Volgens de Nederlandse wet geldt er geen verplichting voor jaarlijkse keuring van aanhangwagens tot 3500 kg. Het is echter wel verplicht om aanhangwagens en opleggers met een bruto laadvermogen van meer dan 3500 kg jaarlijks te keuren, de APK voor aanhangers en opleggers.
Aanhangwagens vanaf 750 kg
Het is verplicht om je aanhangwagen jaarlijks te laten keuren. Dit heet de periodieke keuring. Na je toelatingskeuring – wanneer je voor het eerst met je aanhanger de weg opgaat – ontvang je jaarlijks een uitnodiging om je aanhangwagen vanaf 750 kg te laten keuren.
Een aanhangwagen keuring is verplicht vanaf: Een aanhanger van meer dan 3500 kg moet APK gekeurd zijn. Het is belangrijk dat u hierop let bij de aanschaf van een gebruikt voertuig. Wanneer het kenteken op uw naam staat, bent u hier – als geregistreerde eigenaar – verantwoordelijk voor.
Aanhanger tot 750 kg
Voor aanhangers tot 750 kg is het antwoord eenvoudig: je moet niet naar de keuring. Het is zelfs niet nodig je aanhanger in te schrijven. Voor de gemiddelde enkelasser is het dus eenvoudig.
Wanneer je met een aanhanger wilt gaan rijden met een maximummassa van meer dan 750 kg moet deze door de RDW gekeurd worden.
Na de eerste APK-keuring moeten benzineauto´s om de 2 jaar gekeurd worden tot ze 8 jaar oud zijn. Daarna moeten ze elk jaar worden gekeurd. Diesels moeten na de eerste APK al elk jaar worden gekeurd.
Een aanhangwagen mag maximaal 4 meter hoog zijn en 2,55 meter breed, inclusief lading. Er gelden enkele uitzonderingen op deze regel. Zo mogen koelwagens maximaal 2,60 meter breed zijn en aanhangwagens die je op onverharde weg gebruikt maximaal 2,20 meter.
Eigen kenteken voor zware aanhangers
Dit is het lege gewicht plus het laadvermogen van de aanhangwagen. Aanhangwagens die een maximale massa van meer dan 750 kilo hebben, moeten een eigen kenteken hebben. De kentekenplaat ziet er dan hetzelfde uit als een kentekenplaat van een auto.
Je bent WA verzekerd via de wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) van het voertuig dat de aanhanger trekt. Hiermee is de schade verzekerd die je met de aanhanger aan anderen veroorzaakt. Schade aan de aanhanger zelf valt niet onder de WA-dekking.
Een aanhangwagen of caravan heeft een eigen kenteken nodig als deze zwaarder is dan 750 kilo (toegestane maximummassa). Is de aanhanger lichter, dan krijgt deze hetzelfde kenteken als het voertuig dat de aanhanger trekt.
Aanhanger trekken met rijbewijs B
Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Op het kentekenbewijs staat vermeld wat een auto ongeremd en geremd mag trekken. 'Ongeremd' en 'geremd' hebben betrekking op het aanhangende voertuig. De meeste caravans zijn tegenwoordig van remmen voorzien, maar bij kleine aanhangers is dit niet altijd het geval.
U mag een aanhangwagen, camper, caravan of ander lang voertuig niet langer dan 3 achtereenvolgende dagen op de weg parkeren. Dit is vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV, artikel 5.6.)
Bij uw aanhanger of caravan heeft u een kentekenbewijs. Hier vindt u allerlei informatie over het kentekenbewijs: over de verschillende soorten die er door de jaren heen zijn geweest, de tenaamstellingscode, de gegevens op de kentekencard en de echtheidskenmerken.
Bij een dieselauto is dat drie jaar. Diesels moeten vervolgens ieder jaar worden gekeurd. Benzineauto's moeten na die eerste APK-keuring om de twee jaar gekeurd worden tot ze acht jaar oud zijn: daarna moeten ze elk jaar worden nagekeken.
Bij een aanhangerverzekering is de lading niet meeverzekerd. Mocht je de lading mee willen verzekeren kan dat het beste met een goederentransportverzekering. Deze verzekering vergoedt materiële schade aan uw goederen die worden getransporteerd met de aanhanger.
De maximale hoogte van een personenauto is 4,00 meter. De maximale lengte van een personenauto is 12 meter. Met een aanhanger er achter is dit 18 meter.
Draai het stuur naar rechts, om de aanhangwagen naar links te sturen. Draai het stuur naar links om de aanhangwagen naar rechts te sturen. Goed over je schouder kijken is hierbij erg belangrijk. Let er goed op dat de hoek tussen de auto en de aanhangwagen niet te groot is, zo voorkom je dat ze elkaar kunnen raken.
Qua snelheid gelden de regels van een aanhanger, eigenlijk hetzelfde als voor een caravan. Daarom is de maximumsnelheid op de snelwegen 90 kilometer per uur als het gewicht van de aanhanger onder de 3500 kg blijft.Is het gewicht hoger dan 3500 kg, dan is de maximumsnelheid 80 kilometer per uur.
U kunt en mag zoveel witte kentekenplaten laten maken als u zelf wilt. Een witte nummerplaat moet voorzien zijn van hetzelfde kenteken als het trekkende voertuig. Deze witte plaat is niet voorzien van het EU-symbool.
Bij aanhangwagens tot 750 kg, dus zonder eigen kenteken, is achteruitrijverlichting toegestaan, maar niet verplicht. Aanhangwagens met een maximum toelaatbare massa van meer dan 750 kg (met eigen kenteken) moeten zijn voorzien van één achteruitrijlicht indien het voertuig na 31 december 2012 in gebruik is genomen.
Ongeremde aanhangers hebben altijd een maximaal toegelaten massa van 750 kilo, oftewel een maximumgewicht van de aanhangwagen + lading. Geremde aanhangers kunnen oplopen tot een hoger maximaal toegelaten massa tot maximaal 3,5 ton.
De eerste van de periodieke keuring dient plaats te vinden ten laatste op de datum waarop het voertuig 4 jaar wordt. Nadien bedraagt de basisperiodiciteit tussen de opeenvolgende periodieke keuringen in principe 1 jaar.