Vers fruit in de yoghurt is natuurlijk altijd goed. Niet alleen aardbeien en frambozen, maar ook pruimen, perziken of bessen doen het erg goed in een bakje yoghurt. De meeste vruchten kunnen gewassen en gesneden in de yoghurt. Je kunt ze ook pureren om er een lekkere saus van te maken die je door de yoghurt roert.
Ook perziken en meloen bevatten veel suikers. Dit fruit is dus minder gezond om door je yoghurt te mixen. Kies liever voor rode vruchten zoals bramen, frambozen of blauwe bessen. Deze bevatten minder fruitsuikers en meer antioxidanten!
Vruchtenyoghurt en -kwark klinken gezond. Op de verpakkingen staan vaak ladingen vers fruit afgebeeld. Toch zijn dit soort toetjes minder gezond dan je denkt. De hoeveelheid fruit is met gemiddeld zo'n 6% vrij karig.
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Een appel, ananas of watermeloen vult wel goed. Dat komt door de vezels, maar vooral ook door het vocht. Net zoals water een vol gevoel geeft in je maag, doet vocht uit fruit dat dus ook. Bananen zitten ook vol met vezels waardoor je darmen even de tijd nodig hebben dat te verwerken.
Nadelen van fruit als ontbijt
Het is laag in eiwitten, als je er niets anders bij eet. Het verzadigt niet lang, omdat er weinig vetten en eiwitten in zitten. Dit geldt ook alleen als je er niets anders bij eet. Het bevat veel fructose, wat belastend is voor de lever als je dagelijks een heel grote fruitsalade zou eten.
Combineer rauw fruit nooit met zuivelproducten (dus tja, geen fruit met yoghurt of kaas …). Dit geldt vooral voor bananen, kersen, zuur fruit en meloenen. Bepaalde gekookte en droge vruchten zoals dadels samen met warme melk of kruiden zijn een uitzondering als het gaat om combinaties van fruit met zuivel.
Het stuk fruit heeft ook genoeg gezondheidsvoordelen.Zo zit het vol gezonde voedingsstoffen als kalium, vezels en magnesium. Eet daarom je banaantje eens door een bakje havermout of yoghurt. Door banaan op een lege maag met ander eten te mixen, wordt het zuur uit de banaan geneutraliseerd.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
Je kunt de yoghurt ook zoeten met vers vruchtensap, of met biologische vruchtenstroop zoals perenstroop of appelstroop. En je kunt natuurlijk fruit zoals banaan toevoegen of stukjes dadel, gedroogde abrikoos of vijg. Door honing te combineren met stevia, verhoog je de zoetkracht.
De gezondheidsvoordelen van yoghurt zijn namelijk wetenschappelijk bewezen: yoghurt wordt in verband gebracht met een lagere bloedsuiker en bevat heel wat gezonde bacteriën die je darmflora op peil houden. Doordat er veel eiwitten in yoghurt zitten, is dit in een slimme aanvulling op je maaltijd.
Het dient niet alleen als een heerlijk dessert of tussendoortje, maar biedt ook talloze gezondheidsvoordelen. Yoghurt is rijk aan probiotica, die bijdragen aan een gezonde darmflora, terwijl honing antibacteriële eigenschappen heeft en kaneel anti-inflammatoire en antioxidante werking bevat.
Griekse yoghurt is rijk aan eiwitten en laag in koolhydraten, wat het een uitstekende keuze maakt voor een gezonde levensstijl. Voeg daar nog wat vers fruit aan toe en je hebt een heerlijk ontbijt die ook nog eens goed voor je is!
Veel mensen eten hun blauwe bessen in een schaaltje yoghurt. Er zijn aanwijzingen dat de yoghurt de opname van de antioxidanten uit blauwe bessen belemmert [12]. Als je optimaal wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen van blauwe bessen is het beter om ze uit het vuistje te eten.
Deze heerlijk fruitige yoghurt met aardbeiensmaak bevat 4 gram vezels. De yoghurt is een natuurlijke bron van calcium welke de spijsvertering ondersteunt.De toegevoegde vitamine B1, B2 en B12 dragen bij aan je energieniveau. Zo haal je elke dag het beste uit jezelf!
Suikerbommetje. Bananen zitten vol met goede stoffen als kalium, magnesium en vezels, maar ze zitten ook boordevol suiker. Dit kan ervoor zorgen dat je voedingspatroon voor de rest van de dag om zeep is. Door een banaan te eten, zul je een energieboost krijgen, maar erna ook een dipje.
Als je geen moeite hebt met het verteren van zuivel, dan kan yoghurt je darmen juist ondersteunen. Het is namelijk rijk aan probiotica, en we zagen al wat die goede bacteriën voor je darmen kunnen doen. Ben je niet lactose-intolerant maar wel gevoelig ervoor? Probeer dan eens kefir, dat is nagenoeg lactosevrij.
De reden: een banaan bestaat uit 25% suiker en zou gaan gisten in je maag – waardoor je metabolisme wordt verstoord. En om de goede stoffen uit een banaan tot je te krijgen, zou je het 'zuur' van de banaan moeten neutraliseren met bij voorkeur zoiets als rauwe amandelen, kokosboter, hennep en kaneel.
Weetje: kiwi combineert niet goed met melkproducten
Daardoor zullen melkproducten waar je kiwi aan toevoegt sneller schiften of waterig worden. Bovendien kan de combinatie zorgen voor een bittere en onaangename smaak. Combineer kiwi's dus niet met bijvoorbeeld melk of yoghurt!
Snijd het kiwivruchtvlees in kleine stukjes. Schep de kiwi door de yoghurt en breng op smaak met kaneel.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Gezellig 's avonds voor de televisie! 's Avonds fruit eten zou goed zijn voor je nachtrust. Aardbeien, kersen, bananen en nectarines in het bijzonder bevatten een beetje van het slaaphormoon melatonine, waardoor je rustig in slaap kunt vallen.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Volgens de algemene voedingsaanbevelingen eet je best 2 stukken of 250 g fruit per dag. Er zijn voldoende momenten tijdens de dag waarop je fruit kan inschakelen: bij het ontbijt, als tussendoortje, bij de lunch of bij het avondmaal.