75 DINGEN DIE JE KAN DOEN ALS JE JE VERVEELT THUIS! 🦠🏠
24 gerelateerde vragen gevonden
Waarom is het leven zo saai?
Veel mensen zijn simpelweg op zoek zijn naar veiligheid en zijn bang voor het onbekende. Immers, onbekend maakt onbemind. Veel mensen klagen erover dat hun leven een sleur is, dat het te veel van hetzelfde is, of dat ze te weinig uitdaging hebben. Dat is ook niet zo raar als je altijd hetzelfde doet.
Een beetje verveling kennen we allemaal en is niet erg. Het duurt meestal maar even. Voordat we het weten, zijn we al met iets anders bezig. Als het langere tijd aanhoudt, kan verveling wel een behoorlijk effect hebben.
Jij kunt je minder goed concentreren, heb moeite met het afronden en starten van taken en vertoont dus sneller uitstelgedrag. Dat het daarnaast ook nog eens de kans vergroot op een depressie of angststoornis, is ook nog zo'n nare bijkomstigheid. Omarmen dus, die verveling.
Ga langs een bibliotheek of speel-o-theek en leen boeken of spelletjes. Iets nieuws zonder er (veel) geld voor neer te moeten tellen! Laat verveling toe. Vrije tijd is er niet om volgepland te worden.
Relatief veel jongeren tot 18 jaar doen aan lichamelijke sportbeoefening, hobby's en kunstzin- nige activiteiten. Vanaf 18 jaar wordt dat minder en hebben ze meer belangstelling voor uitgaan. In vergelijking met de bevolking vanaf 25 jaar nemen jongeren minder deel aan culturele en recreatieve activiteiten.
Doe ook het tegenovergestelde: stel je voor wat je kunt bereiken als je wel iets verandert. Laat je inspireren. Zoek mensen op die goede ideeën hebben, ga naar seminars, trainingen, lees inspirerende boeken. Stel kleine doelen: als het lukt, motiveert het je verder te gaan.
Verveling is het gevoel gevangen te zitten in een eindeloos, betekenisloos heden. Het is een negatieve emotie die sterk motiveert tot gedrag om verveling te vermijden, te verminderen of om eraan te ontsnappen. Mensen verkiezen zelfs een zekere mate van pijn boven verveling.
We noemen niets voelen of geen plezier meer beleven ook wel anhedonie. Iedereen heeft dit weleens en het gaat vaak gewoon weer over. Als het lang duurt en erg is, kan het ook onderdeel zijn van bijvoorbeeld depressie, trauma, psychose, persoonlijkheidsproblemen.