In Tsjechië eet men vooral zuurdesem brood. Dit is brood dat op basis van tarwe en meel is gemaakt, oftewel desem. De bakker laat dit beslag een aantal dagen rusten, waardoor er melkzuurbacteriën en gisten ontstaan.
Het Tsjechische ontbijt kun u vergelijken met dat in andere Europese landen. In hotels liggen meestal harde broodjes met wat sneetjes zuurdesembrood voor u klaar. Als beleg neemt men vaak vleeswaren, kaas en gekookte eieren. Een assortiment met zoetigheid zoals wij in Nederland gewend zijn, kennen de Tsjechen niet.
Tsjechen zijn dol op soep (polévka) en vooral van de stevige soort met aardappel, goulash of champignons. Tussen de middag eten de meeste Tsjechen warm en daarom is er in veel restaurants een dagmenu te vinden. Dit menu bestaat vaak uit een soep en 2 of 3 hoofdgerechten waar je uit kan kiezen.
In supermarkten kost een 0,5l flesje water 15 CZK, een brood begint bij 20 CZK, een liter melk 20 CZK.
Sterke dranken uit Tsjechië zijn Becherovka en Slivovice. Becherovka is een kruidenlikeur uit de stad Karlovy Vary en wordt ook veel gebruikt voor cocktails, zoals BE-TON. Dit is een combinatie van tonic, Becherovka en citroensap. Becherovka ontstond in de 19e eeuw en werd toen voorgeschreven als je maagproblemen had.
Desondanks wordt er in Tsjechië niet met de euro betaald, zoals in Slowakije. De officiële munteenheid van Tsjechië is de Tsjechische kroon (Kč/CZK). Op veel plekken, vooral bij de Duitse en Oostenrijkse grens, worden ook euro's geaccepteeerd, maar het is handig om ook Tsjechisch geld te hebben.
Tsjechië is een goedkoop vakantieland en dankzij de vele goedkope vluchten naar Praag ook een bestemming voor een lang weekend weg. De meeste vakantiegangers reizen met de auto of de trein naar Tsjechië. Populaire steden in Tsjechië zijn Praag, Karlovy Vary (het vroegere Karlsbad), Plzen en Brno.
Hoe zijn Tsjechische mensen? Over het algemeen worden Tsjechen beschouwd als zeer rechtlijnige, sarcastische en enigszins ironische mensen, maar ze zijn ook erg intiem met de mensen die ze het beste kennen en zijn over het algemeen erg beleefd.
Het kraanwater in Tsjechië is veilig om te drinken. Vanwege het gebruik van chloor ter zuivering kan de smaak tegenvallen. Als u een gevoelige maag heeft wordt aangeraden mineraalwater te drinken.
Tsjechisch kent minder dialecten dan Slowaaks, maar naar het oosten toe worden de verschillen groter. Alle Slavische talen stammen uit het kerkslavisch of oud Slavisch dat de 9e eeuwse Byzantijns Griekse missionarissen Cyrillus en Methodius gebruikten in hun Bijbelvertaling.
Als u naar Tsjechië reist, heeft u een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart (ID-kaart) nodig, waarmee u zich kunt identificeren. Voor Tsjechië is een ID-kaart voldoende om mee te reizen. Uw paspoort of ID-kaart moet geldig zijn tijdens uw gehele verblijf in Tsjechië.
Tsjechië is een veelzijdig vakantieland en mag zich absoluut rekenen tot een van de mooiste plekken van Europa. Je hebt er charmante steden en indrukwekkende natuurgebieden, en eigenlijk heeft het land elk type reiziger wel iets te bieden.
Zerotolerancebeleid. Onder andere Hongarije, Roemenië, Tsjechië en Slowakije hanteren zelfs een zerotolerancebeleid voor rijden onder invloed. Dat betekent dat je helemáál geen alcohol in je bloed mag hebben.
In Tsjechië betaalt men met de Tsjechische kroon (CZK). Geldautomaten waar je terecht kunt met je pinpas of creditcard zijn overal aanwezig. In bijna alle winkels, hotels en restaurants kan je ook betalen met je pinpas of creditcard.
Een fooi van 10% is normaal of rond af naar boven. Bedraagt je rekening CZK 270 dan geef je CZK 300. Het is niet gebruikelijk om het te betalen bedrag op tafel te leggen. Je geeft het aan het bedienend personeel wanneer die met het bonnetje komt.
Fooien geven in Tsjechië
In Praag ben je niet verplicht om fooi te geven als je een dienst ontvangt. Als je echter een gids in Praag een fooi geeft, moet de fooi de kwaliteit van de service weerspiegelen. Een vuistregel is om af te ronden op het dichtstbijzijnde honderdtal of ten minste 5% van je totale rekening.
Je vindt er prachtige bezienswaardigheden zoals de Praagse Burcht en de beroemde Karelsbrug. Het is er zowel in de zomer als de winter goed toeven en dankzij de lage prijzen kun je ontzettend goedkoop op stedentrip naar Praag. Met een beetje mazzel kun je al voor nog geen €100 vliegtickets en een leuk hotel boeken.
Elektriciteit in Tsjechië
De stopcontacten in Tsjechië zijn hetzelfde als in Nederland. Voor geaarde stekkers die niet zijn voorzien van een gat (voor de aardingspin), heb je waarschijnlijk een Europa adapter of een universele wereldstekker nodig.
Op cultuurgebied heeft het land o.a. kerken, paleizen, burchten en veel historische monumenten.Verder staat het land bekend om de vele geneeskrachtige bronnen, bier en componisten. Voetbal is de populairste sport in Tsjechië. Daarnaast kent het land veel golfbanen.