Wat is Checkjelinkje? Checkjelinkje ® is een handig hulpmiddel om (verkorte) links en websites op veiligheid en betrouwbaarheid te controleren, omdat je sommige links beter links kunt laten liggen. 'Leidt dat linkje in die mail of op die site wel echt naar mijn bank of mijn verzekeraar?
Weet je wat je moet checken? Check de URL (het adres) van een link door er met er met je muis op te gaan staan (niet klikken natuurlijk!). Kijk goed of je vreemde dingen (rare tekens, vreemde woorden) in de URL ziet staan. Check het e-mailadres van de afzender.
Websites kunnen ervoor zorgen dat de informatie die jij verstuurt via internet, versleuteld is. Het wordt onleesbaar tijdens het versturen. Websites waarvan de URL start met https in plaats van http, zijn zo'n veilige websites.
Als je op de link klikt, ga je naar een website van de oplichters. Daar moet je allerlei persoongegevens invullen, voor je je 'prijs' krijgt. Die prijs komt er alleen niet, en de daders hebben al jouw gegevens. De Fraudehelpdesk noemt deze methode een 'valse winactie'.
Het is heel makkelijk om te checken of een website over een SSL-certificaat beschikt. Dit doe je simpelweg door te kijken of het adres van de site met https begint of door te kijken of je een slotje voor de URL ziet staan. Deze twee tekenen vertellen je dat een website over SSL-versleuteling beschikt.
Kijk of er een keurmerk staat
Je checkt dit door naar het logo van een keurmerk te zoeken. Meestal staat zo'n logo helemaal bovenaan of onderaan de website. Helaas zetten valse websites soms neppe logo's neer. Controleer daarom op www.thuiswinkel.org of de webshop echt is aangesloten op het keurmerk.
Via een SMS proberen internetcriminelen je een link met malware te sturen en op deze manier je gegevens te achterhalen. Deze nieuwe vorm van malware wordt Flubot genoemd. Het lijkt erop dat vooral Android telefoons hiervoor kwetsbaar zijn.
Door op een phishing-link te klikken, wordt schadelijke software op de mobiele telefoon geïnstalleerd of wordt je naar een frauduleuze website geleidt. 5. Onbetrouwbare downloads. Apps van onbekende bronnen kunnen er mooi uitzien, maar zijn mogelijk met malware geïnfecteerd.
Zelfs als u niet noodzakelijkerwijs wordt doorverwezen naar een nepwebsite of wordt gevraagd om uw gegevens in te voeren, kunt u met een klik op de link of door het openen van de bijlage een virus op uw computer downloaden. Niet klikken op links in valse berichten blijft dus altijd de boodschap!
Hoe ziet een link eruit? Een link is een stukje tekst; vaak in een andere kleur dan de bodytekst en onderstreept–hyperlink. Standaard wordt voor een link de kleur blauw gebruikt, maar elke andere opvallende kleur voldoet ook. De gebruiker herkent het al snel als een link.
Neem contact op met je bank of bel Cardstop. Doe aangifte bij de politie. Informeer je omgeving dat ze geen vreemde mails of berichten van je openen en dat ze zeker niet op links klikken. Contacteer een IT-expert voor een grondige controle van je bedrijfsnetwerk.
Om te zien of een site HTTPS gebruikt, kijkt u in de navigatiebalk van uw browser of u een slotje ziet. Als u dit ziet, weet u dat de website gebruikmaakt van een vertrouwd digitaal SSL-certificaat. Met andere woorden: de verbinding met de site is beveiligd.
Bij phishing proberen criminelen u door e-mails naar een valse website te lokken. Daar stelen ze uw gegevens of geld. Klik nooit op links in een phishing e-mail. Waarschuw ook altijd de Fraudehelpdesk en de organisatie uit wiens naam u de mail krijgt.
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Het is technisch niet mogelijk een simkaart te hacken en op andermans kosten te bellen. Wel is het zo dat smartphones tegenwoordig dezelfde mogelijkheden hebben als 'gewone' computers. Helaas betekent dat ook dat ze slachtoffer kunnen worden van kwaadaardige software (malware), net als 'gewone' computers.
In het besturingssysteem van je iPhone kunnen beveiligingslekken soms voorkomen via apps. Door zo'n gat in de software van je iPhone kunnen hackers makkelijk inbreken op je apparaat en vervolgens je iPhone camera hacken door het aan te zetten.
Als u een verdachte e-mail of sms hebt ontvangen die van Apple afkomstig lijkt te zijn, kunt u deze doorsturen naar [email protected]. Phishing verwijst naar frauduleuze pogingen, meestal via e-mail, om persoonlijke informatie van u los te krijgen.
Een betrouwbare bron moet objectief zijn. Een reclametekst zal je over het algemeen eenzijdige informatie geven om het product in een goed daglicht te stellen. Is de bron actueel? Kijk wanneer de tekst geschreven is en of (en zo ja wanneer) die is bijgewerkt.
KVK legt van iedere onderneming en andere rechtspersonen vast wat de handelsnaam is, op welke adres hij gevestigd is en wie bijvoorbeeld tekenbevoegd en aansprakelijk is. Je kunt deze bedrijfsgegevens 24/7 opvragen. Weet met wie je zakendoet en voorkom dat je wordt opgelicht.
Als je de gebruikte bronnen beoordeelt op betrouwbaarheid, kijk je allereerst naar de bronnen die de auteur geraadpleegd heeft. Vervolgens kijk je op wie of wat de auteur zijn uitspraak gebaseerd heeft. Gebruikt de auteur bijvoorbeeld een onderzoek van een of andere professor? Dan is de tekst (redelijk) betrouwbaar.
Uw onderneming/organisatie heeft een gerechtvaardigd belang wanneer de verwerking binnen een klantrelatie plaatsvindt, wanneer zij persoonsgegevens verwerkt voor direct-marketingdoeleinden, om fraude te voorkomen of om de netwerk- en informatiebeveiliging van haar IT-systemen te waarborgen.
Als je browser het SSL-certificaat van een bepaalde website niet kan valideren, kan er geen beveiligde verbinding tot stand worden gebracht. De meeste browsers zorgen er dan voor dat je dergelijke sites niet kunt bezoeken en tonen de foutmelding 'Je verbinding is niet privé'.