Plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren (linoleenzuur) zijn met name lijnzaadolie, koolzaadolie, walnoten(olie), sojaolie, lijnzaad, chiazaad en hennepzaad. Ook sommige margarines bevatten omega 3-vetzuren, maar dit is vaak door toevoeging van visolie.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Om genoeg omega 3 binnen te krijgen kun je als vuistregel aanhouden om dagelijks een handje ongezouten noten te eten, elke dag een eetlepel plantaardige olie te gebruiken en minimaal één keer per week vette vis te eten.
Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke levensmiddelen zoals in zuivel en vlees, maar ook in koek, gebak en snacks. En kokosolie en palmolie bevatten veel meer verzadigd vet dan andere plantaardige oliën. Verzadigde vetzuren worden over het algemeen gezien als 'slechte' vetzuren.
Met name de Omega 9 vetzuren (olijfolie, avocado, rijstolie) werken cholesterol-verlagend. Gebruik deze dagelijks bij hart-en vaatproblemen en vul aan met Omega-3 en -6 vetzuren. Eet dus ook dagelijks voeding uit de Omega-3 en -6 groep, maar de nadruk moet liggen op de Omega-3 vetzuren en niet op de Omega-6.
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie.
Je lichaam is slim genoeg om signalen af te geven wanneer er sprake is van een structureel laag niveau van omega 3-vetzuren. Herken de symptomen van een tekort: minder scherp zicht, moeite met concentreren, onzuivere huid, vermoeidheid en een verminderde gemoedstoestand.
Een gebrek aan energie en terugkerende vermoeidheid; Een verminderde gemoedstoestand; Deze symptomen zijn alleen niet erg specifiek. Dat wil zeggen dat ze ook door andere dingen veroorzaakt kunnen worden en omega 3 lang niet altijd de oorzaak is.
Plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren (linoleenzuur) zijn met name lijnzaadolie, koolzaadolie, walnoten(olie), sojaolie, lijnzaad, chiazaad en hennepzaad. Ook sommige margarines bevatten omega 3-vetzuren, maar dit is vaak door toevoeging van visolie.
Lijnzaadolie. Met lijnzaadolie maak je koude gerechten nog lekkerder. Dat komt door de sterke smaak. Heerlijk in een yoghurt of kwark, in muesli of als dressing over een salade.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Bij verhitting boven de 180 graden breken die smaakstoffen af en gaat de olie walmen of roken, wat niet gezond is.” ,,Ook lijnzaadolie, notenolie, sesamolie en druivenpitolie zijn niet geschikt om mee te bakken of te frituren.
Omega-6 tot Omega-3 verhouding in pindakaas
Pinda's leveren slechts ongeveer 0,1 gram van het omega-3 vet alfa-linoleenzuur (ALA) per portie. De meeste soorten pindakaas hebben een omega-6 tot omega-3 verhouding van ongeveer 50:1.
Doordat het een plantaardige bron betreft is het minder opneembaar dan een dierlijke variant, zoals vette vis. Het blijft echter een prima alternatief als j egeen vis lust, te weining vis eet of een veganistisch dieet volgt. 39 gram walnoten per dag leveren de aanbevolen hoeveelheid omega-3 voor een volwassenen.
Het slikken van omega 3 vetzuren als EPA heeft binnen een paar weken effect. Elk medicijn kent nadelen, ook het slikken van omega 3 vetzuren. "Mensen kunnen last hebben van een visachtige smaak bij oprispingen. Ze kunnen ook maag- en darmklachten krijgen als een lossere ontlasting.
Omega-3 wordt bij voorkeur tijdens de maaltijden ingenomen omdat het dan beter door het lichaam wordt opgenomen en om reflux te beperken. U kunt uw capsules elke dag in één of twee keer innemen, tijdens het ontbijt en/of het avondeten.
Wie geen vis lust, kan kiezen voor visoliecapsules. De Consumentenbond testte 22 visoliecapsules. De beste koop blijkt de Gezuiverde Visolie van de Hema. De Gezondheidsraad adviseert een hoeveelheid van 450 mg EPA en DHA per dag.
Vis is de belangrijkste bron.EPA en DHA zitten vooral in vis en in schaal- en schelpdieren. De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Witte (magere) vis bevat ook visvetzuren, maar minder dan de vette vissoorten.
Omega 3 is een veilig supplement om te nemen. Je neemt hier niet snel te veel van in en er zijn weinig bijwerkingen. Wel kan een overdosis invloed hebben op je bloedstolling. Bloedstolling is belangrijk wanneer je een wondje hebt bijvoorbeeld.
Uit bepaalde onderzoeken is naar voren gekomen dat het eten van ghee in verband staat met een lager cholesterolgehalte en een goede gezondheid van het hart en de bloedvaten. Ook schijnt het een reinigend effect te hebben op de darmen. Voor sommige mensen een reden om het te gebruiken in een detoxkuur.
Aan de hand van de tabel nog alles een keer op een rij: Olijfolie komt het beste uit ons onderzoek. Olijfolie heeft, net als koolzaadolie, een goede verhouding onverzadigde vetten en verzadigde vetten. Wat olijfolie nog gezonder maakt, is het feit dat extra vierge olijfolie een hoger aantal gezonde, antioxidanten kent.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.