Wie bij Albert Heijn, Picnic of Jumbo een halve kilo online wil kopen, is rond de 89 cent kwijt. Op de markt zijn de tomaten vaak nog goedkoper in te slaan.
Voor cherrytomaten (€ 0,99 per 250 gram), tomaten (€ 0,99 voor 500 gram) en trostomaten (€ 2,49 per kilo) is Lidl de scherpste aanbieder, maar Jumbo heeft met een kies-en-mix-actie de prijs voor Spaanse trostomaten op € 1,33 per pond (€ 2,66 per kilo).
Vleestomaat. De vleestomaat heeft een lichtzoete smaak en het is één van de grootste tomatensoorten die er is. Doordat de vleestomaat ook erg groot is, leent de vleestomaat zich super goed wanneer je een gevulde tomaat wilt maken. De vleestomaat kenmerkt zich door het weinige vocht en pitjes dat in de tomaat zit.
Roze tomaten
Ze hebben een zachtroze gloed en zijn zeer smaakvol. Ze zijn vaak zelfs lekkerder dan een rode tomaat, soepel en zacht van smaak. In Japan hebben ze al 100 jaar een voorkeur voor roze tomaten vanwege die lekkere smaak en structuur. Je zou ze misschien zelfs de Rolls Royce onder de tomaten kunnen noemen.
De grond in
Plantafstand: minimum 75 cm tussen de rijen. Plantafstand: minimum 35 cm aan tussen de planten. Plant tomaten diep genoeg, aan de stam zullen dan extra wortels groeien. Je kan ze ook schuin planten en het bovenste deel omhoog laten steken.
Qua verzorging hebben tomatenplanten vooral behoefte aan een zonnige standplaats en warme, goed bemeste, waterdoorlatende grond. Geef altijd water onderaan de plant. Zo heeft je tomaat minder kans op schimmelziekten. Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje.
Wanneer in het seizoen
Tomaten uit Nederland zijn van januari tot november volop verkrijgbaar. De meeste productie vindt plaats in april tot en met oktober.
Tomaten invriezen doe je zo
Stop de tomaten in een afsluitbaar diepvrieszakje, laat zoveel mogelijk lucht uit het zakje en sluit het goed af. Leg het diepvrieszakje plat neer in de diepvriezer. Je kunt ze zo tot zes maanden bewaren.
De lekkerste tomaten vind je bij onze groothandel in Rijkevorsel. Voor sappige, verse en lokaal geteelde tomaten voor de groothandel reken je op Stoffels Tomaten; dé leverancier bij uitstek in België (in Rijkevorsel, vlak bij Hoogstraten).
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.
Het vetgehalte en het vetprofiel van het bloed verbetert
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.
Een tomatenplant heeft in de serre een levensduur van 5 maanden. Mei, juni, juli, augustus en september. Alle energie van moeder natuur wordt best zo goed mogelijk verdeeld in die 5 maanden.
Tomatenplanten houden van een warme en zonnige plek. In kas heb je altijd voldoende warmte, daardoor groeien tomatenplanten hierin erg goed. Het seizoen is langer en je kan dus meer tomaten oogsten. Je kan de jonge tomatenplanten vanaf half april planten in de kas.
Tomaten hebben kalk nodig. Drie of vier verpulverde eierschalen per plantgat doet de plantjes goed. Verzamel dus een paar dagen je eierschalen. Was ze in warm water, leg ze te drogen op een stukje keukenpapier en vermaal ze in een keukenmachine of vijzel.
Tomaat - aardappel, erwt, venkel, diverse koolsoorten.
Tomaten houden van zon en warmte. Plant pas midden april in je serre, en wacht tot midden mei als je in de openlucht kweekt. Geef ze een plekje met veel zon. Geef je tomaten ruimte om te groeien: plant gemiddeld 2,5 planten per vierkante meter (of 5 planten op 2 vierkante meter).
Tomaten houden niet van regen. Knip eventueel wat blad weg wanneer een plant te lang nat blijft na een regenbui. Knip ook bladeren weg die het zonlicht weghouden van de vruchten. Laat in ieder geval altijd minstens 6 tot 8 grote bladeren aan de plant zitten.
Tomaten worden ook aan een tak verkocht, onder de naam trostomaat. Hiermee wil men laten zien dat de tomaat aan de plant gerijpt is en niet in koelhuizen. De smaak van trostomaten is dan ook vaak voller dan van de hollandse tomaten.
Volgens kenners zijn de aller-allerbeste tomaten uit blik San Marzanotomaten met een officiële D.O.P.
De trostomaatjes zijn vaak het zoetst en daardoor heerlijk als snack of door salades. De peervormige varianten zijn over het algemeen wat vlakker van smaak, maar ten opzichte van die aan de tros vaak een stuk goedkoper.
Bij Vertiloom hebben wij een mooi assortiment van rassen van rijpe groene tomaten. Dit zijn tomaten die zelfs als ze rijp zijn, er groen blijven uitzien. Je kan rijpe groene tomaten vaak herkennen aan lichtere verticale strepen of andere kleurvariaties.
Aan een plant met grote tomaten, kan je meestal minstens een tros of vier, dus rond de 20 tomaten verwachten. Vaak wordt het echter nog meer, zodat je uitkomt tussen de 5 en 15 kilogram tomaten per plant. Uiteraard speelt de grootte van de tomaten een rol.