De gemiddelde fietssnelheid ligt rond 12 km per uur. Mannen tussen 25 jaar en 55 jaar fietsen sneller dan hun vrouwelijke leeftijdgenoten. Zij halen een gemiddelde snelheid van 14 km per uur, vrouwen zijn ongeveer 2 km per uur langzamer.
De gemiddelde snelheid van een fietser is dus van meerdere aspecten afhankelijk. Door zo licht mogelijk van gewicht en zo gestroomlijnd mogelijk te zijn kunnen wielrenners gemiddeld zo'n 25-30 kilometer per uur fietsen. Je snelheid tijdens het fietsen op een stadsfiets is gemiddeld 17 kilometer per uur.
Met wind tegen ligt de gemiddelde snelheid rond de 21 kilometer per uur, en met wind tegen rond de 26 kilometer per uur. Op een racefiets ga je dus een stuk sneller dan op een stadsfiets. Professionele tour wielrenners gaan zelfs nog een stuk sneller met een gemiddelde snelheid rond de 35 kilometer per uur.
De meeste mensen fietsen tussen de 10 en 20 kilometer per uur. Het landschap, je conditie en de kwaliteit van het wegdek hebben hier invloed op. Fiets je de hele dag met de wind in de rug dan zal je gemiddelde een stuk hoger liggen. De afstand die je per uur aflegt zal lager liggen dan je gemiddelde snelheid.
De gemiddelde fietser: 28 km/u gemiddeld
Laten we onze 'ervaringsformule' los op de gemiddelde fietser. Dan komen we uit op een kruissnelheid van ongeveer 32 km/u. We gaan er voor de berekening wel vanuit dat het gaat om een solorit. In een groep zal het veel eenvoudiger zijn om een hogere gemiddelde snelheid te halen.
Om 20 km af te leggen op je fiets heb je onder normale omstandigheden 1 uur en 11 minuten nodig. Met wind tegen doe je over 20 km ongeveer 1 uur en 20 minuten, en met wind mee ongeveer 1 uur en 4 minuten. Op een elektrische fiets doe je 48 minuten over 20 km.
Ik woonde vroeger precies 10 km van school. Afhankelijk van hoe de wind stond of hoeveel zin ik had om door te trappen deed ik er 25 tot 35 minuten over. Gemiddeld een half uur dus.
Houd een gestaag tempo
Hoewel de buikspieren tijdens het fietsen niet zo hard werken als je bilspieren, is wielrennen toch een geschikte sport om van je buikvet af te komen. Als je drie keer per week een tochtje maakt op een matig intensief tempo, dan train je je lichaam om vet als brandstof te gebruiken.
Heb je er wel eens bij stilgestaan hoeveel kilocalorieën je verbrandt op zo'n dag? Iedere dag fiets je op en neer naar je werk, naar de supermarkt, naar de sportschool en ga zo maar door. Als je dat optelt, fiets je gemiddeld zo'n 2,5 kilometer per dag bij elkaar.
Zit er teveel tijd tussen je trainingen, dan wordt het effect van supercompensatie minder of verdwijnt. Als je te snel weer gaat trainen, duurt het herstel langer. Dit kan uiteindelijk leiden tot overtraining.
Dat hangt van heel veel factoren af, waaronder de grootte van jouw fietswielen, jouw beenkracht, of er te gebruiken versnellingen op de fiets zitten, en de hoeveelheid wind die je mee of tegen hebt. Maar laat ik een gemiddelde nemen: 15 kilometer per uur, dan doe je 20 minuten over vijf kilometer.
Gemiddeld fietsen Nederlandse mannen 26,92 kilometer per uur en vrouwen 21,36 kilometer per uur. Ter vergelijking; Het een-na-snelste land ter wereld is Engeland waar mannen gemiddeld 25,61 kilometer per uur en vrouwen gemiddeld 20,74 kilometer per uur fietsen. In Nederland ligt de gemiddelde snelheid dus al vrij hoog.
Veel mensen realiseren zich niet dat een fietsband behoorlijk hard moet worden opgepompt. Afhankelijk van merk en type band moet er minimaal 3,5 tot 4,5 bar in; dit staat op de zijkant van de band aangegeven. Een harde band heeft een aantal voordelen: de fiets rijdt een stuk lichter.
Racefiets en mountainbike: twee erg verschillende fietsen
Het frame van een mountainbike is meestal ook dikker. Stevigheid is namelijk erg belangrijk. Een racefiets is daarentegen ontworpen om hoge snelheden te kunnen halen. Daarom zijn er geen veringen, want die verlagen de snelheid, en het frame is ook opvallend dun.
'Normaal gesproken is fietsen vooral goed voor je dijen - de quadriceps en de hamstrings - maar niet echt voor de bilspieren,' zegt hij. Er zijn uitzonderingen. 'Sprinters gebruiken de bilspieren om te accelereren. Klimmers gebruiken ze als ze uit het zadel komen.
Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen. Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.
Iemand die op de fiets naar het werk gaat, zal merken dat zijn benen slanker en strakker worden. Een regelmatige fietser zal zijn belangrijkste beenspieren meer ontwikkeld zien: bilspieren, kuiten en quadriceps vooral; adductoren, hamstrings en soleus iets minder.
Om 1 kilogram te verliezen, moet je ongeveer 7.000 calorieën kwijtspelen. Dat doe je door meer calorieën te verbranden dan je opneemt. Stel: je weegt 60 kg en wilt graag een halve kilo per week afvallen. Je fietst drie keer per week een uur lang aan 18 kilometer per uur.
Het is slim om twee tot drie keer per week te fietsen om zo goed mogelijk aan het fietsen te wennen. Met één keer fietsen per week zal het heel lang duren voordat je conditie opbouwt.
Indien je 5 of meer dagen per week 30 min tot 1 uur per dag fietst, wordt je lichaam sterker en is het beter in staat virussen en griep af te weren. Uit diverse onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat mensen die dagelijks naar het werk fietsen veel minder vaak ziek zijn.
Ik denk dat 18 per uur heel normaal is, zonder wind. Dus met 1,5 uur zit je zeker royaal.
Je verbrandt ongeveer 30 kcal per km tijdens het fietsen. Natuurlijk haal je die kilometer wel een stuk sneller op een hogere snelheid.
Dit schema 50 kilometer voor beginners gaat er vanuit dat je twee uur kunt fietsen in een gemiddeld tempo. Volg eventueel eerst: Fietsschema beginners 2 uur fietsen.