“Teven zijn gemakkelijker te trainen dan reuen.” “Reuen zijn gemakkelijker te trainen dan teven.” Zo kun je nog even door gaan, maar je ziet zelf ook vast een trend hierin. Wat blijkt; het temperament, het ras en achtergrond van de specifieke hond vinden we veel belangrijkere factoren dan het geslacht.
De meeste teven zijn rustiger en minder dominant dan reuen. Teven zijn 2 keer per jaar zo'n 2 tot 3 weken loops. In deze periode moet alle contact met reuen worden vermeden.
Teefjes zouden liever zijn dan reuen, maar er zijn veel teven die echt krengerig zijn. Aan de andere kant zijn er reutjes die enorm lief en zacht zijn en helemaal niet "macho". Ga dus niet af op allerlei generalisaties van reuen en teven. In de eerste plaats is de keuze tussen een reu en een teef een persoonlijke iets.
Over het algemeen wordt gezegd, dat reuen wat zelfstandiger zijn en teven wat aanhankelijker. Het karakter van de hond wordt ook gedeeltelijk bepaald door raskenmerken. Zo is de aanleg van een Jack-Russel heel anders dan van een Boomer. Een boomer is qua karakter een makkelijke en sociale hond.
Reu of teef - verschillen in karakter
Mannetjes worden over het algemeen beschouwd als dominanter en koppiger, terwijl teven de reputatie hebben dat ze bijzonder zachtaardig en gehoorzaam zijn. Hoewel er verschillen in karakter zijn tussen de geslachten, is dit slechts gedeeltelijk waar.
Het gebit van de hond bestaat uit grote hoektanden en scheurkiezen, zo kan een hond een prooi vangen en verscheuren.
Teven plassen minder vaak maar gecastreerde teven gaan vaak ook markeergedrag vertonen. Dit is normaal. Soms tillen ze hierbij zelfs één poot iets op, net als een reu. Wanneer een hond vaker gaat plassen dan voorheen, en er langer voor zit of staat, is dit afwijkend.
De reu brengt de penis in de vagina en begint frictiebewegingen te maken.De zwellichamen in de penis zwellen in de vagina enorm op, waardoor de reu vast komt te zitten. Het ejaculaat bestaat uit 3 fracties.
Reuen kunnen een loopse teef ruiken tot op kilometers afstand, waardoor hun hoofd helemaal op hol slaat. Hoe een intacte (niet gecastreerde) reu precies reageert op een loopse teef, verschilt van hond tot hond. Vooral in de puberteit, die begint op pakweg 6 maanden, weten jonge mannetjes niet wat hen overkomt.
Laten we meteen met de deur in huis vallen: welk geslacht 'beter' is is puur afhankelijk van je eigen voorkeur. Tuurlijk zijn er wel wat verschillen, maar qua karakter blijven de labradoodles hetzelfde. Een reu en teef zijn beide lief, speels, trouw, aanhankelijk en intelligent.
Het beste moment om de teef te steriliseren is 2 tot 3 maanden na de eerste loopsheid. Plan de operatie niet tijdens of rond de loopsheid; dan bestaat er een verhoogde kans op bloedingen tijdens de operatie. Sterilisatie kan op elke leeftijd, maar ons advies is om dit te doen tussen de eerste en tweede loopsheid.
Na een sterilisatie zal de hond niet meer loops worden. Daardoor kan ze niet meer drachtig worden en vloeit zij geen bloed meer. Doordat haar hormoonproductie, door de sterilisatie, afneemt zal zij ook niet meer aantrekkelijk zijn voor reuen.
Minimum leeftijd reu: De minimale leeftijd van de reu op de dag van de dekking moet tenminste 18 maanden zijn. Aantal dekkingen: De reu mag maximaal 10 keer per kalenderjaar in Nederlandse combinaties worden ingezet voor de fokkerij.
Na het toedienen van de narcose valt de hond snel in slaap. De operatie zelf is meestal binnen 20 tot 30 minuten klaar. Een klassieke sterilisatie en een laparoscopische sterilisatie duren ongeveer even lang.
Castratie heeft een aantal duidelijke medische voordelen. Vooral het afnemen van de kans op melkkliertumoren en baarmoederontsteking bij de teef is daarbij belangrijk; bij reuen voorkomt het goedaardige prostaatvergroting.
Het rijgedrag van je hond
Reuen berijden reuen en teefjes berijden teefjes. Natuurlijk zal een reu een teefje berijden tijdens de voortplantingsdaad. Het rijgedrag van je hond is het uiten van seksueel gedrag. Anderzijds is jouw hond maar uiterst zelden seksueel geprikkeld wanneer hij het gedrag vertoont.
Meestal gaat het allemaal vanzelf over, met of zonder zaadlozing. Het beste kun je je hond dus met rust laten, of hem afleiden door bijvoorbeeld eten te strooien, of een kluifje te geven.
Hoewel reutjes niet loops worden, kunnen ze het hele jaar door paren nadat ze de puberteit hebben bereikt als ze ongeveer 6 maanden oud zijn.
Wanneer ze niet gedekt wordt kan zij door de hormoonschommelingen na de loopsheid schijnzwanger worden. Hierdoor verandert ook haar gedrag weer. Veel teven gaan deze periode met speeltjes rondlopen, worden bezitterig en piepen veel. Ook reageren ze erg flauw of juist agressief op bepaalde (normale) situaties.
Wanneer je merkt dat jouw hond moeilijker opstaat, minder vaak spontaan beweegt en wellicht ook tijdens het bewegen veel moeite lijkt te hebben kan je hond last van stijve en stramme botten hebben. Niet alleen oudere honden kunnen hiermee te maken krijgen, ook jonge honden zijn gevoelig voor stijve en stramme botten.
Waarom stinkt de vacht van mijn hond? De meest voorkomende oorzaak van een stinkende vacht is een huidinfectie met gisten of bacteriën (microbiële huidinfectie). Vooral de gist Malassezia pachydermatitis is een beruchte veroorzaker van onfrisse luchtjes.
BEVRUCHTING. Normaal gesproken zal een teefje een reu niet laten dekken, totdat ze in haar vruchtbare periode zit. Dan is ze “dekbereid”, wat ze zal uiten door stil te blijven staan als het mannetje op haar springt en haar staart naar de zijkant te houden. De dekking zelf duurt vaak slechts enkele minuten.
Ondertussen heb je wellicht begrepen dat markeergedrag van je hond, normaal communicatiegedrag is. Je hoeft er in principe dus niets aan te doen. Integendeel, wanneer je zou proberen om het markeergedrag af te leren, zal de stress van je hond versterkt worden en zal hij extra nood voelen om te markeren.
Oorzaken bij volwassen honden
Als je volwassen hond ineens in huis plast kan dit veroorzaakt worden door medische problemen zoals urineweginfecties, blaasstenen of incontinentie. Stress, angst, territoriale conflicten of veranderingen in de routine kunnen ook bijdragen aan dit gedrag.
Negeer het plasje en maak de plek zo goed mogelijk schoon. Beloon je hond als hij zijn behoefte wel op de juiste plaats doet. Heb tijd en geduld, maak je hond zelfzeker en laat hem vaak buiten. Geleidelijk aan zal het jullie lukken om de onzindelijkheid te laten verdwijnen.