USB-C Power Adapter geschikt voor Apple iPhone SE (2020) - 20W.
In het doosje van je iPhone SE 2022 zit geen oplader, maar wel een usb C naar Lightning kabel.
Batterij opladen in Apple iPhone SE (2020) iOS 13.4
De batterij in je telefoon moet regelmatig worden opgeladen, dan is de telefoon altijd klaar voor gebruik. Verbind de oplaadkabel met de telefoon en met een stopcontact. Als het icoontje voor batterij opladen op het scherm wordt getoond, is het opladen bezig.
Het belangrijkste bij het uitzoeken van een oplader is dat je een kabel met de juiste aansluiting kiest. Voor een iPhone heb je een Lightning kabel nodig. De meeste nieuwe Android telefoons hebben een usb C aansluiting. Oudere en goedkopere Android toestellen hebben nog een micro usb aansluiting.
iPhone blijft werken met bestaande lichtnetadapters en USB-A-naar-Lightning-kabels, zoals die bij eerdere modellen zijn meegeleverd. iPhone-modellen bevatten nu een nieuwere USB-C-naar-Lightning-kabel die snel opladen ondersteunt en compatibel is met USB-C-lichtnetadapters en computerpoorten die u mogelijk al hebt.
Apple iPhone SE (2020) Power Adapter - Origineel Retailverpakking - 12 Watt.
Alle iPhones vanaf iPhone 5 hebben een Lightning poort. Ook accessoires zoals AirPods en het Magic Keyboard laad je op via Lightning. Op MacBooks, de iPad Pro, iPad mini (sinds 2021) en iPad Air (sinds 2020) vind je dan weer een usb C poort.
Wanneer ik mensen vertel over snelladen is er bijna standaard dezelfde vraag: "is snelladen slecht voor mijn iPhone?", of "gaat de batterij van de iPhone sneller kapot door snelladen"? Het korte antwoord: nee, snelladen is niet slecht voor de iPhone.
Sterker nog, in werkelijkheid kun je vrijwel iedere adapter en/of kabel gebruiken. Niet voor niets leveren steeds meer smartphonefabrikanten (waaronder Apple en Samsung) hun toestellen zonder oplader in de doos. Dit kan omdat het daadwerkelijke opladen in de telefoon zelf gebeurt, en niet in de adapter.
Usb C is een multifunctionele kabel met een ovale aansluiting. Laad je smartphone snel op, zet data over of sluit een monitor aan op je laptop. Een usb C kabel ondersteunt verschillende protocollen, zoals Thunderbolt, Display Port, Power Delivery en Quick Charge.
In de draadloze oplader schuilt een 'spoel' die een elektromagnetisch veld afgeeft. Achter de glazen achterkant van de iPhone SE 2020 schuilt eenzelfde soort spoel die deze energie absorbeert. De energie wordt omgezet in elektriciteit, waardoor de iPhone SE 2020 draadloos opgeladen wordt.
Laad je telefoon nooit 's nachts op
Toen zaten er in telefoons nikkel-cadmiumbatterijen. Deze batterijen werden lui als je ze te lang achter elkaar oplaadde. Dat probleem hebben de moderne lithium-ionbatterijen niet. Toch kun je ook deze batterijen niet eindeloos opladen.
Volgens ZDNet zorgt draadloos opladen ervoor dat de batterij sneller door zijn laadcycli gaat en dus sneller tegen het einde van zijn levensduur aan loopt. De reden daarvoor zou zijn dat een smartphone bij bekabeld opladen direct gevoed wordt door de energie, waardoor de batterij niet belast wordt.
Apple apparaten laad je snel op met een Power Delivery snellader. Je hebt hiervoor een oplader met minimaal 20 watt vermogen nodig. Na een half uur laden zit je batterij voor ongeveer 50 procent vol. Met de oude 5 watt lader die vroeger bij je iPhone zat, zit je na een half uur pas rond de 20 procent.
Het is belastend voor het milieu om te delven. Daarnaast is het belastend om al die opladers te vervoeren met de smartphones. Zwaardere en grotere doosjes transporteren kost meer ruimte, en dus meer vrachtwagens en vliegtuigen, en dat zorgt voor meer CO2-uitstoot.
Een hoger amperage is geen probleem en raden wij zelfs aan, omdat deze adapters in staat zijn meer vermogen te leveren op hetzelfde voltage. Hierdoor zijn ze minder slijtagegevoelig en gaan ze in de regel langer mee dan de standaard adapter.
Nooit volledig leeg laten lopen
In elke Lithium-ion batterij zit een veiligheidscircuit, die beschermt tegen oververhitting. In geval van nood kan de batterij zichzelf uitschakelen. Als de batterij helemaal leeg is, kan dit veiligheidscircuit beschadigen. Voer je smartphone dus op tijd bij.
Als je nog ergens een samsung/sony/whatever lader hebt liggen waar een usb kabel in kan, kun je daar prima je iPhone mee opladen.
Het is dan ook onmogelijk om je accu boven de 100 procent capaciteit te krijgen. Dit fabeltje was vroeger overigens wél waar, want 'oude' accu's kon je wel degelijk overladen. Al met al is snelladen dus niet schadelijk voor je telefoon. Een degelijke oplader levert nooit meer vermogen af dan je toestel aankan.
Een snellader levert een hoger vermogen dan een normale oplader. Hierdoor zit je batterij sneller vol. Waar je met een 12 watt oplader bijvoorbeeld 2 uur nodig hebt, om je toestel op te laden, heb je met een 18 watt snellader maar 1,5 uur nodig.
“Snelladers zijn slecht voor je telefoon, accu of batterij”
Langzaam opladen is niet per se goed, maar een verhitte batterij lijdt wel schade. Tegelijkertijd zijn de batterijen van nieuwe smartphones vaak zo gebouwd dat ze een hogere laadsnelheid wel aankunnen zonder oververhit te raken.
USB-C de nieuwe standaard
Anders dan de USB type A en B heeft USB-C geen boven of onderkant. Het grootste verschil tussen USB-C en andere types USB is de snelheid van data-overdracht. De eerste generatie USB-C heeft een snelheid van 5 Gbit/s (USB-C gen. 1) en de tweede generatie heeft 10 Gbit/s (USB-C gen.
Met een USB-C-naar-Lightning-kabel kunt u uw AirPods, AirPods Pro, iPhone, iPad of iPod touch opladen en synchroniseren, een Siri Remote opladen en meer.
De afgelopen jaren hebben de meeste Android-smartphones en veel andere gadgets al usb-c-poorten gekregen. Vergeleken met Lightning biedt usb-c hogere dataoverdracht- en oplaadsnelheden.