Gebruik liever een diepe (5cm) springvorm bekleed met bakpapier. Dit zorgt ervoor dat je custard mooi glad blijft en verkleint de kans dat je quiche te gaar wordt. Bij de meeste quiche recepten moet je de oven voorverwarmen op 180 of 200 graden.
Terwijl de bladerdeegjes ontdooien kun je alvast beginnen met het invetten van de ovenschaal. Doe je dit niet, dan krijg je de quiche er niet gemakkelijk uit en blijft de helft in de schaal plakken. Vervolgens ga je de ovenschaal met het bladerdeeg bedekken. Bedek de bodem en de zijkant van de ovenschaal.
Kies bij voorkeur voor een bakvorm met gaatjes in de bodem en bak een quiche met knapperige korst. Bepaal de grootte van je quichevorm aan de hand van het aantal eters dat je meestal hebt en kies er een uit met antiaanbaklaag.
Quichevorm porselein diameter 28 cm.
Een quiche bak je, afhankelijk van het recept, zo'n 45 minuten op 180°C of 30 minuten op 200 à 220°C.
" Bovenwarmte gebruik je om iets te gratineren, zoals ovenschotels, onderwarmte voor een taart of een quiche; dan krijg je een goed doorbakken, krokant deeg. Kies wel altijd de combiknop met hetelucht. Voor pizza heb je aan alle kanten veel hitte nodig, dus boven- én onderwarmte.
Quiche kan altijd en overal, en de variaties zijn eindeloos. Perfect om vooraf te maken en op drukke dagen snel op te warmen. Deze hartige taart leent zich voor zomer en winter, lunch en diner.
Gemaakt van duurzaam borosilicaatglas, zorgt deze pan voor een gelijkmatige warmteverdeling voor vlekkeloze bakresultaten, of u nu een fruittaart, een groentequiche of een rijke chocoladetaart maakt . Pyrex® staat synoniem voor duurzaamheid en betrouwbaarheid.
Bak je quiche afgedekt of onafgedekt? Gedurende 25 minuten van de baktijd dek je je quiche af met aluminiumfolie . De resterende 10 minuten dek je hem onafgedekt af, zodat de bovenkant mooi bruin kan worden.
Voor de standaard quiche is een quichevorm met een doorsnede van zo'n 23 cm. het meest geschikt. Bij sommige quichevormen zit de bodem los en kan je de quiche dus makkelijk uit de vorm halen. Heb je geen quichevorm maar wil je toch een quiche maken dan kan je ook een springvorm van ongeveer dezelfde afmeting gebruiken.
Je bent er bijna, maar voordat je je taart aansnijdt, moet hij nog even afkoelen. Laat de taart of quiche eerst in de vorm een kwartiertje afkoelen en ga vervolgens met een mes langs de zijkantjes van je taartvorm.Haal de taart uit de vorm en laat volledig afkoelen op een rek.
De Quichevorm heeft een losse bodem wat het uit de vorm halen van het gerecht makkelijker maakt. Ook heeft deze vorm een hoge rand zodat het gerecht lekker groot is en er dus veel personen van eten kunnen.
En ja, zoals je zult zien, moet je quichebodems altijd voorbakken om te voorkomen dat ze taai worden .
Quiche bakvormen kunnen variëren in diameter en hoogte. De ideale hoogte voor een quichevorm is tussen de 3 en 5 cm. Dit zorgt voor een goede balans tussen de knapperige korst en de romige vulling.
Een quichevorm is een ronde bakvorm met ribbels en een lage rand, ideaal voor quiches en hartige taarten. Deze vorm is perfect voor een gezellige lunch, high tea of op de borrelplank.
Een veelvoorkomende fout bij het maken van een quiche is dat de bodem zacht en slap blijft. Door de vochtige vulling van ei en melk of room, wordt de bodem sompig en gaart niet goed. Ook smaakt het niet lekker. Voor een groot deel is dit op te vangen door de bodem eerst blind af te bakken.
Siliconen is ontzettend fijn materiaal als het gaat om bakken. Het kan namelijk tegen hoge temperaturen (tot wel 260 graden!) en is vaatwasser- en magnetronbestendig. Daarnaast haal je super makkelijk je quiche uit de vorm.
Glas warmt langzaam en gelijkmatig op, waardoor de taart gelijkmatig wordt gebakken, maar iets langzamer dan metaal — reken daarbij op extra baktijd. Het is ook relatief goedkoop en licht, wat het de perfecte tussenvorm maakt voor iedereen die net zijn kookgereicollectie aan het opbouwen is.
In een grote mengkom, klop het bakpoeder, tomaten en eieren door elkaar. Voeg de gekookte worst en de kaas toe aan het eimengsel en roer door elkaar met een grote lepel. Voeg zout en peper toe en verdeel het mengsel over beide ongebakken taartbodems. Bak tot de vulling is gestold, ongeveer 30 minuten.
Quiche Lorraine is de traditionele combinatie van kaas, ei en spek, hier in kleine 2-portie aluminiumfolie schaaltjes. Quiches in aluminiumfolie schaaltjes zijn ideaal voor onderweg .
Slagroom: Volle room of slagroom is het geheime ingrediënt voor romige quiches. Let hierbij op dat het vetpercentage minimaal 35% is en de slagroom geen toegevoegde suiker bevat. Hoe hoger het vetgehalte, hoe lekkerder het eindresultaat. Deze room gebruik je bijvoorbeeld voor een traditionele Franse Quiche Lorraine.
– Bak de quiche in het midden van de oven zo'n 25 tot 30 minuten. – Als de quiche aan de bovenkant te donker wordt, kan je de quiche afdekken met aluminiumfolie en dan verder bakken. Zo voorkom je dat de bovenkant aangebrand is, terwijl de binnenkant van de quiche nog gaar moet worden.
Bestrijk de bodem eerst met wat losgeklopt ei. Tijdens het bakken stolt het ei en voorkomt het dat vocht in de bodem trekt. Bestrooi de bodem eerst met wat paneermeel of panko. Dat neemt vocht uit je vulling op.
Kies ervoor om de quiche bevroren te bakken of te laten ontdooien
Of, als je het eerst wilt ontdooien om kooktijd te besparen, kun je het de dag voordat je het gaat bakken in de koelkast zetten . Houd je dan aan de instructies van het recept over hoe lang je het moet koken.
Als je de quiche zachtjes schudt, moet het midden lichtjes meebewegen, maar het mag niet vloeibaar zijn. Satéprikker of mes: Steek een satéprikker of een mes in het midden van de quiche. Als deze er schoon uitkomt (er mogen wat kruimels aan zitten, maar geen natte vulling), is de quiche klaar.