Rupsen hoeven niet te drinken – ze krijgen al het vocht dat ze nodig hebben uit hun voer. Maar, als je rups er toch een beetje uitgedroogd uitziet, of als je de vochtigheidsgraad in de bak wilt verhogen, probeer dan de bladeren in water te spoelen en ze in de bak te zetten zonder af te drogen.
Wat geef je de rupsen te eten? Het is belangrijk dat de rupsen elke dag verse koolbladeren tot hun beschikking hebben. Als dat lastig is in het weekend, dan kun je de rupsen op vrijdag wat meer koolbladeren geven zodat ze wel het hele weekend voedsel hebben.
Een paar kleine druppeltjes water op het blad in het doosje, zorgt er voor dat de jonge rupsjes kunnen drinken als dat nodig is, als ze beginnen te eten krijgen ze voldoende vocht via het blad naar binnen en is water eerder schadelijk dan goed.
Bladeren, wortels en stengels
De meeste rupsen eten van de bladeren van de waardplant. Dit geldt echter niet voor alle soorten. Er zijn bijvoorbeeld een heel aantal soorten nachtvlinders waarvan de rupsen niet alleen van het blad eten, maar ook van de wortels.
Rupsen zijn fytofaag, wat wil zeggen dat ze zich hoofdzakelijk met planten voeden. Ze focussen daarbij niet alleen op bladeren, die ze vaak volledig opeten, maar houden ook van jonge scheuten, bloemknoppen, vruchten (bladrollers) en zelfs hout of stof (denk maar aan de rups van de kledingmot, die wol eet).
Voeg voldoende vers plantenmateriaal toe waarvan de rups kan eten. Door een potje of (afgeknipt plastic) bekertje met natte grond in te graven en daarin de takjes of bladeren van de waardplant te zetten wordt uitdroging voorkomen en blijft de lucht voldoende vochtig.
Het gebeurt dat rupsen al etende te water raken en verdrinken. Sluit daarom de opening van flesje of potje af met keukenpapier of watten. Sommige rupsen verpoppen zich aan de stengel of tegen het deksel van de kooi. Laat de poppen daar totdat ze uitkomen.
Rupsen hebben een hekel aan de sterke geur van bieslook en salie. Zet deze planten daarom rondom je andere planten. Daarnaast is het verstandig om jonge planten te beschermen met een net of vliesdoek, zo voorkom je dat vlinders hun eitjes kunnen leggen. Want met het leggen van eitjes begint immers een rupsenplaag.
bijten of steken geen mensen. Slechts enkele soorten rupsen, o.a. de eikenprocessierups (Thaumatopoeida) en bastaardsatijnvlinder (Euproctis chrysorrhoea), dragen irriterende brandharen; sommige rupsen hebben stugge scherpe stekels.
Bij een korte daglengte denken de rupsen dat de winter nadert. De poppen gaan dan in winterrust en komen niet uit, en jonge rupsjes gaan zelfs dood. In maart, april en september helpt daarom extra licht van een lamp. Een lichte plek met een temperatuur tussen de 20-23 graden Celsius is de beste plek voor de kooi.
Een rups eet per dag bijna net zoveel als zijn eigen gewicht.
Ademhaling en tast
In het lichaam van de rups zit een netwerk van buisjes die de zuurstof vervoeren tot aan de cellen (de zuurstof wordt dus niet via het bloed vervoerd zoals bij mensen het geval is).
Rupsen poepen nogal veel. En als je het niet regelmatig schoonmaakt gaat het stinken en gaan de rupsen dood. 4. Vooral bij grotere rupsen (zoals koolwitjes) zie je goed dat ze zich vervellen.
Suikerwater met spons
Kunstnectar kunt u maken door negen delen water in een bakje te doen met één deel suiker of honing. Doe ook een pannenspons in het bakje, of doe er een deksel met gaatjes op. De vlinders kunnen dan droog zitten en met hun roltong toch bij de kunstnectar komen.
De rups geeft zich over en voelt zich bevrijd. Al die beperkende gedachten en overtuigingen, al die dingen die niet meer bij hem passen worden losgelaten. Eindelijk! Smachtend kijkt de rups uit naar de dingen die zullen komen.
In het Zeeuwse duingebied komt de bastaardsatijnrups voor. Deze rups heeft, net als de eikenprocessierups, irriterende brandharen die soms allergische reacties veroorzaken. Niet alleen bij mensen; ook dieren hebben er last van.
Onder hen zijn de zadelrug, io mot, poes, zigeunermot, flanellen mot en buckmotrupsen. Verschillende rupsen ontwikkelen chemische oorlogsvoering — ze worden giftig. Bovendien hebben sommigen vergiften ontwikkeld die een mens letterlijk kunnen doden.
De volgende vogelsoorten eten alle stadia van de rups: koolmezen, spreeuwen, boomklevers, spechten, wielewaal, kauwen, koekoek, vinken. De volgende vogelsoorten eten de jonge stadia van de rups: winterkoning, roodborstjes, boomkruiper en alle andere bovengenoemde vogels.
Recept voor knoflookspray
Doe het water in een fles, samen met de knoflook en de ui. Laat het een paar dagen trekken. Zeef het water en meng het met de peper en de zeep. Om te voorkomen dat de knoflookspray het spuitmondje van je spuitfles verstopt, zeef je het nog een keer door een koffiefilter of een oude zakdoek.
In de periode maart tot september kun je rupsen, eitjes en poppen bestellen bij de vlinderstichting. Deze ontvang je via de post en kun je daarna samen met de kinderen in de klas verzorgen.
De rupsen lusten bijna alle soorten kool. Bijvoorbeeld groene kool of spitskool, maar ook koolzaad van buiten. Kleine rupsen eten geen harde bladeren: liever geen witte en rode kool dus. Let wel op dat de kool onbespoten is: aan bestrijdingsmiddelen gaan de rupsen dood.
Het is je vast wel eens opgevallen: maden in huis als het regent. Vaak heeft dit te maken met het feit dat de maden zich rondom de woning bevinden. Tijdens een regenbui kruipen de maden hogerop. Zo kunnen ze via naden en kieren of een openstaande deur naar binnen komen.