Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Voor kinderen is dat minder (zie tabel). De nieren van baby's en jonge kinderen kunnen nog niet veel zout aan. Voeg daarom geen zout toe aan het eten van je baby of kind.
De hoeveelheid zout ligt ook in 2020/2021 nog ruim boven het aanbevolen maximum van 6 gram per dag. De helft van de mannen krijgt ruim 11 gram binnen per dag en de helft van de vrouwen meer dan 8 gram. Voor dit onderzoek werden metingen gedaan in de urine van deelnemers aan het Lifelines cohort .
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten.
Zes gram fijn keukenzout zijn dus zo'n drie halve theelepels. In werkelijkheid krijgen we drie volle theelepeltjes binnen.
Vermindering zoutinname verlaagt al binnen 1 week de bloeddruk significant. Minder zout nuttigen levert al snel resultaat op. Bij ongeveer driekwart van de mensen met een dieet dat weinig zout bevat, daalde de bloeddruk binnen 1 week significant.
Een dagelijkse inname van 3 tot 6 gram zout is gezond, minder dan 3 gram zout zou zelfs ongezond zijn. Minder suiker is niet alleen beter voor een goede bloeddruk, mensen hebben ook minder last van hart- en vaatziekten, minder diabetes en obesitas.
Kleine hoeveelheden natrium (2 – 5 mmol/L, wat overeenkomt met 46 – 115 mg) kunnen dagen nodig hebben om effect te hebben. Grotere hoeveelheden (15 mmol of meer, of 345 mg) kunnen binnen een uur een stijging van de bloeddruk veroorzaken. Ter vergelijking: een halve theelepel zout bevat 1150 mg natrium.
Zout is immers een smaak die alles overheerst! Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings.
De kans is groot dat je vocht vasthoudt. Dat kan een gevolg zijn van een te grote zoutinname. Genoeg water drinken helpt, want dat zorgt ervoor dat je het zout weer uit je lichaam spoelt.
In gewone kaas (20+, 30+, 40+ en 48+) zit gemiddeld 0,4-0,5 gram zout per plak. Met een plak kaas bedoelen we 20 gram. De meeste plakken voorgesneden kaas wegen 30 tot 35 gram, daarin zit dus ook meer zout. Er zijn verschillende soorten kaas met minder zout te koop.
Onbewerkte groente, fruit, aardappelen, rijst, pasta, vlees, kip, kalkoen en vis kunt u prima gebruiken in uw dieet. Ook brood, melk en melkproducten zoals yoghurt en zure room kunt u gewoon blijven gebruiken.
Minder dan drie gram zout per dag: groter risico
Maar Canadese wetenschappers hebben nu ontdekt dat een zoutarm dieet mogelijk ook helemaal niet zo gezond is. Sterker nog, wie minder dan drie gram zout per dag eet, zou zelfs méér kans hebben om hart- en vaatproblemen te ontwikkelen.
Uw lichaamsvloeistofniveaus zullen doorgaans binnen een paar dagen weer normaal zijn nadat u veel zout hebt gegeten. Bovendien zijn veel voedingsmiddelen met veel natrium bewerkt en calorierijk.
Grote hoeveelheden zout in de voeding hebben een effect op de soorten bacteriën die worden aangetroffen in de darmflora. In het bijzonder, voeding met veel zout blijkt het aantal bacterie-stammen in de darmen te verminderen. Vooral stammen van de soort lactobacillus.
Als je teveel zout hebt gegeten is de zout-water balans in het lichaam ver te zoeken. Je krijgt dorst en je lichaam vertelt je dat er meer water gewenst is.Last van een droge mond?Dit is een van de signalen.
In 2009 bevatte brood gemiddeld 1,3 gram zout per 100 gram brood (ongeveer 0,46 gram zout per snee brood), in 2021 nog 1,0 gram zout per 100 gram brood (ongeveer 0,35 gram zout per snee brood). De bakkers zorgen er met hun vakmanschap voor dat zij hetzelfde luchtige en lekkere brood blijven maken.
Een portie naturelchips van 40 gram bevat zo'n 0,45 gram zout. In een portie paprikachips is de gemiddelde hoeveelheid zout zelfs 0,68 gram. Bovendien worden niet alle soorten zout meegeteld in een voedingswaardetabel. Het kan dus dat je eigenlijk nog meer zout binnenkrijgt, dan de verpakking leest.
Als je alle voor- en nadelen van de verschillende soorten zout bekijkt zou je kunnen zeggen dat Keltisch zeezout de meeste voordelen heeft. Deze is het minst bewerkt en bevat verreweg de meeste mineralen. Ook het gewone zeezout, Himalayazout en Fleur de Sel bevatten meer mineralen dan het gewone tafelzout.
Hoewel de aanbeveling van de vereniging verwijst naar tafelzout, zou roze Himalayazout ook kunnen werken. Himalayazout heeft lagere natriumgehaltes. De natriumgehaltes in tafelzout en roze Himalayazout zijn ongeveer hetzelfde. Himalayazout is beter voor u.
Probeer eens een soep te maken met natriumarme bouillonpoeder of natriumarme soeppoeder. Zelf kunt u ook bouillon trekken van vlees, kip of vis. Voeg veel groenten toe en laat deze niet te lang koken zodat de groente nog knapperig is. Neem daarnaast groenten met een sterk uitkomende smaak zoals prei, selderij en ui.
Gezond zout eten
Als je toch wat zout toevoegt, kies dan voor goed zout met veel mineralen en sporenelementen, zoals Keltisch zeezout of Himalayazout.
Het kiezen van gezond zout
Of u nu kiest voor tafelzout, zeezout, roze Himalayazout of koosjer zout, gebruik het spaarzaam bij het koken en aan tafel. Wees u bewust van verborgen bronnen van natrium in bewerkte voedingsmiddelen, sauzen en smaakmakers. Kalium kan de effecten van natrium op de bloeddruk compenseren.
Met zout knoeien zou ongeluk brengen. Wanneer men met zout knoeit, moet men onmiddellijk zout over de linkerschouder gooien; in de ogen van de slechte geesten. Links is ook de kant waarlangs de duivel mee zou gluren. Men hoopte op die wijze een ernstige ziekte af te wenden.