In een studie in volwassenen met een walnootallergie werd onderzocht of zij óók allergisch waren voor andere noten: de grootste risico's op allergie werden gevonden voor pecannoot (80 procent) en hazelnoot (71 procent).
In Europa komt een notenallergie naar schatting tussen 1,5% en 2% voor, zowel bij kinderen als bij volwassenen. 12 procent van de mensen met een notenallergie zijn allergisch voor meerdere noten. De grootste kans op kruisallergie is tussen walnoten en pecannoten, en tussen cashew– en pistachenoten.
In een studie in volwassenen met een walnootallergie werd onderzocht of zij óók allergisch waren voor andere noten: de grootste risico's op allergie werden gevonden voor pecannoot (80 procent) en hazelnoot (71 procent).
Een pinda-allergie is een vorm van voedselallergie waarbij je afweersysteem reageert op het eten van pinda's. Een pinda-allergie komt steeds vaker voor en begint vaak op jonge leeftijd, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Een pinda-allergie gaat vaak samen met een notenallergie.
In Nederland staan hazelnoot en walnoot op nummer 1. Bij kinderen zien we steeds vaker cashewnootallergie. De reactie op cashewnoot is vergelijkbaar met pinda-allergie.
In brood worden ook noten verwerkt zoals in rozijnen- of notenbrood. Indien er sprake is van een notenallergie moeten bepaalde broodsoorten worden vermeden. Noten zijn een wettelijk erkend allergeen, aanwezigheid moet op de etikettering worden vermeld.
Gelukkig heeft niet iedereen last van complicaties. Maar als je er (erfelijke) aanleg voor hebt, heb je na het eten van noten en pinda's, maar misschien ook bij het eten van vis en schaaldieren, op jonge leeftijd al een grotere kans op het krijgen van een allergie.
Een voedselallergie is niet te genezen, een notenallergie dus ook niet, ook al kun je dit wel op latere leeftijd ontwikkelen.
De 14 allergenen waar u de consument over moet informeren op basis van de Europese verordening 1169/2011 zijn glutenbevattende granen, ei, vis, pinda, noten, soja, melk, inclusief lactose, schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.
Door een kruisallergie tussen boom- en graspollen kunnen patiënten met hooikoorts ook last krijgen bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen. De bekendste vorm van kruisallergie is die tussen boompollen en steen- en pitfruit, zoals appel, peer en perzik, en noten, zoals hazelnoot, amandel, en walnoot.
Een primaire soja allergie betekent een pure allergie voor producten die gemaakt zijn van de sojaboon. Deze allergieën zijn doorgaans ernstig. Secundaire allergieën voor soja berusten op een kruisreactie met berkenpollen. Het stuifmeel van de berk bevat een specifiek eiwit.
Paranoten zitten bomvol vezels, eiwitten, fosfor, magnesium, vitamine E en B1 en selenium. Hoewel die stoffen allemaal heel goed zijn voor je gezondheid, kun je er beter niet te veel van eten.
Het eten van noten kan bij sommige mensen leiden tot klachten zoals eczeem, urticaria (jeukende bulten) of nikkelallergie. Allergie kan voorkomen bij: Amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten en producten op basis van deze noten.
Pinda's bevatten veel vezels, eiwitten, verschillende B-vitamines, vitamine E en magnesium. Als je een volkoren boterham met 100% pindakaas (of een handje ongezouten pinda's) eet, krijg je dus allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen. In noten (en dus ook in 100% pindakaas) zit ook veel onverzadigd vet.
Toch kun je er beter niet onbeperkt van eten. Ze bevatten namelijk maar liefst 616 kcal per 100 gram. Dit zegt echter niet meteen dat het ongezond is. Er zitten namelijk veel kcal in cashewnoten door de vele eiwitten, koolhydraten en vetten.
Hazelnoten (Corylus avellana) behoren tot de gewone boomnoten die tot allergische reacties leiden. Ze kunnen worden gegeten als noten in de schaal, maar de meerderheid is gebarsten en de pitten worden verkocht aan snoepers, bakkers en andere voedselverwerkende bedrijven.
Noten bevorderen de darmwerking
Vezels zorgen ervoor dat de ontlasting indikt en dat de darmen actief bewegen. Daarnaast dienen vetten als een smeermiddel voor de darm. Hierdoor beweegt de ontlasting soepel door de darm. Om deze reden zijn noten dus ideaal voor een goede darmwerking.
Ook kan het voorkomen dat mensen ook allergisch zijn voor andere peulvruchten, zoals bijvoorbeeld erwten, linzen, bonen en lupine. Pinda-allergie kan ook als kruisreactie met berkenpollen optreden. Sensibilisatie voor pinda- allergie gebeurt vaak via de huid, denk vooral aan kinderen met ernstig eczeem.
Wie een notenallergie heeft, reageert vaak op meerdere soorten noten – zelfs als deze qua plantenfamilie niet bij elkaar horen. Een pinda-allergie komt ook voor, maar is dus niet hetzelfde als een notenallergie. Wel blijkt dat veel mensen met een pinda-allergie ook allergisch zijn voor noten, en andersom.
In principe kunt u allergisch zijn aan gelijk welk voedingsmiddel. In de praktijk zien we dat het vaak dezelfde voedingswaren zijn die een allergische reactie uitlokken. Bekende allergenen zijn pinda, koemelk, soja, kippeneieren, noten, fruit (appel, kersen, perzik), tarwe, vis, garnalen, schelpdieren, en tomaten.