Tijdens momenten van kortademigheid probeert u best zo weinig mogelijk te spreken of te bewegen. Probeer afleiding te zoeken zoals tv kijken, de radio aanzetten en- zovoort. Verlucht de kamer regelmatig zodat zuurstofrijke lucht kan binnen- stromen.
Behandeling. De betreffende specialist pakt de achterliggende oorzaak aan, bijvoorbeeld met medicijnen en een puffer in het geval van astma. Daarnaast kunt u bij de logopedist terecht voor ademtraining. De logopedist leert u op de juiste manier adem te halen, zodat de klachten verminderen.
Als je benauwd bent, voelt het alsof je niet genoeg adem en lucht krijgt. Andere woorden die gebruikt worden voor benauwdheid zijn: kortademigheid, buiten adem zijn, ademnood, of naar lucht happen. Met een moeilijk woord wordt benauwdheid ook wel dyspneu genoemd.
Belangrijkste oorzaken van kortademigheid: aandoeningen van de luchtwegen en longen; problemen aan het hart; ziekten van het strottenhoofd of de stembanden.
“De 4-7-8 ademhaling”
Adem 4 seconden rustig en diep via je neus in. Hou die adem 7 seconden lang vast. Adem 8 seconden lang via je mond weer uit.
Een verkeerde ademhaling is te herkennen aan de volgende punten: U ademt regelmatig door uw mond. U moet regelmatig zuchten en/of gapen. Soms voelt u zich duizelig of licht in het hoofd.
Bij acute kortademigheid gaat het om een snelle toename van klachten (enkele uren), het is dan vaak een gevaarlijk symptoom waardoor het raadzaam is zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Langdurige kortademigheid duidt op klachten die gedurende een aantal maanden langzaam toenemen.
Antioxidanten (zoals vitamine C, E, selenium en natuurlijke carotenoïden) kunnen de longen helpen beschermen tegen schadelijke oxidatieprocessen.
Longverbetering. Heb je regelmatig last van ademhalingsproblemen als astma of bronchitis, dan kan citroenwater je helpen. Uiteraard verdwijnt het probleem niet door enkel dagelijks een glas citroenwater te drinken, maar kan het helpen de luchtwegen te bevorderen.
Een luchtwegverwijder werkt snel: binnen 5 tot 30 minuten bent u minder benauwd. Er zijn verschillende soorten: luchtwegverwijders die kort werken (4 tot 6 uur), zoals salbutamol. luchtwegverwijders die lang werken (12 tot 48 uur), zoals formoterol.
Een saturatie van 91, 92 of 93% is lager dan normaal, maar nog geen reden om je zorgen te maken. Is de waarde 90% of lager, dan heb je een tekort. Dit heet desaturatie. Te weinig zuurstof in het bloed kan leiden tot klachten als benauwdheid, moeheid, verwardheid en onrust.
Je kunt gelukkig ook je longspieren trainen. Zoals je ook je kuiten of hamstrings los (geïsoleerd van het lopen zelf) kunt trainen. De methode is bovendien uiterst simpel: tegen een weerstand in ademen versterkt je longspieren en zorgt ervoor dat je een veel groter volume aan lucht en dus zuurstof binnenkrijgt.
Hoe vaak dienen ademhalingsoefeningen uitgevoerd te worden? De oefeningen kunnen 3x per dag met 5 tot10 herhalingen uitgevoerd worden. Bij toename van kortademigheidsklachten of bij een longaanval/ziekenhuisopname mogen de oefeningen 1 x per uur uitgevoerd worden (vooral oefening 1).
Stress (negatieve gevoelens, angst, spanning) prikkelt het ademcentrum. Hierdoor ga je sneller en meer via de borstkas ademen (verkeerd ademen). Vervolgens daalt de hoeveelheid koolzuur in je bloed.
Open uw mond en stoot de ingeademde lucht in een keer krachtig of rustig uit, alsof u een spiegel wilt bewasemen. De fysiotherapeut vertelt u of u dit rustig of krachtig doet. Ondersteun zonodig uw buik met een kussentje.
Hartfalen treedt op wanneer het hart niet voldoende bloed door het lichaam kan pompen. Als gevolg daarvan hoopt zich vocht op in de benen, longen en andere weefsels in het lichaam.
Hoe kun je het herkennen? Je kan moeilijk ademen. Dat is het belangrijkste symptoom. Andere klachten en hoe snel je ze kreeg, geven een idee van hoe erg ze kunnen zijn.
Wie veel stress heeft, kan bovendien hoger en sneller gaan ademhalen. Dat kan zorgen voor een onjuiste ademhalingstechniek: hyperventilatie. 'Daarbij kun je je heel kortademig en duizelig voelen, en hartkloppingen krijgen. Dat geeft vaak een gevoel van angst', zegt Rita Bijma.
Vaststellen hartfalen
Je vertelt je arts wat voor klachten je hebt. Bij ongewone vermoeidheid, kortademigheid of vochtophoping kan de arts aan hartfalen denken. De arts controleert je bloeddruk, hartritme en gewicht. Ook luistert hij naar je longen en het hart.