Wolven. De wolf is een roofdier. In het wild komt hij ook voor, maar in Nederland zie je de wolf alleen in de dierentuin.
Fazant. Kijk in de vogelgids van de Vogelbescherming voor allerlei weetjes over de fazant.
Ratten. De meeste mensen zijn bang voor ratten. Deze dieren hebben scherpe tanden en kunnen ziektes overbrengen. Ratten zijn knaagdieren, net als muizen en konijnen.
Dassen. Een van de grootste landroofdieren die in Nederland rondloopt is de das. Er zijn er ongeveer 6 duizend.
Teken zijn kleine spinachtige beestjes. Teken zitten in het bos of in het gras. Ze kunnen zich vastbijten aan mensen of dieren.
Olifanten vergeten nooit iets, luidt het gezegde.
Dolfijnen kunnen tot 8 uur per dag slapen. Slakken zijn misschien niet de snelste dieren, maar ze maken wel gebruik van hun tijd om te rusten. Slakken kunnen tot 3 weken achter elkaar slapen, wat neerkomt op ongeveer 18 uur per dag. Grote katten zoals leeuwen en tijgers behoren ook tot de dieren die het meeste slapen.
De wezel hoort met bunzing en hermelijn bij de kleine marterachtigen. Deze kleine roofdieren hebben één probleem: je ziet ze bijna nooit. Bunzing, hermelijn en wezel zijn dieren die bijna iedereen wel kent, maar waar bijna niemand iets van weet.
Insecten hebben altijd zes poten en dat is onder andere een reden waarom spinnen niet onder de insecten vallen: zij hebben er acht. Bijna alle insecten hebben vleugels, alhoewel ze niet door elk insect ook daadwerkelijk gebruikt worden. Sommige vleugels zijn niet (meer) geschikt om mee te vliegen.
De Aye Aye word ook wel het vingerdier genoemd. Dit vreemde diertje heeft zijn naam te danken aan zijn opvallende middelvingers. Met de lange middelvinger worden, door middel van tikjes op de bast van de boom, larven gelokaliseerd om op te eten. De Aye Aye komt voor in Madagaskar.
Met een kop-romp lengte van 65-80 cm is de das (Meles meles) één van de grootste voorkomende landroofdieren in Nederland en behoort de soort tot de familie der marterachtigen.
Het sterkste dier ter wereld in verhouding tot zijn lichaamslengte is de blinde hoornmijt. Dit minuscule wezentje kan namelijk 1200 keer zijn eigen gewicht dragen.
Spinnen; 8 poten, 8 ogen en spintepels. Er zijn zoveel soorten spinnen, dat algemeen gezegd kan worden dat het achtpotige dieren zijn met een tweeledig lijf.
De meeste soorten zeesterren hebben vijf armen, maar er zijn er ook met 10 of wel 44 armen. Toch zie je ze wel eens met minder armen rondkruipen.
Een kameleon is een bijzonder dier. Het is een reptiel, dus een dier dat kruipt en eieren legt. De kameleon is verre familie van de dinosaurus, en dat zie je ook wel een beetje aan hem.
Het langstlevende dier op aarde is nog altijd de Noordkromp, een weekdier dat meer dan 500 jaar oud kan worden. Het langstlevende gewervelde landdier is de Galapagos reuzenschildpad (één van deze schildpadden wist een leeftijd van 177 jaar te bereiken).
En het domste dier ter wereld: de kakapo
Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk. Ook loopt hij nietsvermoedend op zijn vijanden af.
Hij krijgt het predicaat 'vrolijkste dier ter wereld' toegedicht: de quokka. Deze wallaby – een klein soort kangoeroe – lacht namelijk altijd.
Klopt! Van de 24 uur in een dag, kan een luiaard er wel 20 van slapen! Dat doet de luiaard hangend in een boom. Bijna 90% van zijn leven hangt een luiaard een beetje rond in een boom…
Herstellende slaap
De eerste 3 weken van haar leven slaapt je kitten zo'n 90% van de tijd. Wanneer ze ongeveer een maand oud is slaapt ze nog zo'n 13-16 uur per dag, verspreid over verschillende momenten.