Rusland heeft 1.588 kernwapens die gebruiksklaar zijn. "Sommige staan klaar om binnen 24 uur te worden afgeschoten." Rusland heeft met 5.977 kernkoppen het grootste nucleaire wapenarsenaal ter wereld.
Die bevinden zich volgens de Amerikaanse Arms Control Association op zes NAVO-bases in vijf Europese landen: Kleine Brogel in België, Volkel in Nederland, Büchel in Duitsland, Incirlik in Turkije en Aviano en Ghedi in Italië. Oekraïne bezit geen kernwapens, net als Wit-Rusland en Kazachstan, maar dat was ooit anders.
Feiten en cijfers. Op vliegbasis Volkel liggen naar schatting tien tot twintig B61-atoombommen opgeslagen. Ook in diverse andere Europese NAVO-landen zijn bommen van dit type gestationeerd. Ze liggen in België, Duitsland, Italië en Turkije.
Vuurbal van Tsar Bomba (wiki) De explosie van de Tsar Bomba is tot nu toe de krachtigste explosie ooit door mensen veroorzaakt. De seismische schokgolf in de atmosfeer ging maar liefst drie keer de aarde rond.
Kernwapens de wereld uit
Op dit moment zijn er nog zo'n 14 duizend kernbommen, 15 procent van het aantal dat er rond 1985 bestond – maar nog ruim voldoende om de wereld vele malen te vernietigen. Een wrang aspect is dat er over die resterende kernwapens wordt gezegd dat ze bedoeld zijn om oorlog te voorkomen.
Ter vergelijking: de Verenigde Staten hebben er 5.428, China heeft er "slechts" 350. Rusland heeft er dus een stuk meer dan de andere landen. Van de 5.977 kernkoppen zijn er momenteel 1.588 koppen die op intercontinentale raketten geplaatst zijn of die zich op luchtmachtbasissen voor bommenwerpers bevinden.
In totaal beschikken de Russen over 4.500 actieve kernkoppen; de Verenigde Staten hebben er 3.700. Rusland is sinds eind jaren zeventig bijna onafgebroken de grootste kernmacht, heeft het land het aantal kernkoppen na de Koude Oorlog drastisch teruggebracht.
Het gaat om een Amerikaanse B61- atoombom, waarvan het een publiek geheim is dat Volkel er een honderdtal voor de VS in opslag heeft. Nederlandse F-16's kunnen dit wapen meedragen en afwerpen op een doel.
Binnen de grijze cirkel zouden alle woonhuizen zijn verwoest. De buitenste gele ring laat zien hoe ver de hitte van de klap zou reiken. Door de bom op de Dam zouden zelfs bezoekers van het Van Goghmuseum nog derdegraads brandwonden oplopen. In totaal zouden er meer dan 80.000 doden en 160.000 gewonden vallen.
Volkel is niet de enige plek in Europa waar dit type atoombom zou liggen. Ze liggen op de Belgische basis Kleine Brogel ten zuiden van Eindhoven en op bases in Duitsland, Italië en Turkije. De bom zou instelbaar zijn, nog tijdens de vlucht. Hij kan 0,3 kiloton laten ontploffen maar ook ruim 300 kiloton.
Bij een nucleaire noodsituatie, is schuilen de beste manier om jezelf te beschermen. Zo voorkom je bestraling en besmetting. Blijf binnen of ga naar binnen in het dichtstbijzijnde gebouw.Blijf binnen tot je bericht krijgt dat het opnieuw veilig is.
Tsar Bomba is de krachtigste door mensen veroorzaakte explosie ooit, meldt persbureau Reuters. Een voice-over op de beelden van het Russische staatsatoombedrijf Rosatom stelt dat 'de Sovjet-Unie in het bezit is van een thermonucleair wapen met een kracht van 50 megaton, 100 megaton en meer'.
5.977 kernkoppen, genoeg om de wereld te vernietigen. Zoveel nucleaire wapenkracht heeft Russisch president Vladimir Poetin ter beschikking. Is een aanval ermee écht mogelijk, nu hij de wapens schietklaar heeft laten maken? “Als het tot een open militair conflict komt, dan is Europa een realistisch doelwit.
Als de Russische president Vladimir Poetin besluit een kernwapen te gebruiken in de oorlog met Oekraïne, dan zal de Verenigde Staten samen met andere NAVO-landen ingrijpen om Russische troepen en hun materiaal te vernietigen.
Dat land heeft naar schatting tussen de veertig en vijftig kernkoppen in zijn bezit. Op de Nederlandse luchtmachtbasis Volkel, in Noord-Brabant, liggen Amerikaanse kernwapens opgeslagen. Dat werd al jaren verondersteld, maar in 2019 werd dat per ongeluk bevestigd in een document van de NAVO.
Amerikaanse kernwapens liggen ook opgeslagen in België, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland en Turkije. In een eerste reactie laat het Amerikaanse ministerie van Defensie weten "geen aanwijzing" te hebben dat Rusland de kernwapens ook daadwerkelijk wil inzetten.
De komende tijd komen er nog meer F-35's naar Volkel. Aan het eind van dit jaar moeten er een tiental staan op de vliegbasis. Nederland heeft op dit moment 25 F-35's. In totaal zijn er 52 van deze hypermoderne gevechtstoestellen besteld.
Een onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge schat de kans dit jaar op 1 op 80. Een groepje 'superforecasters' kwam uit op een kans van 0,067 procent in de komende maand (en 0,8 procent voor dit jaar). Een gelauwerd natuurkundige zegt 1 procent per maand.
Gebruiksklare kernkoppen
Ook Rusland (12), India (4), Pakistan (5) en Noord-Korea (5) hebben het arsenaal opgeschroefd. De overige kernmachten zijn onveranderd gebleven. Rusland en de VS hebben samen nog steeds bijna 90 procent van alle kernwapens in handen. De cijfers blijven schattingen, zo benadrukt Sipri.
Wordt zo'n bom tot ontploffing gebracht dan kunnen mensen in een straal van 11 kilometer lichte brandwonden oplopen, tot 8 kilometer rondom zijn derdegraads brandwonden mogelijk. Witte kleding helpt nog een klein beetje om de energie van de ontploffing te weerkaatsen, waar donkere kleding absorberend werkt.
500 keer sterker dan atoombom Hiroshima
Waterstofbommen hebben niet zo'n limiet. Een gemiddelde waterstofbom is daardoor ongeveer vijfhonderd keer zo sterk als de bommen op Hiroshima en Nagasaki.
Straling. De dodelijke straal van de atoombom is 1,34 kilometer. Daarbinnen krijgen alle mensen 500 rem aan straling te verduren, waaraan ze waarschijnlijk binnen een maand sterven. Voor de waterstofbom is die straal 5 kilometer.