Ombouwen van bestaande panden
Nieuwbouw is niet de enige oplossing voor het woningtekort. Veel gemeentes kiezen er bijvoorbeeld voor om leegstaande kantoorpanden, winkels en scholen om te bouwen naar woningen.
Het antwoord op de woningnood is bouwen, vooral nieuwbouwwijken, met starters- en gezinswoningen in het landelijk gebied. Ook nu wordt met een begerig oog gekeken naar de open groene ruimte om stedelijk gebieden.
Mensen met een middeninkomen hebben vaak geen recht op een sociale huurwoning. Maar zij kunnen ook geen huis kopen of een dure huurwoning betalen. Woningcorporaties gaan vooral over goedkope, sociale huurwoningen. Sinds 1 januari 2020 kunnen woningcorporaties makkelijker middenhuurwoningen bouwen en verhuren.
Op de huidige woningmarkt heerst krapte. Zo is de vraag naar sociale huurwoningen groter dan het beschikbare aanbod. De wachttijden voor sociale huurwoningen lopen daardoor steeds verder op. In de commerciële huursector zijn de huurprijzen fors gestegen en is er een tekort aan betaalbare huurwoningen.
De belangrijkste oorzaak van de woningcrisis in ons land is de geringe doorstroming van ouderen van grote naar kleinere woningen, zoals appartementen. Als dat soepel zou verlopen, zou de woningmarkt er een stuk beter voor staan.
Er worden meer oorzaken van de crisis genoemd. Zoals geldgebrek, grondgebrek, verkeerde prioriteiten voor beschikbare grond, trage bouwmethoden, nukkige provincies, langdurige gemeentelijke vergunningstrajecten en slechte samenwerking tussen partijen.
Net als in andere landen, is er in België een groeiend tekort aan woningen. Woningtekort betekent dat er onvoldoende beschikbare woningen zijn om aan de vraag van de bevolking te voldoen.
Deze wooncrisis is geen natuurverschijnsel, maar het gevolg van politieke keuzes. Het ideaal van volkshuisvesting, van goed en betaalbaar wonen voor iedereen is verkwanseld, door de liberalisering van de woningcorporaties en de verkoop van sociale huurwoningen.
De woningnood in Nederland is nog hoger dan tot nu toe becijferd.Landelijk gezien is er een tekort van 390.000 woningen. Dit blijkt uit de nieuwe Atlas voor gemeenten 2022 die woensdag door bureau Atlas Research is gepresenteerd.
Het woningtekort is het aantal woningen dat nodig is om een zelfstandige woning te geven aan alle huishoudens die nu nog samenwonen. Er is niet alleen een landelijk cijfer van het woningtekort, maar ook per regio. De grootste tekorten zijn er in Groot-Amsterdam en Groot-Rijnmond.
Van woningverbetering kan sprake zijn als fysieke (onroerende) veranderingen of toevoegingen aan de huurwoning leiden tot meer woongenot. Dit wordt ook wel renovatie genoemd. Bijvoorbeeld: het toevoegen van voorzieningen die nog niet aanwezig waren.
Ook duurt het een aantal jaar voordat nieuw geplande woningen daadwerkelijk opgeleverd en bewoond kunnen worden. Het statistisch woningtekort zal daarom er nog op het huidige niveau blijven en vanaf 2027 in gestaag tempo af te nemen. Het statistisch woningtekort is een indicator voor de spanning op de woningmarkt.
Het tekort aan woningen is in een jaar tijd fors gestegen. Er is in 2023 een tekort van 390.000 woningen. Vorig jaar ging het nog om 315.000 huizen.
In 2018 woonde 17,1 % van de bevolking van de EU 27 in een overbezette woning. Van alle lidstaten van de EU 27 was dit percentage in Roemenië het hoogst (46,3 %). In de EU 27 had 4,3 % van de bevolking in 2018 te maken met ernstige woningnood.
Nederlanders hadden in 2021 gemiddeld 53 vierkante meter woonoppervlakte per persoon. Ouderen hebben gemiddeld meer woonruimte dan jongeren. Onder 70-plussers wonen vooral alleenstaande vrouwen groter dan gemiddeld.
In 2021 steeg het woningtekort in Nederland tot 279.000. Dat zal naar verwachting verder oplopen tot 317.000 woningen in 2024 (bron: Nationale Woon- en Bouwagenda). Er zijn verschillende redenen voor dit tekort aan woningen: Bevolkingsgroei: er komen steeds meer mensen die een woning nodig hebben.
Het aantal bewoonde niet-woningen is afgenomen van bijna 41 duizend op 1 januari 2014 naar ruim 37 duizend op 1 januari 2021. Ook zijn er institutionele huishoudens die in woningen wonen. Op 1 januari 2021 ging het om 125 duizend huishoudens, tegen 114 duizend op 1 januari 20188).
Een woningnood, ook wel een woningtekort, huizencrisis, woningcrisis of wooncrisis genoemd, is een situatie waarin er een tekort aan (betaalbare) woningen is om de bevolking in een gegeven gebied te huisvesten.
België heeft nood aan 30.000 extra woningen per jaar.
Deze groei brengt een onvermijdelijk tekort op de woningmarkt met zich mee. Om de demografische evolutie te volgen, moeten er de komende jaren in België élk jaar minstens 30.000 extra woningen per jaar bijkomen.
Woningprijzen - derde kwartaal 2023
De belangrijkste resultaten: De Belgische mediaanprijs voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing bedroeg 264.500 euro. Voor een huis in open bebouwing betaalde men 370.000 euro.
De belangrijkste oorzaak is het enorme tekort aan woningen. Meer over de oorzaken van de woningnood lees je hier. De woningmarkt is al decennialang overspannen. Daarnaast staat de hypotheekrente historisch laag, waardoor mensen heel goedkoop kunnen lenen.
Verder stijgen woningprijzen in 2024. Wij schatten de kans groot in dat de prijzen van bestaande woningen in 2024 tussen de 7% en 10% stijgen. Daarmee zitten we een stuk hoger dan de verwachting van de grootbanken, die een stijging verwachten tussen de 2,5% en 4,5%.
Hypotheekadvies is duur door de provisie van vroeger
Vroeger ontvingen hypotheekadviseurs extra geld wanneer jij jouw hypotheek bij hen afsloot. Hoe hoger jouw hypotheek was, hoe meer geld zij ontvingen. Da's niet eerlijk en daarom mag het nu ook niet meer.
De belangrijkste redenen waarom het aantal nieuwbouwwoningen achterblijft bij de verwachting, zijn: Stikstofproblemen (problemen bij verstrekken bouwvergunningen) Stijgende kosten (materiaalkosten 20% duurder) Hogere hypotheekrente.