Meesta bevallen paarden (en eigenlijk alle zoogdieren) op het moment dat ze de lange rustperiode ingaan. Voor dagdieren als paarden is dit 's nachts en voor nachtdieren dus juist overdag. Dit heeft er mee te maken dat de hormoonspiegels 's nachts anders zijn dan overdag.
De merrie zal onrustig worden, loopt steeds rondjes, is luidruchtig en oogt nerveus. Ook kan de merrie regelmatig gaan liggen en in de plashouding gaan staan. Ze kan ook gaan trappen of happen naar haar buik, zweten, flemen en met staart schuren of zwiepen.
Wanneer de uiteindelijke partus begint, zal de merrie onrustig worden. Ze begint te zweten, loopt rond in de stal en gaat regelmatig staan en liggen. Ook maakt ze regelmatig kleine hoeveelheden mest. Deze zogenaamde ontsluitingsfase duurt bij de merrie gemiddeld 1 tot 2 uur.
Hoe werkt Birth Alarm? Uit onderzoek is gebleken dat de merrie tijdens de persweeën gedurende korte of langere tijd volledig op de flank gaat liggen. In deze totale zijligging kan de merrie de hevige persweeën opvangen en de uitdrijvende kracht bevorderen. Birth Alarm is gebaseerd op dit fysiologische verschijnsel.
Dit betekent dat je meteen moet handelen, er is geen tijd om te wachten op de dierenarts. Je moet meteen de rode waterzak (de placenta dus) openen. Wanneer dit niet met je handen lukt kun je een stompe schaar gebruiken. Het vruchtwater zal uit de placenta gutsen en als het goed is worden de voorbeentjes zichtbaar.
Het tijdstip van geboorte bij een paard is echter heel moeilijk te voorspellen. Merries kunnen gerust twee weken 'te vroeg' een volgroeid veulen brengen, maar ze kunnen ook zonder problemen 3-4 weken overdragen.
Het aantal minuten tot de navelstreng breekt moet liggen tussen 30-45 min. Tussen 1 en 2 uur na bevalling moet het veulen gaan staan. Het veulen moet binnen 2 uur na geboorte drinken van moeder binnenkrijgen (de eerste biest is zeer belangrijk.) De nageboorte moet van de merrie af komen binnen 2 uur.
De uier van de merrie vult zich meestal ongeveer twee tot vier weken voor de geboorte van het veulen. Dit is meestal niet goed te zien bij merries die voor de eerste keer een veulen krijgen. In de laatste drie maanden van de dracht kan de uier sowieso zich vullen en weer vlak worden.
Aan de andere kant kunnen juist ook bij een 'maiden merrie', dus een merrie die voor de eerste keer een veulen krijgt, alle voortekenen achterwege blijven, vooral het 'opuieren', waardoor menig fokker 's ochtends door een veulen verrast wordt.
De hengstigheid duurt ongeveer 5-7 dagen. In deze periode groeit er één en soms twee eitje(s) (follikels) op de eierstokken (ovaria). Aan het eind van de hengstigheid vindt de eisprong (ovulatie) plaats. Als een merrie een veulentje heeft gekregen, wordt ze normaal gesproken 7-12 dagen na het veulenen weer hengstig.
Lichamelijke veranderingen. De laatste stap die de uier doet voor de uiteindelijke bevalling, noemen we "kegelen".
Eerst voorbenen, dan de neus
Doordat het veulen nu in het geboortekanaal komt te liggen, krijgt de merrie persdrang en gaat ze liggen. Eerst worden de beide voorbeentjes zichtbaar en dan het neusje. Vervolgens worden het hoofdje en de rest van het lichaam geboren.
Bij de geboorte van een veulen komt er vaak een stukje weefsel mee uit de baarmoeder wat nog het meest lijkt op een stukje kipfilet. Het is glad, tot 15 cm lang, bleekgeel tot bruin van kleur en wordt het veulenbrood of hippomanes genoemd.
Een aantal merries blijkt na de bevruchting niet drachtig te zijn. Soms sterft de vrucht (het embryo) al in een vroeg stadium. Relatief is het percentage abortus bij paarden hoger dan bij andere diersoorten.
Een normaal veulen staat binnen 20 minuten na de geboorte en moet 2 uur na de geboorte gedronken hebben. Is het drinken na bijvoobeeld 3 uur niet gelukt, dan moet biest via de fles of via de maagsonde worden toegediend.
Het veulen kan aan je wennen zonder dat de merrie – veulenband verstoord wordt. Zet het (gezonde) pasgeboren veulen vanaf de eerste dag buiten, wanneer het weer dit toelaat. Zet merrie en veulen eerst alleen in de weide of met een andere merrie met veulen.
De juiste periode voor dekken kiezen
Merries zijn in de periode tussen februari en augustus iedere drie à vier weken hengstig, waarbij ze de laatste twee dagen van hun hengstigheid het meest vruchtbaar zijn.
De kosten voor het volledige pakket zijn 175 euro inclusief btw, dit is exclusief de kosten die gemaakt worden voor de medicatie etc. De periode waarin u terecht kunt is van maart tot en met augustus. U kunt uw merrie(s) laten scannen op maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag.
Kosten draagmoeder €1250, -. De ontvangstermerrie dient afgehaald te worden bij 42 dagen dracht. Vanaf de dag van transplantatie tot het afhalen van de dragende merrie worden €7, -/dag stalgeld in rekening gebracht. Dit is exclusief de benodigde vaccinaties , ontwormingen en hoefsmid.
De normale lichaamstemperatuur van een volwassen paard ligt tussen de 37.4 – 38.0 graden Celsius. Voor jonge veulens ligt de normale lichaamstemperatuur gemiddeld iets hoger: Voor een pasgeboren veulen ligt de normale lichaamstemperatuur tussen de 38.5 -39.5 graden Celsius.
Een drachtige merrie draagt één veulen; de zeldzame tweelingdrachten verlopen vrijwel altijd problematisch.Om te bepalen of de dekking of inseminatie is gelukt en de merrie drachtig is, is het meestal voldoende om op te letten of de merrie opnieuw hengstig wordt.
Een babypaard heet een veulen. Je hebt ook kleinere paardenrassen en die noemen we pony's. Een volwassen pony komt met zijn schoft (schouders) niet boven de 1,47 meter. Een paard is een hoefdier en wordt gemiddeld tussen de 20 en 25 jaar oud.
Een geboorte bij een paard is echter heel moeilijk te voorspellen. Merries kunnen gerust twee weken "te vroeg" een volgroeid veulen brengen, maar ze kunnen ook zonder problemen 3-4 weken overdragen.