Ik denk dat u in het hele verhaal over vermogen, enz. nog één ding vergeet te noemen en dat is dat één watt ook is één Nm/sec, oftewel één Newtonmeter per seconde. Dat is de echte definitie van 1 watt, waaruit dus weer noodgedwongen moet volgen dat één Joule één Newtonmeter is.
Het is een samengestelde eenheid overeenkomend met de kracht van 1 newton (1kg = 9,81 N in Nederland) uitgeoefend op een arm van 1 meter.
Een nanometer (symbool: nm) is een lengtemaat die is afgeleid van het SI-stelsel en is gelijk aan een miljardste van een meter (0,000 000 001 m) of in wetenschappelijke notatie 1×10−9 m. Het prefix nano komt van het Oudgriekse νᾶνος, nanos, of het Latijnse nanus voor dwerg.
Het aantal Watt van de motor (dus niet van de accu) zegt iets over het maximale elektrische vermogen dat de motor kan leveren. Hoe hoger het aantal Watt, des te meer ondersteuning er gegeven wordt tijdens het fietsen. Maar tegenwoordig zegt dit niet meer zoveel, omdat e-bikes begrensd zijn op 250 watt.
Om één eenheid paardenkracht, 1 pk, te bepalen observeerde Watt paarden die een molenwiel aandreven. Zo kwam hij tot de conclusie dat 1 pk het vermogen is van een paard om 33.000 pond (zo'n 15.000 kg) één voet (30,48 centimeter) te verplaatsen in één minuut.
De hoeveelheid van deze kracht wordt aangeduid in Nm (newtonmeter). Eén Nm is de kracht van 1 newton op een afstand van 1 meter tot het draaipunt.
Je berekent de zwaartekracht van een object op bijvoorbeeld de aarde, de maan of Mars met de volgende formule: ð¹=ð∙ð. In deze formule is F de zwaartekracht die je wilt berekenen (in eenheid newton), m is de massa van het object (in kilo's) en g is de versnelling van objecten wanneer ze vallen.
nog één ding vergeet te noemen en dat is dat één watt ook is één Nm/sec, oftewel één Newtonmeter per seconde. Dat is de echte definitie van 1 watt, waaruit dus weer noodgedwongen moet volgen dat één Joule één Newtonmeter is.
Een hoger aantal Nm betekent dat de motor meer ondersteuning kan bieden. Als je vaak bergop fietst, is een krachtige motor, met minimaal 50 Nm, zeer geschikt om je effectief te ondersteunen.
De eenheid Nm (newton maal meter) wordt gebruikt als maat voor de arbeid. Vermogen P en arbeid W zijn niet hetzelfde.Daarom kun je Nm niet zonder meer omrekenen in pk. De eenheid Nm wordt ook gebruikt als maat voor het moment (in verband met draaiing).
De draaiende kracht die door de motor wordt opgewekt, is het koppel. Het aantal PK's geeft echter aan hoeveel werk er kan worden verricht door dat koppel binnen een bepaalde tijd. De conclusie die je nu kunt trekken is: hoe meer Nm (koppel) je hebt, hoe sneller je de kracht (of het vermogen) kunt verplaatsen.
1 kilogram x 9,81 meter/seconde² = circa 10 newton. Of: 1 kg x 9,81 m/s² = circa 10 N. Die 9,81 m/s² staat voor de versnelling van de zwaartekracht. Een massa van 1 kilogram komt dus overeen met een gewicht van 10 newton.
De eenheid van kracht is de Newton (N). In basiseenheden: N = kg·m·s-2. Waarom is een kracht een vector? Een kracht heeft niet alleen een grootte maar ook een richting en een aangrijpingspunt.
400 nm (violet) en 750 nm (rood). Dat komt neer op frequenties van ca. 400 THz (rood) tot 750 THz (violet). De verschillende golflengten worden door het oog gezien als verschillende kleuren: rood voor de langste golflengte en violet voor de kortste.
Het vermogen van de motor van een e-bike bepaalt de hoeveelheid ondersteuning tijdens het fietsen. Het koppel (kracht van de motor) wordt uitgedrukt in Newtonmeters (Nm) en daarbij geldt hoe hoger het aantal Nm, hoe meer ondersteuning de motor kan geven.
Als eenheid van vermogen (dus energie per seconde) kennen we de watt (W), en, heel ouderwets: de paardenkracht (pk). 1 watt = 1 joule per seconde. Een stofzuiger die 1000 watt (ofwel 1 kilowatt, 1 kW) vermogen heeft, gebruikt dus elke seconde 1000 joule.
Bij de omrekening van Newton meter (Nm) naar kilowatt (kW) zit in de formule een factor 9554.
Moment word uitgedrukt in NewtonMeter. 10 Newton komt overeen met 1kg. Dus wanneer iets met 20 Nm (Newtonmeter) aangedraaid moet worden wil dat dus zeggen dat je met 2kg aan een sleutel van een meter moet trekken om de bout vast te zetten.
Een Kilonewton staat gelijk aan 1.000 Newton. Hier kun je Kilonewton omrekenen naar kg. Belangrijk bij de berekening van kracht is de verhouding tussen massa en gewicht.
Op aarde is de zwaartekrachtsversnelling bv 9,81. Op 1 kg werkt dan een zwaartekracht van 9,81 N.
Loek. Voor zwaartekracht moet je de newton berekenen door deze formule te gebruiken: F (newton) = massa in kg x zwaartekracht (N/kg) De zwaartekracht op aarde is gelijk aan 9,8 N/kg (eigenlijk 9,81 maar zo precies hoef je niet te zijn).