Een allergische reactie op een muggenbeet uit zich in een heftige huidreactie. Zo kunnen er rond één beet meerdere rode, jeukende bulten ontstaan. Soms gaat dit ook samen met vochtblaasjes of blaren op de bulten.
Ten eerste kan er veel jeuk ontstaan en soms kan het zeer doen. Daarnaast ontstaat er een bult die vaak gekenmerkt wordt door een rode huid erom heen. Dit is irritatie. De bult bestaat vaak uit vocht en er is dan ook vaak sprake van vochtopstapeling.
Hoe zien gewone muggenbulten eruit ? De “gewone muggenbeet” veroorzaakt ter plaatse van de beet een sterk jeukende galbult (urticaria). Meestal zien we meerdere galbulten op de huid. De reactie van de huid kan echter zo heftig zijn dat er een blaasje of zelfs een blaar ontstaat.
Als je eenmaal begint met krabben, worden de jeuk en pijn erger en blijf je krabben. Kortom: door het krabben veroorzaak je een ontstekingsreactie in de huid. Een zwelling lijkt te ontstaan doordat er pus gevormd wordt als afweercellen lichaamsvreemde cellen, zoals muggengif, inkapselen of 'opeten'.
Bovendien kan je hiermee de beschermlaag van je huid beschadigen. En wist je dat het uitknijpen van een muggenbult weinig zin heeft? Door in een muggenbult te knijpen, of door er een kruisje in te zetten met je nagel, vervang je de jeuk door pijn. De pijn verdwijnt na een tijdje weer, waarna de jeuk terugkomt.
Probeer niet te krabben
Daar is een goede reden voor: vaak is pijn minder erg dan jeuk. Krabben verlicht de jeuk direct en geeft zelfs een heel bevredigend gevoel. Maar krabben beschadigt je huid, wat juist tot méér jeuk leidt. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.
Muggen hebben geen angel, maar bijten in je huid om bloed te zuigen. Dat bloed hebben de vrouwtjes nodig om zich voort te planten. Er zitten eiwitten in die nodig zijn voor de ontwikkeling van hun eitjes.
Als je een kruisje zet in een muggenbult, dan vervang je de jeuk door pijn. Die pijnprikkel is sterker dan jeuk. Het is maar tijdelijk en helpt dus niet echt. Bij kleine kinderen kan het wel een beetje helpen voordat ze gaan slapen.
Tijdens de beet boort de mug een capillair , waardoor ze het bloed naar binnen zuigt. In dit bloed spuit ze een antistollingsmiddel, zodat ze het rustig kan opzuigen zonder dat het stolt. Ons immuunsysteem reageert op dit middel en geeft een allergische reactie af. Daardoor ontstaat de rode bult en vooral: veel jeuk.
Tijgermuggen zijn heel duidelijk zwart-wit. Ze hebben een wit streepje op hun zwarte rug. Het zijn vrij kleine muggen. Ze hebben geen vlekjes op de vleugels.
De tijgermug heeft net als veel andere steekmuggen een lange zuigsnuit. Deze is bruin van kleur en wordt in rust verborgen in de dikkere zwarte onderlip (G).
Wordt je kindje meerdere keren gestoken met een allergie voor muggenbeten, dan kan hij zelfs ziek worden. Dit kan zich uiten in misselijkheid, koorts, vermoeidheid, spierverslapping en rillerigheid. Blijft je kindje hier last van hebben, neem dan contact op met de huisarts.
U krijgt het virus als u gestoken wordt door een mug met het virus. Klachten zijn plotseling koorts met koude rillingen, vaak met heftige hoofdpijn en pijn achter de ogen. Er zijn geen medicijnen om knokkelkoorts te genezen. Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen.
Over het algemeen heeft een insectenbeet of -steek geen ernstige gevolgen, buiten dan een aantal uren of dagen plaatselijke last (jeuk of pijn). Als je erg gevoelig bent, kan het wel iets langer duren.
De jeuk trekt na enkele uren weg, maar kan tot dagen later weer opkomen en afnemen. Bij een allergische reactie op een muggenbeet treedt een vrij hevige huidreactie op, omdat je overgevoelig bent aan dat milde gif. Zo kunnen er rond één beet meerdere rode, jeukende bulten ontstaan.
Muggen houden niet van de geur van lavendel, citroengras, rozemarijn, munt en kattenkruid. Het voordeel van lavendel is dat het niet alleen helpt bij het verjagen van muggen, maar het er ook voor zorgt dat je beter slaapt!
Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat muggen mensen met bloedgroep O twee keer zo aantrekkelijk vinden als mensen met een andere bloedgroep.
Een tweede factor die aantrekkelijk is voor muggen is het koolstofdioxide dat mensen uitstoten tijdens het ademen. Muggen weten daardoor dat er mensen in de buurt zijn, die een bron van bloed voor hen kunnen zijn. Grotere en zwaardere mensen ademen meer koolstofdioxide uit, waardoor zij extra aantrekkingskracht hebben.
Tip 3: Uitroken die muggen
Wierrook, sigaren, smeulende barbecues, sigaretten, kortom alles wat rookt en walmt helpt tegen muggen. Muggen hebben een gruwelijke hekel aan rook en wij een gruwelijke hekel aan muggen.
In principe kan een muggenbult binnen enkele uren weer wegtrekken, maar ze kunnen ook dagen blijven jeuken. Muggenbulten jeuken overigens niet continu. Soms begint de jeuk pas als iemand je erop wijst of als je de bult per ongeluk aanraakt.
Kruisje, het meest gebruikte symbool op een rouwkaart
Een kruisje † maak je via de toesten option + t (Apple) of alt 0134 of alt 10013(Windows). Deze wordt op verschillende plaatsen gebruikt.
Muggen in de val lokken met geuren
De muggen kiezen nog steeds liever menselijk zweet. Daarnaast zijn er onderzoekers die zich richten op geurstoffen die niet aantrekkelijk zijn voor muggen om zo een spray te maken die ervoor zorgt dat je onzichtbaar bent voor muggen.
Het blijkt namelijk dat een mug vaker steekt op het moment dat het beest verstoord wordt. Als een mug ongestoord kan steken, heeft hij genoeg aan één prik. Dan ben je er dus in principe vanaf. Bovendien is het goed om te weten dat muggen eigenlijk bijten en niet steken.
Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart. Het lichaam van een insect bevat ook tracheeën: een zeer fijnvertakt stelsel van kleine buisjes met openingen aan de zijkant van het lichaam, dit is het ademhalingssysteem.