Als je kind na het eten van bepaald voedsel klachten heeft, kan het zijn dat hij of zij een voedselovergevoeligheid heeft. Tekenen van voedselovergevoeligheid zijn bijvoorbeeld: overgeven, diarree, verstopping, eczeem, darmkrampen, veel huilen en onrust en niet willen eten of drinken.
Hierdoor ontstaan vaak buikklachten (rommelende buik, opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, etc.). Baby's hebben wat minder vaak last van lactose-intolerantie, omdat ze in het begin van hun leven meer lactase aanmaken om de grote hoeveelheden melk te kunnen verteren.
De allergische reacties kunnen zeer snel optreden (binnen 30 minuten; bijvoorbeeld ernstige ademhalingsproblemen en braken). Maar allergische reacties kunnen ook later optreden. Voorbeelden van een vertraagde reactie zijn eczeem, buikpijn of diarree. Deze klachten kunnen tot 24 uur na inname van koemelkeiwit optreden.
Belangrijk om te weten is dat niet alle symptomen meteen (binnen 2 uur) na het voeden optreden. Soms komen symptomen tot wel 2 dagen of zelfs een week later pas. We begrijpen dat de symptomen veel leed kunnen veroorzaken, zeker in een periode waarin je je baby nog moet leren kennen.
Een voorbeeld is de huidpriktest, waarbij de huisarts koemelk op de rug of onderarm van de baby druppelt. Daarna prikt hij licht met een naald op de plek van de koemelk. Als er een klein jeukend bultje ontstaat (kwaddel) is er mogelijk sprake van een koemelkallergie.
Denk je dat je een koemelkallergie hebt? Heb je last van roodheid van de huid, jeuk of galbulten na het drinken van melk? Of word je dan misselijk of krijg je last van diarree? Wanneer je deze klachten herkent, dan kan het zijn dat je last hebt van een overgevoeligheid voor melk, een koemelkeiwitallergie.
Symptomen van (verborgen) reflux herkennen bij je baby
Kokhalzen. Spugen. Overstrekken (het aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje) Slechte nachtrust.
Als je kindje huilt direct na de voeding, kan het zijn dat hij last heeft van zijn buik en geen honger. Je herkent dit aan trappelende voetjes, onrustig zijn en het lichaam strekken. Na 3 maanden zijn bij de meeste baby's de krampjes over. Wat kan helpen tegen darmkrampjes, is de tijd nemen bij de voeding.
De meest verkochte koemelkvrije producten zijn de de merken Nutrilon pepti (Nutricia) en Nutramigen / Pregestimil (Mead Johnson). Er bestaat ook zuigelingenvoeding die volledig uit losse aminozuren is opgebouwd en gegarandeerd koemelk allergeen vrij is (Nutramigen AA van Mead Johnson, en Neocate LCP van Nutricia).
klachten aan mond, keel en neus: jeuk, branderig gevoel, roodheid, verdikking, loopneus. klachten aan maag en darmen: overgeven, buikpijn, buikkrampen, diarree. huidklachten: vlekjes, jeuk, roodheid, bulten, eczeem. longklachten: hoesten, moeilijk of piepend ademhalen, benauwdheid.
Bij lactose-intolerantie kunnen je darmen lactose (melksuiker) niet goed verwerken. Het enzym lactase is hiervoor in te kleine hoeveelheden aanwezig. Daardoor krijg je buikklachten bij het eten van melkproducten waar lactose in zit. Deze klachten zijn een opgeblazen gevoel, kramp of (schuimende) diarree.
Koemelkallergie wordt meestal vastgesteld in het eerste levensjaar. Vaak verdwijnen de klachten als de kinderen ouder worden: iets meer dan de helft van de kinderen met een koemelkallergie verdragen koemelk weer rond de eerste verjaardag. De meeste andere kinderen volgen in de daaropvolgende 4 jaar.
Je herkent krampjes aan dat je baby onrustig wordt zo'n 20 – 30 minuten na de voeding. Je baby begint hard te huilen en kan daarbij een rood aangelopen gezicht krijgen. Vaak zie je je baby ook trappelen met zijn beentjes en balt hij zijn vuistjes. Soms laat je baby ook veel scheetjes als hij last heeft van de krampjes.
Is je baby erg onrustig door de buikkrampjes of huilt hij of zij veel? Houd je baby dan tegen je lichaam aan. Baby's worden vaak rustig door contact. Probeer ook eens te zingen of te fluisteren als je baby erg last heeft van de krampjes, om zo zijn of haar de aandacht te verleggen.
Naast de buikkrampen die elke baby kan hebben, zijn er drie situaties bekend waarin borstgevoede baby's onrustig worden of koliek krijgen. Nogmaals, we nemen aan dat de baby voldoende aankomt en gezond is.
Als je te weinig melk of een vertraagde toeschietreflex hebt, kan je kind ook onrustig aan de borst drinken. Als je kind onrustig aan de borst drinkt, minder plast (en in de eerste weken minder poept), bijna niet tevreden is en/of minder goed gaat groeien, dan kan het zijn dat je melkproductie niet meer voldoende is.
Hongersignalen: • Zuigbewegingen • Tong uitsteken • Met tong over lipjes likken • Lipjes tuiten/plooien • Draaien met het hoofdje • Sabbelen op handje/vingers • Na wakker worden uitgebreid gapen • Na wakker worden schoppen met beentjes.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.
Neem altijd voldoende tijd voor een boertje . Een baby die vaak oprispingen heeft, heeft minder last als hij of zij 20 tot 30 minuten rechtop gehouden wordt na de voeding. Huilt je baby een tijdje na de voeding nog of blijft hij of zij onrustig, probeer dan opnieuw om hem te laten boeren.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Je baby begint met een lichte, actieve slaap die vergelijkbaar is met de REM-slaap van een volwassene. In deze slaapfase slapen baby's oppervlakkig, bewegen ze meer en kunnen ze zelfs geluiden maken die lijken op kreunen, lachen of gillen.
Lactose-intolerantie test bij de huisarts
Een lactose-intolerantie test die veel wordt afgenomen is een waterstof-ademtest. Hierbij wordt waterstof in de uitgeademde lucht gemeten. Dit wordt zowel gedaan voordat een suikeroplossing met lactose is gedronken als nadat deze suikeroplossing is gedronken (3 uur erna).
Als de lactose uit de voeding niet of onvoldoende verteerd wordt, komt de lactose onveranderd in de dikke darm terecht en trekt daar vocht aan. De ontlasting kan daardoor dunner worden en (ernstige) diarree veroorzaken. Daarnaast kan de lactose in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën (darmflora).