Durumtarwe groeit alleen goed in een warm klimaat en wordt in Europa voornamelijk in Zuid-Europa verbouwd. De belangrijkste teeltgebieden liggen echter in Noord-Amerika (hoofdzakelijk in North Dakota), Argentinië en Rusland, in gebieden met warme zomers.
De meeste tarwe wordt verbouwd in Europa (Frankrijk en Duitsland), China, India, Rusland en de Verenigde Staten.In Nederland wordt ook tarwe geteeld, maar dit is voor een groot deel bestemd als veevoer. De tarwe voor tarwemeel komt voornamelijk uit Duitsland en Frankrijk.
Durum tarwe, ook wel harde tarwe genoemd of in het Italiaans Semola di grano duro, heeft een harde, grote korrel.Dit type tarwemeel bevat veel eiwitten, en daardoor ook veel gluten. Het gevolg daarvan is dat de met durum tarwemeel gemaakte producten extra stevig zijn.
Naast het feit dat het durum tarwe een hoog gluten gehalte heeft, bevat het ook een hoog eiwitgehalte. De eiwitten zorgen ervoor dat je lang een vol gevoel hebt, dit maakt durum tarwe een ideale toevoeging als je aan het diëten bent. Gebruik durum tarwegriesmeel als basis voor het maken van pasta, brood en koekjes.
Bij het poffen van Durum tarwe worden geen verdere grondstoffen toegevoegd waardoor je de natuurlijke smaak van tarwe ervaart. Door het poffen van Durum tarwe, blijven de natuurlijke eigenschappen van het graan behouden.
Durum tarwegriesmeel is grof van structuur, waardoor uw pasta meer bite krijgt en voller van smaak is. De kleur is lichtgeel en de smaak licht zoet. Dit biologisch durum tarwegriesmeel volkoren is verpakt in een meerwandige ventielzak van papier. Het meel is na productie maximaal zes maanden houdbaar.
Er bestaat enig debat over of döner kebab gezond is of niet. Aangezien het vlees gegrild wordt en vaak wordt geserveerd met groenten, kan het een gezonde optie zijn. Echter, de sauzen en toppings die vaak worden toegevoegd, zoals friet, mayonaise of kaas, kunnen het gezonde aspect van het gerecht verminderen.
Een graansoort dat veel wordt gebruikt voor pasta is harde durum tarwe. Hiervan wordt zowel gewone pasta (tarwe griesmeel) als volkorenpasta gemaakt (100% volkoren tarwegries). Voor volkorenmeel wordt er gewerkt met de hele graankorrel, maar bij tarwe griesmeel is het buitenste vliesje verwijderd.
Het griesmeel dat rond de Middellandse Zee wordt geproduceerd komt van durum (Triticum durum) en is wat geler van kleur. Dit griesmeel wordt zowel grof als fijner gemalen verkocht.
De gewone bloem uit de supermarkt is prima, maar heb je de keus, kies dan voor patentbloem. Patentbloem bevat meer eiwitten en is hierdoor perfect voor het bakken van brood, cakes en taarten. Bak je koekjes? Kies dan voor het beste resultaat voor gewone bloem.
Wat er voor de term meel of bloem staat zegt iets over waarvan het gemaakt is. Tarwemeel is dus gemaakt van tarwe. Dit is een volkoren meel dat gemaakt is van de hele tarwekorrel. Als dat gezeefd wordt, houd je tarwebloem over; bloem van tarwe.
Een dürüm met döner (dürüm döner) is een populair gerecht in Turkije, maar ook in veel Westerse landen. Lahmacun (afgeleid uit het Arabisch: لحم بعجين, lahm bi `adjien; vlees op deeg), ook wel de Turkse pizza genoemd, is een traditioneel oosters gerecht van Arabische origine. Het heeft een typisch pikante smaak.
Patentbloem is fijn gemalen tarwebloem, deze structuur is dus nog fijner en zachter.Het bevat wel meer gluten dan tarwebloem. Je eindresultaat wordt hiermee dus luchtiger en fijner van structuur. Met patentbloem bak je luchtigere broden.
De drie belangrijkste herkomstlanden voor de Nederlandse voer- en voedingsgraanimport zijn Duitsland, Oekraïne en Frankrijk. In de statistieken wordt geen onderscheid gemaakt naar graan voor voer of voor voeding, zodat niet is aan te geven om wat voor granen het gaat bij in- of uitvoer.
In Nederland wordt bijna geen harde tarwe geproduceerd vanwege het klimaat. De landelijke productie van circa 1,2 mln.ton is dan ook vrijwel volledig zachte tarwe (figuur 2.5).
Oekraïne is bij lange na niet de grootste tarweproducent ter wereld. Dat zijn China en India, maar die produceren vooral voor de eigen bevolking.
Griesmeel is grof gemalen tarwe, spelt of mais. Gries is een restproduct dat overblijft tijdens het zeven van bloem.
Meel is gedeeltelijk gezeefd: er zitten nog kiemen en zemelen van het graan in, en daardoor is meel niet donker en ook niet licht van kleur. We spreken van tarwemeel, roggemeel, maïsmeel, enzovoort. Als de maling grof is, spreken we van griesmeel.
Bulgur in de oosterse mediterrane keuken
Dit product is zachter en elastischer dan griesmeel van harde tarwe en heeft een lichte kleur. Durumtarwe bevat veel vitaminen en mineralen. Het heeft ook waardevolle voedingsvezels en een aromatische, nootachtige smaak.
In zowel bloem als (volkoren)meel zitten vitamines, mineralen, vezels en koolhydraten. Maar voor het meestgezonde brood, kies je volkoren, dus brood gemaakt van volkorenmeel. Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en bevat dus alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft.
Wat is gezonder: bloem, (tarwe)meel of volkorenmeel? In zowel bloem, meel als volkoren(tarwe)meel zitten vitamines, mineralen, vezels en koolhydraten. Maar voor het meest gezonde brood, kies je volkoren, dus brood gemaakt van volkorenmeel.
Het woord dürüm betekent namelijk enkel 'opgerold' in het Turks. Dat is meteen ook de reden dat zowel dürüm kebab, dürüm kip en dürüm shoarma op het menu staan: verschillende vleessoorten met verschillende kruiding, maar allemaal opgerold in deeg en stuk voor stuk heerlijk met looksaus van Pauwels.
Zorg ervoor dat kip, varkensvlees, worsten, burgers, shoarma en kebab goed doorbakken is zonder roze vlees van binnen. Rauwe kip invriezen vermindert het aantal bacteriën maar verwijdert ze niet allemaal. De veiligste manier om alle bacteriën te doden is om de kip goed door te braden of bakken.
Met döner wordt veel gesjoemeld. En goed is het ook niet voor je: een broodje bevat zo'n duizend calorieën en vaak veel te veel zout. Dat beetje fosfaat kan er ook nog wel bij. Je eet döner niet voor de gezondheid.