Oppervlakten eisen. De ondergrond moet goed vlak, poreus, schoon en droog zijn. Let op: onder invloed van vocht kan bijvoorbeeld hout en plaatmateriaal kromtrekken waardoor daarop gelijmde tegels loskomen.
De ondergrond moet voor het leggen van de tegels stevig, barstvrij, schoon en vlak zijn. Oneffenheden moet je eerst egaliseren. Breng vloeibaar egalisatiemortel aan en behandel vervolgens het oppervlak met een primer. Gebruik flexibele randstroken om krimpschuren te voorkomen.
Op een houten vloer en plaatmateriaal (multiplex, triplex) kun je alle soorten tegels verlijmen/plakken. Belangrijk hierbij is dat de houten ondergrond vlak en schoon is.
Houten platen, zoals OSB en watervaste multiplex worden regelmatig gebruikt om op te tegelen. Dit materiaal kan gemakkelijk kromtrekken wanneer het in aanraking komt met vocht en water. Daarom is het belangrijk dat er ruimte tussen iedere plaat zit voor als deze uitzetten.
Dat kan zeker, mits een goede primer. Zelfde primer als voor tegel op tegel. Elke lijmfabrikant heeft die primer : de technische fiche volgen. Er zitten af en toe wel wat verschillen kwa voorbereiding (zie @Kristof01) en toepassing; dat hangt af van de samenstelling van die primer.
Ja, tegelen op gipsplaat gaat prima. Gebruik voor vochtige ruimtes de groene, vochtwerende gipsplaat. Platen goed afwerken en voorstrijken met voorstrijk. Tegellijm aanbrengen met een lijmkam en de tegels in de lijm schuiven.
Hydro platen zijn zowel met afgeschuinde kant als met ronde kant verkrijgbaar. Perfect geschikt als ondergrond voor wandtegels.
Rechtstreeks betegelen op houten vloeren wordt meestal niet aanbevolen, omdat de beweging en vervorming die hout kan verdragen niet gevolgd wordt door de (starre) tegels. Hout is buigzaam en kan sterk reageren op wijzigende vochtgehaltes, terwijl de tegels niet kunnen meebuigen.
Tegelen Op OSB
Niveau 1 is geschikt voor niet constructieve doeleinde tot niveau 4 welke juist wel geschikt is voor zware constructies, ook in vochtige ruimtes. Ook op OSB kan je tegelen.
Ongeschikte houten platen:
Spaanplaten en MDF zijn niet geschikt om betegeld te worden. Dit komt doordat deze platen niet tegen vocht kunnen en er altijd vocht aanwezig is in de lijm. Bovendien kunnen MDF platen door de vocht kromtrekken, waardoor de tegels kunnen breken.
Schep tegellijm met een kleine troffel op de lijmkam. Druk de lijmkam stevig tegen de muur en trek deze in horizontale richting over de muur, zodat er banen lijm achterblijven. Breng nooit meer lijm aan dan je binnen twintig minuten kunt betegelen. De lijm droogt namelijk erg snel.
Watervast multiplex is te koop in diktes van onder andere 10mm, 15mm en 18mm. Tevens kunt u dit multiplex toepassen in vochtige ruimtes zoals een badkamer.
Erg belangrijk bij het tegel over tegel lijmen is een flexibele tegellijm gebruiken. Deze lijm compenseert de bewegingen in de ondergrond en voorkomt dat de tegels bij beweging gaan scheuren. Kijk goed op de verpakking van de lijm welke verhouding je aan moet houden bij het mengen.
Terrastegels leggen op beton vereist een specifieke werkwijze. Na het storten van de betonnen plaat moet je 4 à 5 weken wachten tot die goed uitgehard is vooraleer je de tegels plaatst. Zorg er ook voor dat de betonplaat volledig proper is vooraleer je de terrastegels plaatst.
Smeer het te betegelen oppervlak in met de tegellijm. Gebruik hiervoor een brede lijmkam en smeer niet meer lijm dan nodig voor de eerste rij. Druk nu de eerste rij tegels vast op de lijm. Gebruik tegelkruisjes (of een ander hulpmiddel) om telkens dezelfde afstand tussen de tegels te bewaren.
Om het tegelwerk zo goed mogelijk te laten hechten, hebben wij twee soorten primers die je kan gebruiken. Dat zijn de DPM800 en de DPM810. Coba DPM800 voorstrijkmiddel voor zuigende ondergronden is ontwikkelt voor zuigende ondergronden zoals gipsplaat, gips en cementgebonden stucmortels of cementdekvloer.
Je kunt een houten vloer niet direct betegelen, de tegelvloer zal dan barsten door de werking van de houten ondergrond. Voor een goede ondergrond gebruik je daarom zwaluwstaartplaten. Hierop stort je vervolgens beton, en daarna komen de tegels erop.
OSB platen als vloerafwerking
Spreekt het industriële karakter van OSB je aan of wil je een goedkope vloer? Kies dan voor OSB platen als vloerafwerking. Dit materiaal kan rechtstreeks op de ondergrond worden gelijmd met een goede parketlijm.
Witte houtlijm is dan normaal voldoende geschikt, net als voor het verlijmen van de balken. Witte houtlijm is goedkoper en veel properder dan de PU. Gebruik wel D3, deze kan al wat vocht hebben (maar niet geschikt voor buiten). De OSB wordt tand-groef verlijmd en zwevend gelegd.
Zandcement, beton, hout of oude tegels – Qboard® basiq is al met een dikte van 10 mm ook op de vloer de perfecte drager voor een nieuwe bedekking.
Een ontkoppelingsmat is een soort van ontkoppelingssysteem dat men tussen de vloerafwerking (bv. tegels) en de dekvloer plaatst. De ontkoppelingsmat moet ervoor zorgen dat de spanningen, bewegingen en trillingen niet (of slechts gedeeltelijk) van de dekvloer naar de vloerbetegeling worden overgedragen.
Als de cementdekvloer niet droog en niet vlak is, raden wij af om te betegelen. Wacht tot de vloer volledig droog is en egaliseer de vloer voordat je gaat betegelen. Normaal gesproken heeft een verse cementdekvloer 28 dagen nodig om volledig te drogen. Het restvochtgehalte moet kleiner dan 2 CM-% zijn.
Fermacell Powerpanel H2O is een uitstekende ondergrond voor tegelwerk op binnenwanden in vochtige ruimtes. De lineaire uitzetting van Fermacell Powerpanel H2O is 0,0011 mm per meter per °C. In de praktijk komt dit neer op een lengteverandering van bijv. 0,033 mm per m1 plaat bij een temperatuurverandering van 30° C.
Beide platen hebben dus diverse overeenkomsten. Toch zijn er ook genoeg verschillen te benoemen: De uitstraling van beide platen: stucplaten zijn gemaakt van bruin karton, terwijl het karton van gipsplaten wit of grijs is. De structuur van het karton: stucplaten zijn zo ontworpen dat je er direct op kan stukadoren.
Gronderen/voorstrijken van de gipsplaat
Kiwitz PRM 110 (voor zuigende ondergronden) of Kiwitz PRM 125 (1:1 verdund met water aanbrengen) voor zowel zuigende- als niet zuigende zijn uitermate geschikt voor een goede hechting.