Gewone kibbeling is natuurlijk niet koolhydraatarm door het lekkere krokante korstje, maar wist je dat je super eenvoudig koolhydraatarm paneermeel kunt maken? Daarmee kun je kabeljauw paneren, maar natuurlijk ook kip of maak een lekkere schnitzel!
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
Visrecepten. Zeebaars, tong en kabeljauw zijn magere vissoorten, dit betekent dat de vissen van nature weinig vet bevatten (gemiddeld minder dan 2%). Deze vissoorten bevatten wel veel eiwitten en gezonde vetten, waardoor ze ideaal zijn voor koolhydraatarme diëten.
Kibbeling wordt gemaakt van magere vissoorten. Die bevatten maar weinig vet en daardoor ook weinig gezonde visvetzuren. Juist die gezonde vetzuren verlagen de kans op hart- en vaatziekten. Vanwege die vetzuren heeft vette vis zoals zalm, makreel, haring of sardines de voorkeur.
Een pond kibbeling is gemiddeld genoeg voor twee volwassenen, gemiddelde eters, en een kind.
Producten zonder koolhydraten bevatten 0 gram koolhydraten. Vooral onbewerkt vlees en vis zijn producten waar geen koolhydraten in zitten. Voorbeelden zijn biefstuk, gehakt, kipfilet, karbonade, kabeljauw en zalm. Maar ook dranken als water, bruiswater, groene thee en koffie bevatten geen koolhydraten.
Je mag elke dag zo'n 100 gram kaas eten.
In 1 portie (145 gram) kibbeling zit: 304 kcal energie. 16,2 gram vet. 3,2 gram verzadigd vet.
Het woord kibbeling duidde oorspronkelijk het gezouten afval van de kabeljauwvangst aan. Toch is er veel verschil in kibbeling en is er niet één ingredient voor het krokante stukje vis.
Portie kibbeling: 306 kcal
Kibbeling wordt gebakken in de frituurpan en in beslag gedompeld. Een portie met knoflooksaus is 350 kilocalorieën schoon aan de haak.
Heb je 250 punten gespaard? Dan kun je die inwisselen voor een familiebak kibbeling.
Je kunt lekkerbekjes en kibbelingen op elke markt wel vinden en ze zijn zelfs uit de diepvries te koop om in de oven te bakken. Vroeger werden lekkerbekjes gemaakt van kabeljauw of wijting en kibbeling van kabeljauwwangen. Helaas zijn ze tegenwoordig echter vaker niet dan wel gemaakt van kabeljauw of wijting.
Kaas, room, yoghurt, kwark, alles kan. Want zuivel valt onder het label 'koolhydraatarm'. Met name om de hoeveelheid eiwitten en vetten die het levert. En het bevat, mits volledig natuurlijk en zonder toegevoegde suikers of smaakjes, geen tot zeer weinig koolhydraten.
Melk en producten gemaakt van melk hebben vaak een hoog tot zeer hoog vetgehalte. Tijdens het Protiplan koolhydraatarm dieet wil je graag dat je lichaamsvet wordt afgebroken voor het leveren van energie. Wanneer je teveel vetten inneemt door middel van voeding wordt dit proces niet optimaal benut.
Bifi-worstjes of andere snackworstjes (zie ook koolhydraatarme productenlijst) Een handje knabbelspek (zie ook koolhydraatarme productenlijst)
Maken koolhydraten dik? Van koolhydraten word je niet dik, als je verder normaal eet. Als je meer koolhydraten eet dan je verbrandt, dan kun je inderdaad aankomen in gewicht. Maar koolhydraten zelf zijn niet de dikmakers.
Wanneer je geen snelle koolhydraten meer eet, moet je lichaam op zoek naar een andere energiebron. Dit worden vetten. Eerst zal je lichaam alle vetten verteren die je binnenkrijgt met voeding, maar dat zal niet voldoende zijn, daarom gaat je lichaam over op het verbranden van lichaamsvet.
o Zacht fruit, zoals bessen, aardbeien, frambozen, druiven. o Steenvruchten, zoals kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines. o Pitfruit, zoals appels en peren. o Ander exotisch fruit, zoals bananen, kiwi's en ananassen.
Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis. Bij vis in blik is ook vaak zout toegevoegd.
Een portie kibbeling, gebakken komt overeen met 150 gram.
Voor een gezond voedingspatroon is het advies om 1x per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.