Unicode is een internationale standaard (nauw samenhangend met ISO-10646) voor de codering van grafische tekens en symbolen in binaire codes, vergelijkbaar met de ASCII-standaard.
Unicode-tekens invoegen
Als u een Unicode-teken wilt invoegen, typt u de tekencode, drukt u op Alt en drukt u op X. Als u bijvoorbeeld een dollarteken ($) wilt typen, typt u 0024, drukt u op Alt en drukt u op X. Zie Unicode 10.0 Character Code Charts voor meer Unicode-tekencodes.
Gebruik het numerieke toetsenblok met Num Lock aan om de ASCII-nummers te typen, niet de getallen boven aan het toetsenbord. Alle ASCII-tekencodes zijn vier cijfers lang. Als de code voor het teken dat u wilt gebruiken korter is dan vier cijfers, voegt u nullen toe aan het begin om tot 4 cijfers te komen.
ASCII code tabel
ASCII code is een tabel waarbij je kan zien hoe elk karakter (cijfers, letters, leestekens en stuurcodes) decimaal, hexadecimaal, octaal en binair genoteerd wordt. Hier kan je de ASCII code tabel downloaden.
De standaard bevat ruim 100.000 gestandaardiseerde tekens en ongeveer 900.000 voor toekomstig gebruik gereserveerde codes. De Unicode standaard schrijft niets voor over de visuele representatie van een karakter.
Een teken is een woord, gebaar, voorwerp of andersoortige betekenisdrager die verwijst naar een betekenis. De semiotiek, de wetenschap die tekens bestudeert, onderscheidt drie soorten tekens: de index, de icoon en het symbool.
Een symbool is een teken met een bepaalde betekenis. Door middel van verbanden of afspraken wordt duidelijk wat de betekenis van het symbool is. Het woord symbool stamt uit het Grieks: het woord symbolon betekent teken. Al heel vroeg begon men met het gebruik van symbolen.
Ctrl-N: Nieuw (bv. bestand of venster) Ctrl-O: Openen (Open) Ctrl-P: Afdrukken (Print)
Sneltoets gebruiken
Maak met Ctrl+Z de laatste handeling ongedaan. Elke keer dat u Ctrl+Z gebruikt, wordt de volgende laatste handeling teruggedraaid. Eigenlijk alle e-mailprogramma's en andere apps waarin u tekst typt, kennen deze handige terugdraai-optie. Bestanden kopiëren, verplaatsen of verwijderen.
Bij oudere Windows-versies druk je de Shift-toets en de Alt-toets samen in. Op die manier switch je van Qwerty naar Azerty of andersom.
De Fn-toets bevindt zich op de meeste toetsenborden linksonder naast de Ctrl-toets. De Fn-toets mag niet met de functietoetsen F1 t/m F12 verward worden.
Tegenwoordig markeert het een voetnoot, als de welbekende asterisk al gebruikt is voor een andere voetnoot.
In een tekst staan behalve letters ook altijd tekens. Dit zijn leestekens en alle teksten maken gebruik van deze leestekens. Veelvoorkomende leestekens zijn de punt (.), de komma (,), het vraagteken (?) en het uitroepteken (!).
1. Tussen haakjes wordt een verduidelijking, verklaring of toevoeging gezet. (3) De commissiebijeenkomst was verschoven naar september (in verband met de vakantietijd). (4) Jannie van der Schar (94) is de oudste garnalenpelster van Zeeland.
Dit is geen figuurtje maar wel iets dat je snel met het toetsenbord op je scherm kan toveren. Wellicht heb je nog nooit het teken ñ of Ω gezien, maar er zijn zo nog heel wat Alt-codes. Hieronder volgt een lijst met de Altcodes van 1 tot 255.
Ga naar >Symbool > meer symbolen invoegen. Ga naar Speciale tekens. Dubbelklik op het teken dat u wilt invoegen. Selecteer Sluiten.
Hoe maak je een Alt code? Om een symbool weer te geven via een Alt code, moet je eerst de ALT toets ingeduwd houden en intussen het nummer intypen dat het symbool voorstelt met jouw numeriek toetsenbord en vervolgens kan je de ALT toets loslaten. Zorg ervoor dat de Num lock van je toetsenbord aanstaat.
Naast de CTRL + C (kopiëren), CTRL + V (plakken) en CTRL + Y (herhalen) is er nog een shortcut die ik veel gebruik: CTRL + Z. Deze toetsencombinatie maakt de laatste handeling(en) ongedaan, een soort digitale gum. Erg handig als je iets op de verkeerde plek plakt of iets weghaalt wat je niet had willen weghalen.