Bij houden van denk je (uiteraard) af en toe aan je partner, maar is het niet zo dat die persoon continu in je hoofd zit. Mensen die verliefd zijn, beseffen dat een partner een groot deel van hun gedachten beslaat. Bij sterke verliefdheid kan het zelfs zijn dat je de hele tijd denkt aan je partner.
Houden van heeft betrekking op al het wezenlijke in een relatie, zoals de emoties en gevoelens, het seksuele en intieme, en het denken en handelen, plus dat wat de ander nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het betekent ongeveer hetzelfde als liefde voelen voor.
Moet ik verliefd zijn om een goede relatie te hebben? Nee, dat moet niet. Relaties groeien vaak uit verliefdheid, maar dat hoeft niet. Een relatie kan ook met vriendschap beginnen.
Als we vaststellen dat we verliefd zijn geworden op iemand, gebeurt dit vaak op basis van euforische gevoelens van verliefdheid. We denken constant aan de persoon en verlangen naar verbinding met de ander, zowel fysiek als emotioneel. We willen de gedachten, gevoelens, wensen en behoeften van de ander kennen.
Er is een verschil tussen liefde voelen voor iemand (om iemand geven) en van iemand houden (ervoor kiezen om van diegene te houden). Je voelt misschien wel voor altijd liefde voor iemand, maar dat betekent niet dat je ervoor kiest diegene lief te hebben. De keuze voor liefde is geen gevoel, maar een actie.
Zorg ervoor dat hij zich sterk en zelfverzekerd voelt door hem complimenten te geven die hem een goed gevoel over zichzelf geven, of geef hem het gevoel galant te zijn door hem de deur voor je open te laten houden. Als jij ervoor zorgt dat zijn ego een boost krijgt, zal hij meer tijd in jouw buurt willen doorbrengen.
Je inspireert elkaar
De liefde van je leven inspireert jou (en andersom). Je wilt het beste voor elkaar en je support de ander altijd in het volgen van zijn of haar dromen. Ook help je elkaar om alles uit jezelf te halen.
Als een man op je verliefd is dan zul je dat al snel merken. Hij kan met zijn ogen niet van je afblijven. En dan niet alleen je lichaam, maar vooral je gezicht, je lach, je ogen en hoe jij je beweegt. Zoekt hij steeds oogcontact met je?
Dit is een relatie waarbij beide partners bereid zijn om 100% van zichzelf te geven, wat er ook gebeurt. Als je echt van iemand houdt, moet je er niet aan denken of je aan het geven bent of aan het nemen, maar je moet langs beide kanten bereid zijn om te geven, te geven, te geven en dan nog wat meer te geven.
Mannen zijn vaak wat stoer en afstandelijk, maar af en toe een heerlijke knuffel van de liefde van zijn leven zal hij stiekem toch wel erg lekker vinden. Mannen zijn vaak degene die een romantische massage geven aan de vrouw, maar het is voor een man natuurlijk ook wel eens lekker om zelf volledig gemasseerd te worden.
Hij vertoont onzekerheid in zijn lichaamstaal
Een verliefde man is erg onzeker (al zou hij dat zelf nooit toegeven). Een man die verliefd op je is probeert constant indruk op je te maken. De hele tijd speelt de volgende gedachte door zijn hoofd: “Ik hoop echt dat zij me leuk genoeg vindt.”
Signaal 2: Hij/zij wil je steeds vaker zien
Een van de manieren waarop je een relatie verder brengt, is door elkaar vaker te zien. In diegene zijn hoofd is er hoop dat je tijd en zin hebt om af te spreken. Hiernaast is er ook de hoop dat als jullie elkaar meer zien, dat er meer gevoelens komen.
Een verliefde man neemt het initiatief om samen leuke dingen te doen. Hij wil je er graag bijhebben als hij iets gaat doen. Of het nou een citytrip is of het bezoeken van een restaurantje. Een man die je leuk vindt, zal proberen om je gedachten te lezen en te bedenken waarvan hij denkt dat jij ze leuk vindt.
Een man die van je houdt wil alles van je weten
Hij is oprecht geïnteresseerd in jouw leven, je passies en interesses. Hij geeft geen standaard antwoord als “Oh, leuk” wanneer jij over je passies vertelt. Hij neemt echt moeite om naar je te luisteren. Hij wil weten wat er in je leven afspeelt.
Wanneer mensen lange tijd verliefd zijn, ontstaat er liefde of de verliefdheid dooft uit. Het komt maar weinig voor dat mensen jarenlang verliefd blijven op elkaar. De heftigheid van dat gevoel is op lange termijn gewoon niet goed vol te houden. Relaties ontstaan pas wanneer er ook sprake is van een verbintenis.
Wanneer je dus iemand vindt die je actief aanmoedigt om te leren en te groeien en die je inspireert om de beste versie van jezelf te zijn, is het grote liefde. Hij is tenslotte zeker over jullie relatie en weet dat hij ook een beter mens wordt omdat jullie elkaar hebben gevonden!
Dopamine komt bij zowel mannen als vrouwen vrij als ze opgewonden raken door de kans op een nieuwe liefde. Oxytocine komt bij vrouwen vrij als ze iemand beginnen te vertrouwen (vaak na zoenen, knuffelen of seksueel contact). Bij mannen is het vasopressine dat in deze situatie vrijkomt.
Met de ware liefde is het goed ruzie maken. Terwijl jullie ruzie maken doen jullie al pogingen om het weer goed te maken of om de schade te beperken. Je haalt er tijdens de ruzie geen oude conflicten bij, je doet geen aanval op elkaars persoonlijkheid (jij doet altijd zo…) en je hult je niet in stilzwijgen.
Een kus op de wang toont dat hij affectie voor je voelt, hij is graag bij jou. Deze zoen is niet romantisch maar drukt gevoelens van vriendschap uit.
Elke man houdt van een zelfverzekerd vrouw. Een dame die op eigen benen staat en durft te zeggen wat ze vindt. Ze laat zich niet de mond snoeren en doet waar ze zelf zin in heeft. Dat is ook iets wat voor jou als vrouw in je voordeel kan werken.
Onbeantwoorde liefde versus stille liefde
In het kort: de persoon op wie je verliefd bent WEET dat je verliefd bent op deze persoon, maar beantwoordt jouw verliefde gevoelens niet. Een stille liefde weet de persoon, op wie jij stiekem verliefd bent, niets af van jouw verliefde gevoelens.
Hij voelt jou haarfijn aan. Hij weet het wanneer je nerveus en oncomfortabel bent en hij weet het wanneer je blij en gelukkig bent. Zijn intuïtieve vermogen zorgt ervoor dat hij meer dan anderen moeite in je wil blijven steken. Hij merkt op in welke situaties jij jezelf goed voelt en speelt daarop in.
Recent onderzoek wijst uit dat we tijdens onze levensloop slechts drie keer verliefd worden, en telkens ook op een andere manier.