Het Voedingscentrum adviseert zwangeren om dagelijks 2-3 glazen (300-450 gram) magere en halfvolle melk(producten) en 2 plakken 20 of 30+ (40 gram) kaas te nemen.
Tijdens je zwangerschap zijn twee vitamines erg belangrijk: foliumzuur en vitamine D. Deze vitamines vind je van nature in melkproducten. Het is daarom verstandig om ook tijdens je zwangerschap voldoende melk te drinken.
Gepasteuriseerde melk en melkproducten zijn kort verhit, rond de 72°C Hierbij worden niet alle bacteriën uitgeschakeld. Daarom blijven gepasteuriseerde producten niet heel lang goed en moeten ze in de koelkast bewaard worden. Bij sterilisatie worden alle bacteriën gedood door het sterk te verhitten boven de 100°C.
“De melk die wij als verse melk kopen in de supermarkt wordt circa 20 seconden bij 72°C verhit. Dit wordt pasteurisatie genoemd. Het is de minimale verhitting waarbij alle mogelijke ziekteverwekkende bacteriën worden gedood en waarna de melk veilig is voor consumptie.
Door de melk te pasteuriseren of op hoge temperatuur te verwarmen (UHT) worden de microben gedood en kan je de melk veilig drinken. Behandelde melk kan je herkennen aan de vermelding 'gepasteuriseerd' of 'UHT' op de verpakking.
In principe mag je alle soorten melk en yoghurt of kwark nemen behalve melk die vers bij de boer vandaan komt, dit is namelijk rauwe melk en dus niet gepasteuriseerd.
Zet ook lekker vaak groene groente zoals broccoli, spinazie en boerenkool op het menu, want die bevatten ook lekker veel foliumzuur. Ben je onverwachts zwanger? Begin dan zo snel mogelijk met het bijslikken van foliumzuur tijdens je zwangerschap en ga zo door tot en met de 10e week (langer mag ook) van je zwangerschap.
Feta: Feta is over het algemeen gemaakt van gepasteuriseerde melk waardoor je het haast altijd kunt eten. Als het niet gepasteuriseerd is, staat dit altijd op de verpakkingen kun je het beter laten staan. Haast alle feta in de supermarkt is echter gemaakt van gepasteuriseerde melk.
Bereidingsproces ambachtelijke boerenboter
De roomlaag wordt van de melk geschept en in de meeste gevallen gepasteuriseerd. Door het pasteuriseren worden bacteriën gedood en het enzym lipase, dat de boter ranzig kan maken, geïnactiveerd.
Rauwe melk is melk zoals het wordt uitgescheiden via de melkklieren va het dier. De melk is onbewerkt. Deze melk is koud, maar kort houdbaar. Bij verse, of gepasteuriseerde melk (deze vind je in het koelschap van de supermarkt) is de melk kort verhit tot 72°C.
Houdbare melk is melk die gepasteuriseerd of gesteriliseerd is. Gepasteuriseerde melk kort verhit tot 72°C. Hierdoor worden niet alle bacteriën gedood, wat de melk (mits gekoeld) een aantal dagen houdbaar maakt.
Rauwe melk als basis
Rauwe of biologische melk vormt de beste basis voor gezonde Griekse yoghurt. Gewone melk is gepasteuriseerd (verhit tot 72 graden) of gesteriliseerd (boven 100 graden). Dat verhitten heeft als voordeel dat mogelijk schadelijke bacteriën worden geëlimineerd.
In frisdrank en sappen zit namelijk - soms ongemerkt – veel suiker. Ze leveren calorieën en zijn voor je tanden en bloedglucose minder gunstig. Wissel daarom af met andere dranken zoals mineraalwater, bronwater en thee (zoals rooibos, munt en kamille). Tip: aan mineraalwater kun je ook smaakmakers toevoegen.
Ja, dat kan. Het Voedingscentrum adviseert wel om niet teveel producten die cafeïne bevatten in te nemen wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft en dit te beperken tot 300 mg cafeïne per dag.
Veel toetjes kun je veilig eten, maar er zijn ook toetjes waar alcohol in zit. Bijvoorbeeld in tiramisu, kersenbonbons en in sommige voorverpakte toetjes. Kijk op het etiket of er alcohol in zit. Calcium is tijdens de zwangerschap belangrijk voor de botopbouw van je baby.
Kant-en-klare taarten uit de supermarkt kun je gewoon eten. Maak je zelf een taart en gebruik je rauw ei in het recept, eet het dan alleen als het heel goed verhit is. Taarten die in de oven gebakken zijn, kun je veilig eten.
De yoghurt die je in de biowinkel of supermarkt vindt, is altijd op basis van gepasteuriseerde melk. De yoghurt zelf is niet gepasteuriseerd, want dat zou de werking van de bacteriën stilleggen, en die zijn essentieel voor yoghurt.
Honing is veilig voor iedereen ouder dan 1 jaar. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen honing eten.
Brie kun je eten tijdens de zwangerschap, als de kaas gemaakt is van gepasteuriseerde melk. Gelukkig geldt dat voor de meeste brie die in de Nederlandse supermarkten ligt. Wil je het zeker weten? Kijk dan altijd even op het etiket, of vraag de kaasboer of de brie veilig is.
Rauw vlees en rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals chorizo of salami. Die laatste mag je wel eten wanneer ze goed verhit zijn, bijvoorbeeld op een pizza. Leverproducten, smeerworst of leverpaté.
Banaan eten als je zwanger bent
Je kunt banaan prima eten tijdens de zwangerschap. Dit stuk fruit zit boordevol kalium, foliumzuur, vitamine C, calcium, vezels, eiwitten en ijzer. Al die voedingsstoffen zijn van belang voor een gezonde zwangerschap en een goede groei van je baby.
Notenallergie en zwangerschap
Het is dus een fabeltje dat het eten van noten als je zwanger bent de kans op een allergie juist vergroot. Lekker (ongezouten) noten eten dus tijdens de zwangerschap! Ook notenpasta of pindakaas van 100% noten telt mee voor je dagelijkse portie noten!