Met name de Omega 9 vetzuren (olijfolie, avocado, rijstolie) werken cholesterol-verlagend. Gebruik deze dagelijks bij hart-en vaatproblemen en vul aan met Omega-3 en -6 vetzuren. Eet dus ook dagelijks voeding uit de Omega-3 en -6 groep, maar de nadruk moet liggen op de Omega-3 vetzuren en niet op de Omega-6.
Extra virgen olijfolie wordt geprezen vanwege haar hoge oliezuurgehalte. Oliezuur bevordert namelijk de aanmaak van het goede cholesterol (HDL), en zorgt ervoor dat wat de door het slechte cholesterol (LDL) – is afgezet in de bloedvaten- naar de lever wordt afgevoerd waarna deze door het lichaam wordt afgebroken.
Voor een goed cholesterolgehalte, raden we aan om je in elk geval te houden aan: 1x per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. 1x per week vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Elke dag een handje ongezouten noten.
Visolie 1400 bevat de vetzuren DHA en EPA die goed zijn voor de triglyceridenspiegel. * Omega 3-vetzuren zorgen namelijk voor balans van triglyceriden (vet) in je bloed. Hierdoor ondersteunt omega 3 de verhouding van je cholesterol.
kies voor margarine en halvarine met < 17 gram verzadigd vet/100 gram en kies voor vloeibare bak- en braadproducten of olie; kies voor magere vleessoorten en vleeswaren; kies voor halfvolle of magere melkproducten en magere kaas; beperk het gebruik van snacks zoals gefrituurde producten, slaatjes, chocolade en gebak.
,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
De olie die het meest geschikt is om te verhitten is olijfolie (niet de koude persing), zonnebloemolie, druivenpitolie, arachide-olie, koolzaadolie of soja-olie. De olijfolie is daarvan degene met het meeste smaak, dus het minst neutraal.
Om de cholesterolspiegel op peil te houden kan magnesium een goede oplossing zijn. Magnesium kan dagelijks gebruikt worden door bijvoorbeeld magnesium olie twee maal daags op de armen of benen te smeren. Een magnesium (voeten)bad kan bij een verhoogd cholesterol zorgen voor extra magnesium in het lichaam.
Toch is dit zeker mogelijk, bijvoorbeeld als je meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid visoliesupplementen slikt of elke dag (vette) vis eet. Grote hoeveelheden omega 3 kunnen uw LDL-cholesterol ongewenst verhogen. Het normaal zeer positieve effect op de bloedvaten kan dan negatief worden.
Omega 3 is eigenlijk een familie van onverzadigde vetzuren, bestaande uit drie belangrijke soorten: ALA (alfa-linoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Omega 3 staat ook wel bekend als visolie, of omega 3 visolie, omdat we het voornamelijk uit vette vis en schelpdieren halen.
De resultaten van het onderzoek zijn duidelijk: personen met een slechte hydratatie hebben vaker een hoge bloeddruk, hoge cholesterol, hoge bloedsuikerspiegel én een groter risico op vroegtijdig overlijden.
Je kan je cholesterol verlagen door een gezonde levensstijl na te streven, waarin cholesterolverlagende voeding centraal staat. Daarnaast kan je ook je toevlucht nemen tot cholesterolverlagende medicatie of supplementen.
In het algemeen zal een vet- en cholesterolarm dieet na korte tijd een daling van het totale cholesterolgehalte geven van 10 tot 15%. Dit kan een gunstige invloed hebben op het risico voor hart- en vaatziekten. Vrij snel na verlaging van het cholesterolgehalte (1-2 jaar) neemt het risico op hart- en vaatziekten af.
Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol. Een te hoog LDL-cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Ook magere en halfvolle yoghurtsoorten met meer dan 6 gram suiker per 100 gram staan niet in de Schijf van Vijf.
Wil je een snel en gezond ontbijt samenstellen? Voeg magere melk, vers fruit en noten toe aan je havermout. Dit is een goede optie voor mensen die hun cholesterol proberen te verlagen. Haver bevat namelijk bèta-glucanen, die kunnen helpen bij het verlagen van de cholesterolwaarden in je bloed**.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen.
In koffie zit het stofje cafestol dat het LDL-cholesterol verhoogt. Een teveel aan LDL-cholesterol in je bloed blijft plakken aan de binnenkant van je bloedvaten. Dat vergroot de kans op bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte.
Kruiden en specerijen zijn echte krachtcentrales boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten. Zo zijn knoflook, kurkuma en gember vooral effectief in het verlagen van cholesterol wanneer ze regelmatig worden gegeten.
Van een hoog cholesterol merkt u meestal niets. Dat maakt het ook juist zo gevaarlijk. U kunt al jarenlang een hoog cholesterol hebben zonder dat u dit weet. Alleen door bloedonderzoek te doen kunt u erachter komen of er sprake is van een verhoogd cholesterol, een laag goed (HDL) cholesterol of verhoogde triglyceriden.
Vlees en cholesterol
Magere vleessoorten kunnen wel. Kies in dat geval voor mager rundvlees zoals biefstuk, tartaar, runder- en sucadelappen. Ook mager varkensvlees is geschikt, zoals varkenshaas, varkensoesters en magere varkenslappen. Kip en kalkoen vallen ook onder de categorie mager vlees.
Verzadigde vetzuren zitten vooral in dierlijke levensmiddelen zoals in zuivel en vlees, maar ook in koek, gebak en snacks. En kokosolie en palmolie bevatten veel meer verzadigd vet dan andere plantaardige oliën. Verzadigde vetzuren worden over het algemeen gezien als 'slechte' vetzuren.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting.