Een hele kip moet ongeveer 1 uur tot 1 uur en 15 minuten in de oven (200 graden boven- en onderwarmte, 180 graden heteluchtoven). Controleer de kip na 1 uur en pas de oventijd daarna naar wens aan. Smeer de kip rondom goed in met olie en kruiden (deze Kippetje Kruidenmix is echt een aanrader!)
Hele kip in de oven: verwarm de oven voor op 220°C. Plaats de kip in de oven gedurende 10 minuten. Verlaag dan de oventemperatuur naar 180°C en laat de kip nog zo'n 50 minuten verder garen.
Bakken met boven- en onderwarmte
Dit oventeken herken je aan een vierkantje met een streep aan de onder- en bovenkant. Met deze stand komt de elektrische warmte tegelijk van boven en onder. Deze stand is ideaal voor het bereiden van ovenschotels, taarten en vlees. Ook brood bakken kan uitstekend met deze stand.
De makkelijkste manier om je kip echt sappige te krijgen, is door hem low & slow te braden. De kip staat wel langer in de oven, maar verder hoef je niets bijzonders te doen. Kip die je op 165°C braadt, kan niet mislukken. De lage temperatuur zorgt dat het borstvlees en de bouten in 2½ uur langzaam gaar en mals worden.
" Bovenwarmte gebruik je om iets te gratineren, zoals ovenschotels, onderwarmte voor een taart of een quiche; dan krijg je een goed doorbakken, krokant deeg. Kies wel altijd de combiknop met hetelucht. Voor pizza heb je aan alle kanten veel hitte nodig, dus boven- én onderwarmte.
Hete lucht
De oven is op iedere plek even warm, dus je kunt hier veel gerechten in bereiden, zoals broodjes, koekjes, frites, ovenschotels, taarten en quiches. Tip: je kunt gerechten zoals puddings, moelleux au chocolat en crème brûlée ook au bain-marie bereiden in de oven.
Bovendien stuwen lucht en water zichzelf niet voort. Daarom hebben warmelucht- en waterdistributiesystemen ventilatoren of pompen nodig, terwijl een stoomdistributiesysteem geen extra voortstuwing nodig heeft voor uitgaande stoom en een heel klein pompsysteem om het condensaat terug te voeren naar de ketel .
Insmeren. Het belangrijkste onderdeel van krokant vel is het onttrekken van vocht. Dit doe je door de huid van te kip volledig droog te deppen en in te smeren met zout of een dry rub (droog pekelen). Dit kan zowel met zeezout, een kruidenmengsel of gezouten boter.
Een manier om de kip malser te maken, is door hem plat te slaan. Doe dit met een deegroller of vleeshamer (of met iets anders zwaars). Bedek de kip met bakpapier of vershoudfolie en geef er volgens een paar flinke klappen op. De vezels in de kipfilet komen zo 'in beweging' waardoor hij malser wordt.
Boven én onderwarmte
De naam zegt het al: hierbij komt de warmte van zowel onder als boven. Deze stand is perfect voor het bakken van je favoriete ovenschotels, cakes en taarten. Zeker bij gebak dat moet rijzen (waarbij bakpoeder of baking soda in het beslag zit, bijvoorbeeld) is boven- en onderwarmte een slimme keus.
Je laat het vlees gewoon garen op een lage temperatuur, tussen 70 en 95°C. Er zijn daarbij wel enkele dingen die je best in het achterhoofd houdt: Het is belangrijk dat de bereidingstemperatuur minstens 70°C bereikt, want pas dan worden alle bacteriën gedood. Reken minstens 4 uur voor de bereiding van het vlees.
Convectie of Convectie Bakken zijn goede opties voor kipfilets met een gematigde temperatuur van 325 - 335 graden. De Convectie Braadstand gebruikt meer geconcentreerde hitte van het bovenste verwarmingselement, wat een beetje krachtig kan zijn voor mager vlees.
De kerntemperatuur van kip
Bij kip en kalkoen kun je dan ook het beste een kerntemperatuur aanhouden van 70-72 °C; het vlees is dan helemaal gaar – en eventuele bacteriën zijn gedood – maar het is nog wel lekker sappig.
(kleine stukken ga je uiteraard korter moeten opwarmen). Of toch maar in de oven? Verwarm de oven voor op 150°, haal de kip uit de zak en gebruik vervolgens een ovenschotel.Plaats de kip in de oven gedurende 15 minuten.
Verhit een beetje olie in een koekenpan op middelhoog vuur en dep ondertussen de kipfilets droog. Bestrooi ze met peper en zout en leg ze in de hete olie. Bak de kipfilets nu in 12-15 minuten goudbruin en gaar. Om te checken of je kipfilet gaar is, gebruik je een vleesthermometer.
Bak je de kip te lang door, dan verandert het al snel in een taai stukje. Controleer daarom tijdig of de kip gaar is door de filet in het midden in te snijden. Als het midden niet meer transparant is of er helder sap uitloopt, weet je dat je goed zit.
Een van de makkelijkste manieren om ingrediënten een krokant korstje te geven is paneren. Standaard paneren doe je door bijvoorbeeld vlees, vis of groente eerst te bestuiven met bloem, het door een losgeklopt ei of een beslagje te halen en dan te wentelen door paneermeel.
Pekel. Net als een marinade helpt een pekel de kipfilet zoveel mogelijk vocht op te nemen voor het koken. Het vereist slechts drie ingrediënten: water, zout en een snufje suiker.
Ze kunnen namelijk sappig, mals en vol van smaak zijn — iets waar je echt naar uitkijkt om te eten voor het avondeten. Het geheim? De bakpapiermethode. Door de kip te bedekken met een stuk bakpapier, wordt de kip bevochtigd met zijn eigen sappen, zodat ze nooit uitdrogen.
Veel mensen kiezen voor kipfilets zonder bot en vel voor het gemak, maar je kunt elk stuk kip in folie bakken . Kipfilets werken goed met de foliebehandeling, omdat stomen het vlees sappig houdt en het snel gaart, zelfs met de toevoeging van groenten of zetmeel. Kipfilets zijn ook een geweldig stuk om in folie te bakken.
Bij 100 gradenCelsius wordt water omgezet in stoom.
Stoom wordt gevormd door koken of door verdamping. Normaal gesproken kookt water wanneer het wordt verhit tot 100 °C.Maar water verdampt ook bij lagere temperaturen. De stoom die wordt veroorzaakt door het koken is zo heet als het kokende water zelf.
Wat is het verschil? Een heteluchtoven wordt verhit doordat een ventilator hete lucht de oven in blaast. Een conventionele oven wordt ook wel een elektrische oven genoemd. Hij wordt verhit door elektrische onderdelen die boven- en onderin de oven warmte uitstralen.