Quinoa is geen graan en het bevat geen gluten. Wanneer quinoa verwerkt wordt tot meel, vlokken en dergelijke kan het 'besmet' zijn met gluten. Daarom kunnen mensen met coeliakie bewerkte quinoaproducten het beste alleen gebruiken als de term 'glutenvrij' of het officiële Crossed grain keurmerk op het etiket staat.
Het bevat alle essentiële aminozuren, waardoor het een volwaardige eiwitbron is. Daarnaast bevat quinoa veel vezels en verschillende vitamimen en mineralen. Vooral het gehalte magnesium, ijzer, zink en koper springt in het oog. Van de vitaminen zijn vooral vitamine B2 en E goed vertegenwoordigd.
Conclusie. Quinoa wordt niet onterecht als gezond gezien. De zaadjes zijn een prima alternatief voor granen, van nature glutenvrij en ze bevatten grote hoeveelheden eiwit, vezels, diverse vitaminen en mineralen. In vergelijking met rijst of couscous is quinoa zelfs een stuk voedzamer, terwijl het minder energie levert.
We helderen om te beginnen meteen even iets op: quinoa is geen graan. Quinoa wordt wel pseudo-graan genoemd. Het lijkt op graan, je gebruikt het op soortgelijke manieren als graan, maar eigenlijk is quinoa een zaad.
"In vergelijking met pasta, rijst en aardappelen bevat quinoa minder zetmeel. Tegelijkertijd zitten er meer eiwitten en aminozuren in, die goed zijn voor spieropbouw en -herstel. En het zit vol met voedingsvezels, die bijdragen aan een goed verteringsproces."
De vezels in quinoa hebben een positief effect op de darmen en faciliteren een gezonde stoelgang. Mineralen en vitamine B2 in quinoa zorgen voor meer energie. Antioxidanten en vitaminen zorgen voor een verlaagde kans op een heleboel ziektes, waaronder kanker.
Quinoa wordt tegenwoordig gezien als superfood. Door de gezonde bestanddelen zou een schaaltje ervan je een stralende gezondheid opleveren en kun je daardoor andere voeding laten staan. Het bevat inderdaad gezonde eiwitten en mineralen als koper en magnesium; ook voor sporters dus belangrijke voedingsstoffen.
In 100 gram gekookte quinoa zitten 21,3 gram koolhydraten.
Maar daarmee is de kous niet af! Er bestaan namelijk verschillende soorten koolhydraten, zoals je hier kan lezen. En quinoa behoort tot Ma's beste koolhydraatrijke producten. Want veel van de aanwezige koolhydraten in quinoa bestaan uit voedingsvezels.
Wat is quinoa? Quinoa is een plant met rode of oranje pluimen. Het zaad lijkt op graan en de blaadjes lijken op spinazie. Die blaadjes worden overigens niet gegeten.
De zwarte quinoa is toch wel echt de parel onder de quinoa's. Dankzij een uniek extra stofje, anthocyanine, een antioxidant, is dit de gezondste variant van de drie. De smaak is vergelijkbaar met die van rode quinoa, maar de structuur heeft nog meer bite.
Het kost ongeveer 3 á 4 euro voor een zakje van 500 gram. Dat lijkt heel duur, maar quinoa zet nog heel erg uit na het bereiden en je hebt dus helemaal niet zo veel nodig. Maximaal 50 gram per persoon, maar zelfs met minder kun je al een heerlijke maaltijd maken.
Gemiddeld heb je zo'n 75 gram quinoa per persoon nodig. De quinoa neemt tijdens het koken namelijk nog vocht op en wordt daarmee wel twee tot drie keer zo zwaar. De precieze hoeveelheid quinoa per persoon is wel afhankelijk van je gerecht.
Alle drie de granen zijn een goede bron van vele vitamines en mineralen. Ze bevatten allemaal vele B vitamines. Quinoa bevat koper, magnesium, vitamine E en ijzer. Bulgur is een bron van vitamine B1, B5, fosfor en magnesium.
Wat zegt de gezonde meetlat? Met honderd gram gekookte aardappels op je bord, werk je 83 kcal naar binnen. Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram).
Waar dankt quinoa die superfood-titel aan? Het zaad bestaat voor 16% uit eiwitten, dat is veel in vergelijking met tarwe en zelfs met bruine rijst met spelt of linzen. De eiwitten in quinoa zijn bijna net zo compleet en voedend voor je lichaam als die in vlees of vis. Daarom zijn ook vegetariërs er zo gek op.
Het is niet veel gezonder dan andere volkorengranen, het bevat minder vezels dan volkorenbrood of havermout en ook niet bijzonder veel eiwit: maar vier procent.” Wat je zelden leest bij populaire bloggers, is de moeilijke situatie die quinoa veroorzaakt heeft bij de boeren in Peru en Bolivia.
Amaranth, boekweit en quinoa zijn geen zaden van grassen, maar van andere planten. Het zijn dus geen granen, maar ze worden wel op dezelfde manier verwerkt tot bijvoorbeeld meel.
De quinoazaadjes zijn makkelijk verteerbaar, bevatten weinig zetmeel en vet. Ze zijn vezelrijk en een goede bron aan eiwitten. Hierdoor zouden ze net als soja en peulvruchten een duurzame bron aan eiwitten kunnen zijn voor wie geen of minder vlees eet.
Eet ongezonde bronnen van koolhydraten zoals snoep, koekjes, chips, jam, witbrood, cornflakes, witte rijst, frisdrank en vruchtensap met mate. Deze voedingsmiddelen bevatten veel suikers en calorieën en laten je bloedsuiker snel stijgen.
Tijdens het ketogeen dieet mag je geen koolhydraatrijke of suikerrijke producten eten. Tussendoortjes zoals melkchocolade, snoep of koekjes kun je dus niet eten. Daarnaast mag je tijdens het keto dieet geen brood, aardappels, wraps of pasta eten. Ook vallen sommige fruitsoorten af.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
Hoeveel quinoa per persoon? Het hangt een beetje af van het gerecht en wat voor eter je bent, maar gemiddeld kun je uitgaan van zo'n 50-75 gram quinoa (ongeveer 5-7 eetlepels) per persoon.