Aardappelen, niet-gehydrogeneerde plantaardige olie (high oleic zonnebloemolie, zonnebloemolie, koolzaadolie, high oleic koolzaadolie), (stabilisator) dinatriumdifosfaat, dextrose. Onze Franse Frietjes worden gezouten met JOZO zout: puur zout met jodium (Zout (NaCl), jodium, antiklontermiddelen (E504, E535)).
In onze restaurants frituren we in een 100% plantaardig mengsel van zonnebloemolie en raapzaadolie. Want plantaardige olie bevat minder ongezonde vetten, zoals transvet. Het Productschap Margarine, Vetten en Oliën adviseert om plantaardige frituurolie met ...
McDonald's frituurt in Nederland de aardappel in een mengsel van zonnebloem- en raapzaadolie. "Wij gebruiken frituurolie met maximaal 1,5 procent transvet. We controleren en filteren de olie elke dag en vernieuwen deze regelmatig", aldus de fastfoodketen.
McDonald's frituurt in puur plantaardige mengsel van raapzaad- en zonnebloemolie en heeft ieder frituurstation een eigen filter. De frituurolie wordt in een vaste volgorde gefilterd, als eerste de Veggie burger, dan de kipproducten, de McKroket en als laatste de Filet-O-Fish.
Van 1940 tot 1985 werden de beroemde frietjes van McDonald's gebakken in runderniervet. Alles veranderde in 1990 toen een gemotiveerde miljonair hen onder druk zette om over te stappen op plantaardige olie . Sinds 1954 is McDonald's de gigant van fastfood.
Zoals de meeste gefrituurde gerechten worden de frietjes van McDonald's gebakken in koolzaadolie . Maar dat was vroeger niet het geval. Runderniervet werd aanvankelijk gebruikt omdat de leverancier van de keten zich geen plantaardige olie kon veroorloven. Toen de bezorgdheid over verzadigd vet in de jaren 90 toenam, stapte McDonald's uiteindelijk over op plantaardige olie.
Eenmaal in onze keukens bakken we ze in onze canola-mixolie, zodat je ze knapperig en heet kunt eten, precies zoals jij ze lekker vindt. Wil je meer weten over de ingrediënten van onze frieten? Kom alles te weten over hoe we onze frieten op smaak brengen.
Elke herfst worden er miljoenen aardappelen gerooid, ze kunnen naar de supermarkt of groenteboer. Van al deze aardappelen wordt patat gemaakt. Ze worden eerst goed gewassen en dan geschild met deze machine. Ze lijken als ze uit de snijmachine komen al erg op friet.
(Beide restaurants erkennen dat hun frietjes in dezelfde olie worden gebakken als andere vlees- of visproducten.) De frietjes van McDonald's worden echter gemaakt met een smaakstof die gehydrolyseerde melk bevat, een ingrediënt dat niet veganistisch is .
Deze frietjes werden voor het eerst geïntroduceerd in Hong Kong in 2005 en worden geserveerd in een grote zak met een kruidenpakket aan de zijkant . Je gooit het kruidenpakket er gewoon in, sluit de zak en schudt hem om de frietjes te coaten met de kruiden. McShaker Fries zijn verkrijgbaar in twee verschillende smaken: churro en masala.
* Dextrose: een natuurlijke suiker. Wordt op de frietjes gesproeid om de goudgele kleur te bekomen na het frituren. * Bakpoeder: om te vermijden dat de frietjes grijs gaan verkleuren. Zeg nu nog eens dat ze als karton smaken.
medium. Als we kijken naar de prijzen van de patatjes, dan krijg je bij een grote portie veel minder voor je geld, dan wanneer je een medium bestelt. Een grote portie kost € 3,25, terwijl een medium friet € 2,85 kost.
Voor het frituren gebruikt McDonald's een mengsel van canola-olie
De frietjes worden door leveranciers gesneden, geblancheerd, voorgebakken en ingevroren. Zodra ze klaar zijn om aan de klant te worden geserveerd, worden ze afgemaakt in een mengsel van koolzaadolie en zonnebloemolie.
Aardappelen, niet-gehydrogeneerde plantaardige olie (high oleic zonnebloemolie, zonnebloemolie, koolzaadolie, high oleic koolzaadolie), (stabilisator) dinatriumdifosfaat, dextrose.
Kokosolie is de gezondste olie die je kunt gebruiken om te frituren, maar het laat wel een lichte smaak achter op het eten.
De 'gewone' friet uit de frituurpan bevat nog steeds veel meer vet, dus die blijft toch minder gezond. De grote winnaar Plottwist, want een derde optie is nóg gezonder. Da's de ovenfriet. Daar worden namelijk de minste extra vetten aan toegevoegd, waardoor ovenfrieten vaak het laagste aantal calorieën hebben.
Frietjes worden traditioneel gebakken in dierlijk vet (ossenwit en/of paardenvet). Dat zorgt voor die typische smaak en geur, maar is helaas minder gezond doordat het meer verzadigd vet bevat. Daarom worden frietjes tegenwoordig ook in plantaardige olie gebakken, of in een mengsel van de twee.
Ingrediënten :97% aardappelen, 3% zonnebloemolie.
En dus gaf McDonald's toe aan de publieke druk en veranderde hun frituurolie. Maar natuurlijk houdt het verhaal daar niet op, want de olie waarmee ze het talg vervingen was gehydrogeneerde plantaardige olie , die niet alleen niet zo lekker smaakte als het rundertalg, maar ook een flinke portie transvetten bevatte.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
"Eenmaal in het restaurant worden onze frietjes gewoon gebakken in speciale frituurketels in een niet-gehydrogeneerde mix van zonnebloem- en koolzaadolie die 100 procent geschikt is voor veganisten ." Copyright 2025 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, herschreven of herverdeeld.
Een aardappelboer, Frank Martinez
De Russet Burbank-aardappelen van Frank worden gebruikt om World Famous Fries® te maken.
Ingrediënten: Aardappelen, plantaardige olie (koolzaadolie, maïsolie, sojaolie, gehydrogeneerde sojaolie, natuurlijke rundvleessmaak [tarwe- en melkderivaten]*), dextrose, natriumzuurpyrofosfaat (behoudt kleur), zout.
In deze video van McDonald's worden frietjes in een ingrediëntenbad getoond, waarin te zien is hoe hun eten wordt gemaakt. Dit is de meest onnatuurlijke stap van het proces. De nu gesneden en geblancheerde frietjes worden ondergedompeld in een "ingrediëntenbad" dat bestaat uit dextrose en natriumzuurpyrofosfaat .