Soy wax is gemaakt van de olie van sojabonen. De olie wordt verwerkt met een gas om deze hard te kunnen maken en wordt geleverd in blokken of vlokken. Omdat er gebruik wordt gemaakt van gas kan de soy wax niet meer ecologisch blijven, ook als is teelt dat wel. Het blijft wel een natuurlijk product!
Hoe wordt sojawas geproduceerd? De sojabonen worden eerst geoogst voordat ze worden schoongemaakt, gekraakt, gepeld en tot vlokken gerold. De sojaolie wordt vervolgens uit de vlokken geëxtraheerd en gehydrogeneerd. Het hydrogeneringsproces zet sommige vetzuren in de olie om van onverzadigd in verzadigd.
Sojakaarsen zijn natuurlijke kaarsen gemaakt van sojabonen, een natuurlijke-, biologisch afbreekbare- en hernieuwbare bron. Voor het verbouwen van sojabonen worden in Argentinië en Brazilië regenwouden gekapt en zijn de bonen vaak genetisch gemanipuleerd.
Sojakaarsen veroorzaken namelijk geen zichtbare rook en stoten niet tot nauwelijks roet af. Dus geen zorgen, zet je huis gerust vol met deze kaarsen. Sojakaarsen hebben een langere en snellere geurverspreiding dan paraffine kaarsen door hun lagere brandpunt.
Natuurlijke kaarsenwas zoals soja, koolzaad, kokos en bijenwas zijn de beste keuzes voor mensen die op zoek zijn naar kaarsen zonder luchtvervuiling binnenshuis. Er zijn zelfs studies die aantonen dat kaarsen van bijenwas kunnen helpen de lucht te zuiveren.
Het smeltpunt is 45 graden, we raden aan om rond de 50 tot 65 graden te gieten in potjes en glazen. Voor het gieten van waxmelts in cupjes kunt u het beste rond 65-70 graden gieten.
Let er wel op dat je de restjes kaarsvet niet door de gootsteen wegspoelt. Nu ga je meten hoeveel sojawax je nodig hebt voor de kaars. Dit doe je door het glas 2 keer te vullen met sojawas en vervolgens weeg je dit af. Ik kwam op ongeveer 175 gram uit.
Waarom soja wax gebruiken? Als kaarsenmaker van soy wax kaarsen zitten behoorlijk wat voordelen. Zo soy wax geurloos, waardoor je het prachtig kunt mengen met de beste oliën zonder dat je de basisgeur verknalt. Daarnaast is het 100% biologisch afbreekbaar én niet giftig.
Nu is er gelukkig goed nieuws: er bestaan kaarsen die een stuk duurzamer zijn. Al langere tijd zijn er kaarsen van bijenwas (was die wordt geproduceerd door honingbijen) te koop, maar ook kaarsen van sojawas zijn flink in opkomst. Gemaakt van de olie van sojabonen dus.
Paraffine kaarsen zijn niet alleen giftig maar zijn ook niet biologisch afbreekbaar. Bovendien komt het ingrediënt uit een niet-hernieuwbare bron die ecologisch (en sociaal) verwoestend is. Paraffine kaarsen zijn dus niet duurzaam.
Een kaars brandt op een relatief lage temperatuur, waardoor er fijnstof zoals roet vrijkomt. Fijnstof zie je niet, maar het kan wel schadelijk zijn voor je gezondheid. Het kan leiden tot astma of andere luchtwegproblemen. De roetdeeltjes zijn vergelijkbaar met wat er in sigarettenrook zit en die zijn kankerverwekkend.
Paraffine wordt gewonnen uit aardolie en stearine uit dierlijk of plantaardig vet. Als je de kaars aansteekt, wordt de brandstof vloeibaar en zuigt de pit deze op. Daarna gaat de kaars branden. Ook zitten er vaak kleurstoffen en geurstoffen in kaarsen.
Paraffine 1 kg
Kaarsenwas / Paraffine om zelf je eigen kaarsen van te maken. De beste kwaliteit Kaarsenwas / Paraffine voor het zelf vervaardigen van kaarsen door middel van dompelen of gieten in gietvormen.
Wil je er zeker van zijn dat je geen schadelijke stoffen verspreidt in huis? Kies dan voor natuurlijke kaarsen zonder geur. Je kan ook zelf natuurlijke geurkaarsen maken, door aan een zelfgemaakte kaars van bijenwas enkele druppels van je favoriete etherische olie of kruiden toe te voegen.
Verschillende populaire merken waaronder Rituals en Hema maken gebruik van paraffine in hun kaarsen. Door deze te gebruiken, verbrand je letterlijk fossiele brandstoffen in je eigen huis of appartement.
Kaarsenlont Rond Nr.
9 voor vrijwel alle types dompel- en gietkaarsen van specifiek koolzaadwas, bijenwas of sojawas. Kijk bij de uitgebreide beschrijving voor welke kaarsen de lont toepasbaar is.
Maak dan één voor één meerdere kaarsen. Ga je voor kleurloos, maar wil je wel verschillende geuren? Smelt dan een grotere hoeveelheid was en doe de geurolie in de verschillende glaasjes. Giet de was erbij en roer dan heel voorzichtig om de olie goed door de wax te verdelen.
Toch liever een rustieke kaars: giet op een zo laag mogelijke temperatuur en verwarm dan niet de gietvorm voor gebruik. Verwarm de gietwas op een temperatuur tussen 85 en 90 graden.
De grote vraag is nu: hoelang moet de kaars precies drogen? Hij heeft 8 uur nodig om volledig te stollen en drogen. Als je kaars is gestold en gedroogd, moet je alleen de lont nog afknippen.
Per 100 gram was gebruik je ongeveer 40 druppels etherische olie. Afhankelijk van de hoeveelheid was die je gebruikt voor je kaars kan je kiezen voor de hoeveelheid etherische olie je moet gebruiken.
Hoeveel hars je in de harspot doet, hangt een beetje af van wat je wilt harsen. Wil je alles harsen dan vul je hem voor 3/4. Dan kun je de hars nog goed doorroeren zonder over de rand te gaan. Als je niet zoveel wilt harsen vul je toch minimaal de helft van de pot.
Voorbeeld: Je hebt een theekopje van 200ml waar je een kaars in wilt gieten, je doet 200 x 0.84 = 168 gram kaars wax is er nodig om het kopje te vullen!
Paraffinekaarsen branden het snelst op, gevolgd door stearine. Verreweg het traagst brandende zijn bijenwaskaarsen. Ze branden bijna twee keer zo lang als kaarsen van paraffine. Als algemene regel geldt: hoe dikker een kaars, hoe langer hij brandt.
Voordelen van koolzaadwas: Koolzaadwas brandt langer en geuren beter dan paraffine kaarsen en wax melts. Koolzaadwas walmt minder, brandt schoner waardoor je veel minder roet creëert. Koolzaadwas verhoogt het CO2 gehalte in de lucht (in vergelijking met paraffine kaarsen en wax melts)