Als een mossel gesloten is, dan wil dat zeggen dat hij zijn sluitspier toehoudt en dus nog leeft. Dat betekent dus dat ze dan nog vers zijn. Sommige mosselen hebben zo'n sterke sluitspier dat de schelp, ook na het koken, stevig dicht blijft. Zo'n mosselen worden normaal gezien weggegooid, maar dat is niet altijd nodig.
Dat hij na het koken niet opent komt omdat deze mosselen beschikken over een sterke sluitspier waardoor ze de schelp ook tijdens het koken dicht kunnen houden. De kans is groot dat ze zelfs nog meer vlees hebben dan de open varianten. Maak hem alleen niet boven de pan open, maar op een apart bordje.
Houd de open mossel met de bolle kant onder de koude kraan en tik tegelijkertijd tegen de schelp. Na een paar minuten sluit de schelp zich. De mossel lijkt 'wakker' te worden. Mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is, kunnen beter weggegooid worden.
Als de schelp meer dan 3 millimeter open staat, kun je het beste het volgende trucje toepassen: geef de mossel een flinke tik op het aanrecht. Als de schelp dichtgaat, leeft de mossel nog en kun je de mossel nog gewoon opeten. Zo niet, dan is het diertje dood en is eten écht af te raden.
Echt nodig is mosselen wassen dus niet meer, al blijft het een goed idee om mosselen nog even te spoelen voordat ze de pan in gaan. Koop je mosselen die nog niet schoongemaakt zijn, bijvoorbeeld bij de visboer, laat ze dan wél een uur in koud water met veel zout liggen.
Duw zachtjes de bovenste en de onderste schelp van mekaar zodat er een kleine opening ontstaat. Steek in deze opening een klein, scherp mesje en snij tegen de bovenkant aan de sluitspier van de mossel los. Maak nu de schelp verder open en snij de mossel volledig los van de bovenkant en vervolgens van de onderkant.
Kook je mosselen kort op hoog vuur. Zodra ze openstaan, zijn ze klaar. Als je ze langer kookt, worden ze droog en taai.
Een verbod op mosselen lijkt ze minder van belang te vinden, omdat ze ten onrechte denkt dat die 'al dood' zijn. Ondanks die misser, ook mosselen kook je levend, weet Oskam het zeker: 'Alle schaal- en schelpdieren leggen dezelfde lijdensweg af' als ze in de pan belanden.
Niet veel mensen weten dat het mosselseizoen vanaf juli tot en met half april in het jaar erop loopt. Men zou dus beter kunnen zeggen 'mosselen eten als de r in het seizoen is'; zomer, herfst en winter.
Het kleurverschil heeft niets te maken met het geslacht van de mossel. Dat is een fabeltje. De ene mossel heeft al wat meer pigment dan de andere, maar ze zijn beide net zo smakelijk. Laat je dus niet afleiden door kleur: mosselen moeten in de eerste plaats lekker smaken.
Een andere cruciale tip voor perfecte mosselen is: kook ze kort op hoog vuur. Zodra de schelpjes openstaan, zijn ze al klaar. Blijf dus bij de pan en houd ze goed in de gaten. Je wilt immers niet dat ze droog en taai worden.
Het mediane risico op infectie door C. lari na het eten van een enkele portie rauwe schelpdieren blijkt dan 2-10% (oesters) of 5-20% (mosselen) te zijn, afhankelijk van het tijdstip binnen het seizoen. Onzekerheidsanalyse leidt tot een 95% bovengrens voor het infectierisico van 60% .
Door die verkeerde mossel ben je besmet met Diarrheic Shellfish Poisoning (DSP), letterlijk 'diarree-veroorzakende schelpdiervergiftiging'. Vervelend, maar behalve dat je misschien nooit weer mosselen wilt eten is er geen blijvende schade.
Wat zijn de symptomen van mosselallergie? De eerste klachten kunnen soms binnen paar minuten na het consumeren van mosselen ontstaan. U kunt zich echter ook uren later ziek gaan voelen. De symptomen kunnen variëren van ademhalingsproblemen tot misselijkheid en braken.
Vooralsnog worden schaaldieren, in tegenstelling tot vissen, in de EU niet ingedeeld bij dieren die gevoel hebben.
Als de schelp verder dan 3 mm openstaat, kun je best volgend trucje toepassen. Geef er een flinke tik mee op het aanrecht, als de schelp toegaat, leeft de mossel nog. Zoniet, is hij dood en kan je hem niet meer opeten. Als de mosselen echt wijd open staan, moet je ze altijd weggooien.
De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert om één keer per week een gerecht met vis en/of schaaldieren op tafel te zetten. Maar wat maakt mosselen zo gezond? Ze zijn een rijke bron van eiwitten en leveren voldoende visvetzuren voor een hele week! Het beetje vet dat ze bevatten zijn gezonde omega-3-vetzuren.
September, oktober, november en december (de maanden met een 'r') zijn de beste mosselmaanden. Toch zijn ze bijna heel het jaar vers te koop: vanaf de tweede helft van juli tot de tweede helft van april van het jaar daarop.
Een verpakking met als sortering Goudmerk heeft de grootste schelp, de Extra de kleinste. In de Extra verpakking zitten dan wel weer de meeste mosselen, in de Goudmerk verpakking de minste. Zo kan iedereen zijn favoriete mossel kiezen.
Ongekookte mosselen, in een open verpakking of zonder verpakking, kunnen maximaal een dag bewaard worden in de koelkast. Bij een gesloten verpakking kun je het beste op de datum op de verpakking kijken. Gekookte mosselen die uit de schelp zijn gehaald, kun je afgesloten maximaal twee dagen bewaren in de koelkast.
'In totaal kocht Test-Aankoop 25 verschillende pakken mosselen, onderzocht die en proefde ze uiteindelijk ook. Microbiologisch waren ze alvast totaal in orde. De allerbeste mossel van het land vindt Test-Aankoop de jumbo's van Delhaize. Maar ook een aantal mosselpakken van bij Carrefour of Colruyt doen het heel goed.
Een mossel kan 18 tot 24 jaar oud worden.
De mosselen van Prins & Dingemanse, die consumenten zelf kunnen scheppen in de Agrimarkt-supermarkten, komen als beste uit de bus. Een ziltige, volle smaak en een blanke kleur. Zo omschrijven de mosselkenners de ultieme mossel.
Een mossel is een filteraar. Het voedsel bestaat uit algplankton. Maar toch, het blijven ingewanden. Alleen geen hersenen, dat scheelt.
Het zenuwstelsel van deze ongewervelde dieren is gewoonweg te simpel. Zo simpel dat ze geen benul hebben van wat er gebeurt. En als ze geen bewustzijn hebben, kunnen ze ook niet lijden, redeneren de onderzoekers. .