Wanneer u uw vogel spot, probeer hem dan te lokken met gierst, een kooi en het geluid van parkieten. Hij zal moe zijn en als hij lang weg is geweest, zal hij waarschijnlijk ook honger hebben.
Vliegt telkens weg van hand in kooi
Blijf de stappen volgen totdat de valkparkiet gewend is aan je vingers dan kan je met trosgierst de valkparkiet lokken. Zet dan je hand tegen de buik aan en duw er zachtjes tegen en trek het trosgierst van de valkparkiet weg met je andere hand.
Kleine vogel vastpakken
Een kleine vogel is vaak het gemakkelijkst met de blote hand te pakken. Benader de vogel rustig van achteren met je hand en grijp hem voorzichtig met je duim en wijsvinger vast. Je handpalm ligt op de rug van het dier waardoor je zijn vleugels in bedwang kan houden.
Voeding. In de natuur eten valkparkieten vooral (jonge/groene) zaden, aangevuld met groen plantmateriaal, vruchten, bessen en af en toe een insect. Ze zoeken hun voedsel op de grond, vaak in grotere of kleinere groepen.
Chocolade, chips, koffie enz. is allemaal slecht voor de valkparkieten. Bijna alle snacks die mensen eten zijn niet geschikt voor valkparkieten!
Ook kun je de kooi niet overal zomaar neerzetten; valkparkieten kunnen niet tegen tocht en ook de hele dag de volle zon op de kooi is niet prettig. Vlak naast de verwarming is ook niet goed. Om je valkparkiet zo tam mogelijk te maken en te houden, moet je veel tijd en aandacht aan je vogel besteden.
Niet elke valkparkiet kan praten, mannetjes praten over het algemeen vaker dan vrouwtjes, mannetje imiteren ook vaker geluiden in huis of bepaalde deuntjes. Er is veel geduld en tijd voor nodig, gebruik dan ook hetzelfde woordje en op dezelfde toon.
Kun je überhaupt een Valkparkiet leren praten? Het zijn niet de makkelijkste praters maar ze kunnen met veel geduld en liefde een aantal woordjes spreken. Houdt er rekening mee dat niet iedere valkparkiet kan of wilt leren praten en vaak op maar een bepaalde toonhoogte.
Ga rustig op het toilet zitten en laat je vogeltje zijn weg zoeken. Ga hem langzaam aan proberen bij je te krijgen. Ga hem niet al te veel dwingen, dat werkt alleen maar averechts. Vanwege de kleine ruimte kan je valkparkiet niet weg vliegen en moet hij dus in de buurt blijven.
Valkparkieten zijn prima winterhard, mits ze ook beschut (uit de wind/ regen en tochtvrij) kunnen zitten. Het is niet noodzakelijk om ze binnen te zetten. Mijn valkparkieten slapen eigenlijk altijd buiten, ook als het vriest, daar kiezen ze zelf voor. Ze kunnen wel naar binnen, maar doen dit nauwelijks.
Grasparkieten kunnen zowel binnen als buiten gehouden worden, zolang de temperatuur niet onder de 5°C komt. Buiten in een volière dienen ze daarom wel een tochtvrij binnenverblijf tot de beschikking te hebben. De hangparkiet en valkparkieten kunnen over het algemeen niet goed tegen winterse kou.
Je kan je valkparkiet op meerdere manieren vervoeren. Wel dient dit veilig te gebeuren. Het meeste wat gebruikt wordt is een kleine kooi, een loper of een knaagdiertransportbox. Koop wel de grootste knaagdiertransportbox die er is.
Als je valkparkiet met veel slapen ook nog trilt dan is de valkparkiet in de meeste gevallen ziek of zwak. Dit kan komen door een ziekte die is opgelopen, verkeerde voeding of door het tekort voeren met pap.
Net als katten kan een valkparkiet ook blazen als ze boos zijn of als ze zich bedreigd voelen.
Het verschil tussen een volwassen mannelijke en een vrouwelijke valkparkiet (wildkleur – zoals deze voorkomt in het wild) is goed te zien. De mannelijke valkparkiet heeft fellere kleuren dan het vrouwtje. Het vrouwtje heeft strepen aan de onderkant van de staartveren en vleugelpennen.
Voordat je je vogel een trucje gaat leren is het makkelijk om iets te hebben waarmee je hem kan belonen. De meeste vogels zijn goed te stimuleren met wat lekkers. Pompoenpitten of in kleine stukjes geknipte trosgierst zijn lekkere beloningen die je kunt geven.
Om kort antwoord op je vraag te geven: Het duurt vaak een aantal weken tot maanden voordat je een valkparkiet helemaal tam is. Het verschilt namelijk per valkparkiet, de ene zal sneller tam zijn dan de ander omdat elke valkparkiet nou helemaal anders is.
De valkparkiet is een sociale en slimme vogel die veel aandacht nodig heeft. Je kunt de valkparkiet het beste in een koppel houden omdat ze zich anders snel gaan vervelen. Ze kunnen erg tam en speels worden en hebben meestal een zachtaardig karakter.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Valkparkieten roepen elkaar of zoeken contact middels een hard geluid. Het is juist dit harde geluid dat veel irritatie opwekt. Het gaat om een enkele harde piep die ze achter elkaar herhalen. Wanneer dit heel snel achter elkaar gebeurt dan klinkt het nog het meest als schreeuwen.
Plaats wat speeltjes in de kooi.
Variatie is belangrijk. Je Valkparkiet zal het gelukkigst zijn als hij veel speeltjes heeft om mee te spelen. Vraag, voordat je takken met bladeren toevoegt, je dierenarts om advies, omdat niet alle bomen en struiken veilig zijn voor valkparkieten.
Zelf heb ik 24 valkparkieten en een edelpapegaai. Ik denk dat de kosten van de valken ongeveer op 50 euro per maand liggen, terwijl de kosten voor onze edel op ongeveer 300 euro per maand ligt (dat komt vooral door veel soorten verse biologische groentes en fruit die hij dagelijks nodig heeft).
Wij doen zelf de valkjes om de twee weken onder de douche of onder de kraan. Verder staat er ook nog regelmatig een badje in de kooi. Als ze onder de douche weg komen dan fohnen we ze altijd even een beetje droog. De fohn niet te dicht op je valkje houden.