Jongeren en jongvolwassenen Lees verder
Het gebruik van drugs is het hoogst in de leeftijdsgroep van16 tot 25 jaar.
Omgevingsfactoren; ook de omgeving en jeugd van een persoon speelt mee in de kans om een verslaving te ontwikkelen. Ook ingrijpende gebeurtenissen en stress kunnen een oorzaak zijn. Zo hebben jongeren met psychische problemen een grotere kans om verslaafd te raken.
Je bent verslaafd aan een middel als je er afhankelijk van bent geworden. Je wordt afhankelijk als je steeds meer moet gebruiken om het gewenste effect te bereiken. Je krijgt bijvoorbeeld ontwenningsverschijnselen als je het niet gebruikt of je gebruikt om ontwenningsverschijnselen tegen te gaan.
Volgens een ranking door experts uit 2009 zijn de meest verslavende drugs heroïne en crack gevolgd door tabak, methamfetamine, cocaïne, alcohol, amfetamine, benzodiazepinen, GHB, cannabis, ketamine, Qat, XTC, Paddo's en LSD.
Helaas is dat niet zo. Wie eenmaal verslaafd is blijft levenslang gevoelig voor alcohol, drugs of andere verleidingen. Verslaving is een ziekte, die kan ontstaan door psychische oorzaken, maar die niet verdwijnt wanneer de oorzaak is weggenomen.
Iedereen kan natuurlijk een verslaving ontwikkelen, alleen sommige mensen zijn kwetsbaarder. De belangrijkste risicofactoren zijn genetische aanleg, psychologische en omgevingsfactoren, trauma, gebrek aan sociale connectie en gebruik op jonge leeftijd.
Bij adolescenten worden de receptoren in de hersenen, die de nicotine ontvangen, sterker gestimuleerd door de nicotine dan bij volwassenen. Dat zorgt voor een groter dopamine- en beloningsniveau waardoor jongeren vaker geneigd zijn om te blijven roken.
Middelengebruik onder controle.
Verslaafd zijn aan blowen, gamen, gokken, drugs of alcohol brengt veel problemen met zich mee. Jongeren gaan slechter presteren op school of op het werk, komen in aanraking met politie, hebben vaker conflicten en krijgen o.a. geheugen- en concentratieproblemen.
Coke doet het volgende met je gezicht: het zorgt voor verwijde pupillen en je krijgt een 'strak' gezicht. Omdat cocaïne de bloedsomloop stimuleert, zullen de ogen er bovendien rood en waterig uit komen te zien. Verder zal de persoon vaak de neus ophalen en een slecht gebit en kleine puistjes laten zien.
cocaïne (coke): Cocaïne is een stimulerend middel en geeft je een opgewekt en vrolijk gevoel. Coke wordt meestal gesnoven, maar kan ook geinjecteerd en gerookt worden.
Paddo's veruit de veiligste drugs
De resultaten van de Global Drug Survey wijzen al enkele jaren lang op rij uit dat paddo's en psilocybine-houdende sclerotia veruit de veiligste drugssoort zijn om te gebruiken, zelfs nog veiliger dan het toch al onschuldige cannabis.
De 10 gevaarlijkste genotmiddelen ter wereld zijn dan:
Heroïne. Crack cocaïne (pure cocaïne) Fentanyl. Metamfetamine.
Opvallend: alcohol scoort overall het slechtst (nog erger dan heroïne!), tabak en cocaïne zijn (persoonlijk en maatschappelijk) ongeveer even schadelijk, xtc, lsd en paddo's behoren tot de minst schadelijke substanties (wat niet wil zeggen dat ze ongevaarlijk zijn).
De belangrijkste factoren zijn roken, een hoge bloeddruk, en hoog cholesterol. Hoe meer risicofactoren je hebt, hoe groter de kans op een hart- of vaatziekte. Op sommige risicofactoren heb je zelf geen invloed. Je risico neemt toe als je ouder wordt, en in sommige families komen hart- en vaatziekten vaker voor.
8 op de 10 Nederlanders drinkt alcohol. Het is daarom niet verbazend dat alcoholverslaving één van de meest voorkomende verslavingen is. Alcohol kan zeer verslavend zijn en zomaar afkicken van alcohol kan gevaarlijk zijn.
Ephedra werkt alleen lichamelijk (men krijgt meer energie) terwijl coke ook een psychisch effect heeft. Ephedra is de natuurlijke voorloper van amfetamine met als belangrijkste verschil dat de euforische werking van ephedra minder is dan die van amfetamine.
Een commissie van experts heeft onlangs een rangorde aangebracht in drugs door ze beoordelen op deze aspecten. Alcohol scoort wat betreft lichamelijke schade en sociale schade individueel op de derde plaats direct na tabak en crack. Nemen we alle criteria samen dan staat alcohol op de derde plaats, na heroïne en tabak.
Cocaïnegebruik en seks
Cocaïne verstoort het niveau dopamine en noradrenaline in de hersenen. Dat kan ook stevig effect hebben op je libido, seksualiteit en de seksuele beleving. Je krijgt minder zin in seks en mannen krijgen minder snel een erectie, bij langdurig gebruik ontstaat impotentie.
Gebruikers voelen zich euforisch, energiek, tintelend, waarderen muziek beter, zijn open en krijgen de neiging op veel te praten. Het effect is enigszins vergelijkbaar met dat van MDMA (XTC), maar het effect dat je je betrokken voelt met anderen is minder.
De combi schone coke en lage prijs ligt volgens criminoloog Ton Nabben vooral aan het toenemende aanbod. "De zuiverheid is vooral een indicatie van veel aanbod vanuit Zuid-Amerika. De oogsten zijn nu goed: stel dat de oogst mislukt, dan worden de tekorten aangevuld met medicijnen, verdovingsmiddel of cafeïne.