen.
Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk een scooter online over te schrijven. Je hoeft dan niet meer naar een balie of loket. Je hebt het tijdelijk documentnummer en de tenaamstellingscode van het voertuig dat je wilt overschrijven.
De kosten voor het overschrijven van een scooter en kenteken zijn overal in Nederland 11,40 euro. Daarnaast ben je bij een Kentekenloket ook aan het juiste adres voor aanvullende diensten zoals een aankoopkeuring, kilometercheck en wintercheck.
U kunt uw brommer online overschrijven op de website van de RDW. Hiervoor heeft u wel de DigiD app nodig. Als u de brommer online overschrijft, moet de RDW natuurlijk wel zeker weten dat u degene bent die de brommer overschrijft. Daarom moet u een DigiD app met ID-check hebben.
Een geldig legitimatiebewijs
Jij hebt zelf, als verkoper van het voertuig, een vrijwaringsbewijs nodig na de verkoop. Hiermee ben je officieel vrijgesteld van de voertuigverplichtingen voor de scooter. Je moet wel nog bij jouw verzekeraar melden dat de scooter verkocht is en de verzekering opzeggen.
Voor brommers en snorfietsen die niet harder kunnen dan 45 km per uur hoeft u geen motorrijtuigenbelasting te betalen.
In sommige gevallen is dit nog een ouderwets papieren document. Auto overschrijven - wat nodig?: Bij het overschrijven van een auto is de kentekencard met tenaamstellingscode nodig of het papieren kentekenbewijs tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het overschrijvingsbewijs (Deel II).
Bij het kentekenbewijs op creditcardformaat hoort een tenaamstellingscode. Deze code heeft u nodig als u uw brommer of scooter gaat verkopen (overschrijven), schorsen, uitvoeren of slopen. Bent u de code (of een deel daarvan) kwijt? Vraag dan bij ons een nieuwe tenaamstellingscode aan.
Een tenaamstellingscode is een unieke identificatiecode die wordt gebruikt om voertuigen op naam te stellen bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Het is verplicht om een tenaamstellingscode te hebben wanneer je een auto, motor of ander voertuig op jouw naam wilt zetten.
Waar het papieren kentekenbewijs uit twee delen bestaat, bevat de kentekencard (2021) de gegevens van de auto én de eigenaar. Verder staan er veel gegevens op het nieuwe kentekenbewijs. De letters voor de gegevens geven aan om wat voor soort informatie het gaat (o.a. naam, adres, gewicht voertuig, specifieke datum).
Het 1e deel van de code ontvangt u als u een voertuig koopt.Het 2e deel zit bij de kentekencard die wij u toesturen. U voegt de 2 delen van de code zelf samen. De code heeft u nodig als u uw voertuig wilt verkopen inruilen, schorsen, slopen of exporteren.