Bij de waarde eerlijkheid kun je bijvoorbeeld de norm bedenken dat je niet moet liegen. Normen kunnen positief of negatief geformuleerd worden. Positief zijn dingen die je juist wel moet doen, terwijl negatief gaat over dingen die je niet mag doen.
Eerlijk zijn is een norm en een waarde. Het is een manier van in het leven staan en je krijgt gewetensproblemen wanneer je daarin wordt belemmerd.
Verantwoordelijkheid is nauw verbonden met zich engageren in de samenleving en zorg opnemen voor anderen. Deze basishouding voor ethisch gedrag wordt zowel in de traditie van de beroepsethiek als in het gewone leven vaak als een minimale verplichting geformuleerd als: niets of niemand schade toebrengen.
De 10 meestvoorkomende waarden wereldwijd zijn: vrijheid, eerlijkheid, respect, verdraagzaamheid, rechtvaardigheid, gelijkheid, vrede, vriendelijkheid, liefde, en veiligheid.
Het uitgangspunt bij vertrouwen is dat iemand zijn afspraken nakomt. Vertrouwen is de bereidheid het risico te lopen dat iemand al dan niet bewust iets verkeerd doet. En als iemand dan toch iets onbewust verkeerds doet slaat vertrouwen meest niet direct om in wantrouwen.
Waarde: Respect
Norm: In een gesprek laat je elkaar uitpraten. Norm: Je pest niet. Norm: Je spreekt oudere mensen met “u” aan. Norm: Je hebt waardering voor het werk van hulpverleners.
Normen gaan over wat 'je moet' of wat je van jezelf 'niet mag'. Jouw persoonlijke normen zijn een soort van regelgeving die als persoonlijke drijfveer fungeren. Voorbeelden van normen zijn: Je mag niet huilen want dat is een teken van zwakte.
Normen zijn gedragsregels die als normaal en vanzelfsprekend worden betitelt. Het zijn omgangsvormen binnen een samenleving die iedereen kent en toepast. Het is normaal dat je op tijd komt als je met iemand hebt afgesproken.
Normen en waarden, twee verschillende begrippen die we graag als één laten klinken. Normen zijn ongeschreven regels over hoe je je hoort te gedragen. Waarden zijn de achterliggende idealen die als waardevol worden aangeduid; dingen die je belangrijk vindt, als persoon of als groep.
Norm: Als iemand je de weg vraagt, help je die persoon door het te uit te leggen. Norm: Als je het niet met iemand eens bent, ga je niet gelijk schelden of slaan. Norm: Als je zegt dat je iemand helpt, dan doe je dat ook. Norm: Als iemand, een meerdere bijvoorbeeld, je opdraagt wat te doen, dan doe je dat.
Norm: Als iemand geld opneemt, hou je afstand. Norm: Als iemand je helpt met iets, bedank je die persoon. Norm: Je houdt de deur open voor degene achter je. Norm: Wanneer je je kind ziet of je partner, kus of knuffel je die.
Vaak bedoelt men dat je weloverwogen, doordacht en veilig met zaken omgaat wanneer je je verantwoordelijk gedraagt. Anders gezegd: dan doe je geen ondoordachte dingen, je hebt geen losbollige uitspattingen, je gaat serieus met de materie om en je maakt keuzes op basis van een verantwoorde en logische beredenering.
Eerlijk zijn houdt in dat we op geen enkele manier liegen, stelen, bedriegen of misleiden. Als we eerlijk zijn, werken we aan een sterk karakter, waardoor we God en anderen van dienst kunnen zijn. We worden gezegend met gemoedsrust en zelfrespect, en worden door de Heer en anderen vertrouwd.
Betekenis waarden
Het is vaak een enkel woord, zoals eerlijkheid, respect, gelijkheid. In het voorbeeld van op tijd komen als je hebt afgesproken met iemand, dan is de achterliggende waarde stiptheid of respect voor de ander.
Wat levert eerlijk zijn op? Eerlijk zijn geeft degene waarover je zorgen hebt een eerlijke kans om er iets aan te veranderen. Wegduiken, ontkennen is geen optie meer. Het is van onder te tafel, boven de tafel gekomen.
Voorbeelden van kernwaarden zijn 'professioneel', 'klantvriendelijk', 'servicegericht', et cetera. In feite vormen deze termen de basis voor het überhaupt functioneren van een bedrijf of organisatie.
Alle officiële normen voor producten en diensten in Nederland zijn te vinden bij het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN). De commissies van NEN ontwikkelen normen voor sommige sectoren. In die normcommissies zijn de partijen vertegenwoordigd die hier voordeel van hebben, zoals bedrijven en consumenten.
Normen en waarden zijn twee belangrijke factoren die onze dagelijkse beslissingen en ons gedrag bepalen of tenminste sterk beïnvloeden. Normen zijn gedragsregels binnen een groep. Gedragsregels komen tot stand binnen een groep.
Een norm is meer een beschrijving van wat de wet dan van je verwacht en hoe je hieraan kan voldoen. Oftewel volg je de normen goed op, dan houd je, je aan de wet. Zo staat er bijvoorbeeld in de wet dat een heftruck goed zichtbaar moet zijn, onder andere dankzij voldoende verlichting.
Normen kunnen positief of negatief geformuleerd worden. Positief zijn dingen die je juist wel moet doen, terwijl negatief gaat over dingen die je niet mag doen.
Aan de WAARDE vrijheid hebben we de volgende NORMEN verbonden: Wij verantwoorden aan de klant en communiceren. Voor elk van ons is helder: waar ben ik mee bezig, wat doe ik.
Bescheidenheid heeft echter wel een valkuil: onzichtbaarheid. Je geeft dan te veel ruimte aan anderen en cijfert jezelf weg. Als je doorschiet in bescheidenheid, word je een grijze muis: niemand ziet je staan, collega's hebben geen idee wat voor werk jij verricht en welke successen jij behaalt.
Zo'n waarde geeft jouw leven richting. Nog wat voorbeelden van kernwaarden: rust, geluk, echtheid, gezondheid, duurzaamheid, humor, kalmte, stilte, vertrouwen, ambitie, succes, moed, betrouwbaarheid en oprechtheid.