Amandelmelk heeft ons betreft de beste smaak en textuur voor een matcha latte. De smaak is sterker dan bijvoorbeeld een haverdrink. En hij is ook wat romiger. Amandeldrink heeft wel een smaak waar je misschien aan moet wennen.
60 ml water op circa 80 graden. circa 150 ml melk (wij gebruiken plantaardige melk, zoals Oatly haver barista-, soja-, kokos- en amandelmelk) eventueel 1 tl honing of agave- of ahornsiroop.
Een matcha latte is eigenlijk gewoon matcha groene thee met melk! In principe kun je het poeder gewoon in een kop melk gooien, eventueel wat kruiden toevoegen en je hebt een lekkere matcha latte.
Twee kopjes per dag is een goed gemiddelde, maar drink het liever niet 's avonds omwille van het energieopwekkend effect. Matcha bereid je door een derde van een koffielepel in een kopje te doen waaraan je ongeveer 150 milliliter water van 80 graden toevoegt.
Het rijke gehalte aan antioxidanten in matcha vertraagt de veroudering in ons lichaam. Hierdoor helpt matcha bij het tegengaan van hart-en vaatziekten en blijven huid en bloedvaten soepeler. Matcha thee bevat veel calcium, kalium, vitamine A en C, ijzer en eiwitten die je immuunsysteem versterken.
Drink geen Matcha thee op een lege maag
Je kunt het beste geen Matcha thee drinken als je een nuchtere of lege maag hebt. Matcha zit boordevol tannines die de zuurgraad van de maag kunnen verhogen. Als je hier gevoelig voor bent kan dat leiden tot maagpijn, constipatie, misselijkheid of in een extreem geval braken.
Zoals in het rijtje van de gezondheidsvoordelen al even genoemd werd, is matcha een goede keus bij het afvallen. Dit komt omdat het bevorderend werkt voor je bloedsuikerspiegel waardoor vet minder snel opgeslagen wordt. Drink maximaal zo'n 3 koppen per dag en je zult snel merken dat je gewicht verliest!
De voornaamste bijwerking is dat je net als bij koffie een cafeïne dip zou kunnen krijgen. Na te veel Matcha drinken kan je je wat futloos voelen, maar dit is wel veel minder sterk dan bij koffie. Daarnaast kan het effect hebben op je spijsvertering waarover je in de volgende alinea meer kunt lezen.
Matcha is duurder en superieur aan gewone groene thee, deels vanwege het unieke groeiproces.
Door het kloppen van de Matcha thee ontstaat er een emulsie waarin de deeltjes langer blijven zweven in het water voordat het naar de bodem zweeft, waardoor de thee redelijk egaal gedronken kan worden.
Als we het hebben over de maximale voordelen die uit matcha thee verkregen kunnen worden, dan is het beter hem te bereiden met plantaardige melk dan met zuivel. Matcha bevat 100 keer meer krachtige antioxidanten (epigallocatechin gallate-3 (EGCG)) dan welke andere groene thee ook. En het heeft eigenlijk geen analogen.
Zit er cafeïne in een matcha latte? Net zoals bij koffie zit er ook cafeïne in matcha. Sommige hebben het dan over theïne, maar cafeïne en theïne zijn hetzelfde. Er is wel één groot verschil tussen koffie en matcha en dat is de snelheid waarmee de cafeïne wordt opgenomen door het lichaam.
Goede Matcha heeft een zoete, hartige (umami) smaak. De L-Theanine, het aminozuur dat thee zijn karakteristieke smaak geeft, wordt ook geproduceerd tijdens het schaduwproces. Omdat in Matcha van een mindere kwaliteit minder L-Theanine aanwezig is, is de smaak daarvan vaak bitterder.
Een kopje Matcha bevat minder caffeine dan een kopje koffie, maar geeft een gebalanceerde energy-boost die een paar uur (4-6) doorwerkt. Matcha is rijker aan antioxidanten, die je beschermen tegen ziektes en veroudering.
Voedingswaarde per 100ml: Energie. 281 kJ/67 kcal. Vetten.
Doe 1 gram (=1 theelepeltje) matcha in de kom. Giet 1-2 ml koud water op de Matcha en roer deze met de bamboe whisk tot alle klontjes zijn verdwenen en de matcha een gelijkmatige groene pasta is geworden. Voeg 100 ml warm water van maximaal 80°C toe en klop de matcha stevig met de bamboe whisk.
Het bevat vele goede en gezonde stoffen, zoals antioxidanten, catechinen (EGCg), vitaminen (A, B-complex, C, E en K), mineralen (selenium, chroom, zink en magnesium), tannines, theïne en vrije aminozuren, zoals L-theanine. Het dagelijks drinken van matcha of andere hoogwaardige groene thee draagt bij aan de gezondheid.
Matcha kan koud en warm gedronken worden. Om de meeste voordelen te krijgen is het echter beter matcha in heet water te zetten (+80°C/176°F) en er zo nodig ijsblokjes aan toe te voegen. Hete matcha geeft een betere concentratie, verhoogt de hersenactiviteit, normaliseert de hormonen en verbetert de stemming.
Dus, welke Matcha poeder is het beste? Ceremoniële Matcha poeder uit Japan is de beste kwaliteit Matcha die te koop is. Deze Matcha kenmerkt zich door een intens groene kleur, zoete geur en zijdezachte structuur. De smaak kan omschreven worden als zacht, romig, lichtzoet en umami met een complexe nasmaak.
Studies hebben aangetoond dat een hoeveelheid tussen de 270 tot 1200 mg catechinen ,zoals EGCg, kan zorgen voor een gemiddeld extra gewichtsverlies van 1.31kg over een periode van 12 weken. Dit staat gelijk aan ongeveer 1 tot 4 theelepels ( 1,5 tot 6 gram ) Matcha poeder per dag.
Is Matcha goed voor je huid? Matcha is een bron van anti-oxidanten die kunnen beschermen tegen: vroegtijdige huidveroudering, UV-schade, roodheid, irritatie en een vettige huid. Studies tonen aan dat Matcha de kans op huidkanker verkleint en het effectief is in het bestrijden van acne.
De meerderheid van de Matcha gebruikers nuttigt 1 tot 2 porties Matcha per dag (1 gram per portie). Dit staat gelijk aan de gezondheidsvoordelen van 10 tot 20 koppen groene thee. In principe is er geen maximum qua hoeveel Matcha je per dag mag drinken.
Voor één kopje matcha thee gebruik je 2 schepjes matcha thee (met een speciale matcha lepel) en 100 ml water.
Naast antioxidanten is Matcha ook rijk aan vitaminen (A, B, C, D), vezels, chlorofyl (bladgroen) en mineralen, zoals magnesium, chroom, calcium en zink. Ontgiftigt op natuurlijk en effectieve wijze en stimuleert het metabolisme. Matcha vormt een goede ondersteuning voor het energie- en alertheidsgevoel.
Bij de bereiding van matchathee worden één à twee theelepels matchapoeder samen met 100 ml water opgeklopt. Het opkloppen van matcha zorgt ervoor dat de gemalen theebladeren goed met het water mengen en geeft een mooie schuimlaag. Let er wel op dat het water dat je gebruikt niet te heet is, waarschuwen de experts.