Bamboe groeit in de tropische en subtropische gebieden van Azië, Afrika en Latijns-Amerika. De meest noordelijke bamboesoorten komen voor in het Zuiden van Noord-Amerika en Centraal China, en de meest zuidelijke bamboesoorten zijn te vinden in Patagonië. Bamboe komt ook natuurlijk voor in het Noorden van Australië.
Gemiddeld groeit bamboe 40 tot 60 cm per jaar. De soort bamboe en de omstandigheden waarin de plant groeit (voedingsbodem, standplaats) hebben hier ook invloed op.
De snelst groeiende hebben groeisnelheden van bijna een meter per dag. Dit is drie keer zo snel als de snelst groeiende boom. Bamboe uit het geslacht Fargesia is als tuinplant in opkomst omdat deze soorten in een pol groeien en geen lange uitlopers vormen zoals vele andere bamboesoorten.
De jonge scheuten zijn de enige die groeien. Elk jaar is het weer een verrassing hoeveel nieuwe scheuten er opkomen, maar hoe beter de plant gesetteled is, en hoe meer vruchtbare grond er rondom aanwezig is, hoe meer nieuw scheuten. Ook zonlicht en bemesting zijn van invloed op het aantal nieuwe scheuten.
De natuurlijke duurzaamheid van niet geimpregneerde bamboestammen is daarom voor de meeste soorten minder dan 2 jaar, en onder ideale omstandigheden 4-7 jaar (zonder blootstelling aan regen of zon). Het verduurzamen (impregneren) van bamboestokken is dus essentieel om de levensduur drastisch te verlengen.
De natuurlijke vezels kunnen dan mechanisch worden uitgekamd en tot garen worden gesponnen. Nadeel is dat dit proces heel arbeidsintensief, en dus kostbaar is. De meeste bedrijven richten zich daarom op de chemische verwerking van bamboe tot zogeheten bamboeviscose.
De niet woekerende bamboe is de Fargesia, deze sterke bamboe is zeer winterhard en groenblijvend. Het prettige van niet woekerende bamboe is dat er niet onder de grond nieuwe scheuten komen, alleen direct naast de oude. Dat maakt de Fargesia goed onder controle te houden.
De planttijd begint wanneer de vorst uit de grond is (meestal eind februari) en kan voor de sterkere soorten doorgaan tot de late herfst. Geef dan wel wat extra winterbescherming met blad of stro. De planten worden geleverd in potten en kunnen in principe het hele groeiseizoen geplant worden.
Bamboe uitstraling
Natuurlijk is de bamboe wel wat bijzonders. Het is een boom die een heel eigen uitstraling heeft. Strikt genomen is het ook geen boom, maar een gewas als graan of gras. Bamboe vertakt niet of nauwelijks, maar groeit wel met een indrukwekkende snelheid.
Grond voor bamboe in bak of pot
De grond in een bak bestaat idealiter uit 20% hydrokorrels en 80% biologische potgrond. In de bodem zitten goed doorlatende gaten en de bak staat niet direct op de grond, of heeft een enigszins holle bodem, zodat het water ook daadwerkelijk kan wegvloeien.
De bamboe geeft jouw tuin een luxueuze, sfeervolle en exotische uitstraling. De Fargesia soorten groeien vaasvormig zijn volledig wintergroen en winterhard. De bamboe wordt uiteindelijk zo'n 80 tot 100 centimeter breed en ongeveer 3 meter hoog. Schrik daar niet van.
Bij woekerende bamboe zal de benodigde ruimte in de vollegrond verschillen per soort. Houd als leidraad een oppvervlak van teminste 2 vierkante meter per plant. Potten zal een woekerende bamboe uiteindelijk kapotdrukken, een stevige houten (FSC) bak is in sommige gevallen wel mogelijk.
Bamboe behoort tot de snelste groeiers in het plantenrijk: binnen 2 maanden bereikt een jonge scheut zijn uiteindelijke hoogte en dikte! Enkele soorten zoals Phyllostachys vivax bereiken in Nederland onder gunstige omstandigheden een hoogte van ± 10 meter bij een dikte van ± 8 cm.
Bamboe gedijt goed zowel in de zon als de schaduw. Sommige bamboe planten kunnen wel net iets beter tegen de volle zon zoals bijvoorbeeld de Semiarundinaria fastuosa 'Viridis'.
Gelukkig zijn de meeste bamboes wel bestand tegen deze lage temperaturen tot wel -20 tot -25 graden en zullen ze in het voorjaar weer nieuw blad vormen vanuit de oudere takken. Zijn de takken geheel afgestorven dan is uitlopen uit de wortelstokken ook nog mogelijk.
Bamboe water geven
De bamboe verbruikt veel water. Deze kamerplant staat dan ook graag met zijn wortels in vochtig tot natte grond. Voorkom echter een laagje water onderop in de pot. Vooral in de zomer verbruikt de Bambusa veel water en daarom is het van belang dat je in deze periode de plant regelmatig water geeft.
Als de scheuten aan het groeien zijn is het erg belangrijk de grond iets vochtig te houden. Bij langdurige droogte dus zeker besproeien. Water is misschien nog wel belangerijker voor grote scheuten dan de mest. In de maand mei zijn de meeste soorten in volle groei door de nieuwe scheuten die overal uit de grond komen.
Zo houdt bamboe niet van schrale wind en een standplaats op het noorden. En heeft bamboe bijvoorbeeld geen speciale grond nodig. Sporadisch kom je in een tuincentrum wel eens zakken met bamboe-aarde tegen maar dit is meer een verkooptruc dan dat de plant er echt baat bij heeft.
Kan ik bamboe in een bak houden? Het is zeker goed mogelijk om een bamboe in een pot of bloembak te houden. Deze bak of pot moet dan wel van een stevig materiaal zijn, want de wortels van een bamboe moet u niet onderschatten. Bij een pot of bak is een goede afwatering heel belangrijk.
Lang niet elk materiaal is geschikt als wortelbegrenzer. Bamboe heeft namelijk zeer sterke wortels die zonder moeite door bv. beton heen groeien.
Een van de grootste nadelen is dat het productieproces, dus het proces waarin van de bamboeplant een kledingstuk gemaakt wordt, niet erg milieuvriendelijk is. Net als viscose (dat gemaakt wordt van houtpulp) moet bamboe chemisch 'gesmolten' worden.
Bamboe in een blend met natuurlijke materialen is biologisch afbreekbaar.
Het materiaal is erg duurzaam omdat tijdens het gehele proces het milieu voorop staat. Zowel bij het transport als de productie worden hier hoge eisen aan gesteld. Bamboe is een snelgroeiende plant, die na het kappen snel weer aangroeit.