Men zette Franse steken op en koos de elfde van de elfde als datum voor hun spotfeest.Dit naar aanleiding van de drie principes van de Franse Revolutie: Egalité, Liberté et Fraternité. De beginletters vormen het woord 'elf'.
De elfde van de elfde slaat op de elfde dag van de elfde maand, dus 11 november. Dit is de dag waarop het carnavalsseizoen wordt geopend en waarop de Raden van Elf voor het eerst vergaderen over het komende carnaval. Het carnavalsseizoen start officieel op 11 november om elf over elf 's avonds.
Het getal 11 noemen wij het gekkengetal, omdat het alleen te delen is door zichzelf. En omdat 11 tussen 10 (het volmaakte getal) en 12 (het heilige getal) staat. Het getal 11 is zowel ongeluksgetal (het overtreedt het volmaakte getal 10) als geluksgetal (het is twee keer 1: het symbool van eendracht).
Het sint-maartensfeest wordt op 11 november, of soms de avond ervoor, gevierd in delen van België, Nederland, Noord-Frankrijk, sommige Duitstalige gebieden, Portugal en Hongarije.
Op 11 november start officieel het Carnavalsseizoen. Deze dag de elfde van de elfde is dag waarop Prins Carnaval bekend wordt gemaakt. Ook is het de eerste keer dat de Raad van Elf vergadert over het carnavalsfeest dat in februari plaats vindt.
De slaven hadden tijdens dit feest veel meer vrijheid en mochten zelfs hun meesters voor gek zetten. Er waren verder drink- en eetgelagen, vermommingen en optochten door de straten. Volgens hen ligt de oorsprong van het woord carnaval in het Italiaanse carne levare, wat 'opheffen/wegnemen van het vlees' betekent.
Tegenwoordig duurt carnaval zo'n vier tot vijf dagen, maar dit was niet altijd zo. Oorspronkelijk was er alleen de Vastenavond, wat op de dinsdag voor de vastentijd gevierd werd. De katholieken wisten dat ze na deze avond 40 dagen moesten vasten, dus gooiden ze zich op deze avond helemaal vol met eten en drinken.
Het eiland werd in 1493 vanuit Europa door Columbus ontdekt die er op 11 november langsvoer. Het is genoemd naar de heilige Martinus van Tours (Sint-Maarten), wiens feestdag op 11 november is. De nationale dag van het eiland Sint Maarten wordt ook op 11 november gevierd.
Sinte, sinte Maarten…
Sint-Maarten was een bisschop van Tours. De beste man kwam al een tijd geleden op de wereld, namelijk in het jaar 316 en overleed op z'n tachtigste op 11 november. Vandaar dat we vandaag de dag Sint-Maarten op 11 november vieren.
Tijdens Sint-Maarten vieren dat Sint-Maarten, een bisschop van Tours, gedoopt is. Zijn echte naam is Maarten van Tours. Hij werd in 316 geboren in Hongarije en was een populaire heilige in de middeleeuwen.
Het staat voor balans, dualiteit, wijsheid en verlichting. Via het nummer 11 willen de beschermengelen dat je je perspectief op het leven deelt met anderen om je heen. De betekenis van het hoofdnummer 11 is dat velen van je kunnen leren omdat je wijs bent. Je moet opstaan en het leiderschap tonen dat in jou zit.
Waarom is 11 het gekkengetal? Het getal 11 is van oudsher het getal van de dwazen en de narren. Elf is onlosmakelijk verbonden met carnaval.
Elf is het natuurlijke getal dat tien opvolgt en aan twaalf voorafgaat. Het getal elf wordt weergegeven door de cijfers 11.
De Raad van Elf is een gezelschap van elf personen (veelal mannen, maar steeds vaker ook deels vrouwen) dat tijdens carnaval de activiteiten organiseert en begeleidt. De naam verwijst naar het getal elf, het narrengetal of gekkengetal, dat een belangrijke rol speelt in het carnaval.
Sinterklaas komt langs op 6 december. Sint-Maarten deelt leuks en lekkers uit op zijn feestdag: 11 november.
Het grootste deel van de mensen op Sint Maarten is katholiek. Verder zijn er een klein aantal moslims en zijn er kleine protestantse en joodse gemeenschappen.
Het toeval wilde ook nog eens dat de reformator Maarten Luther (naamgenoot) op 11 november gedoopt werd. Maarten Luther was 10 november geboren en in sommige gebieden in met name Duitsland werd Sint-Maarten in plaats van op 11 november op 10 november (geboortedag Maarten Luther) gevierd.
Sint-Maarten wordt gevierd op 11 november, de dag waarop de Katholieke Kerk de heilige Martinus van Tours gedenkt.
Martin). Het Nederlandse gedeelte is 37 km² groot en het Franse gedeelte is 52 km² groot. De bevolking (75.000 inwoners, 40.000 in Sint Maarten, 35.000 in St. Martin) is sterk toegenomen door de toeristische ontwikkeling van het eiland.
Tijdens de Reformatie is er strijd tussen protestanten en katholieken. De protestanten vinden de viering van Vastenavond te rooms, de katholieken vinden het te heidens. De strengere geloofsleer maakt een einde aan de losbandige viering van Vastenavond.
Car-naa-val dus C.
Carnaval kan op zijn vroegst beginnen op 1 februari en op zijn laatst op 9 maart. Officieel gezien is Carnaval dus drie dagen, maar het Carnavalsseizoen begint in de praktijk al op 11 November.
Carnaval is een van oorsprong katholiek feest dat vooraf gaat aan de periode van het vasten. Waarschijnlijk vindt het zijn oorsprong in het middeleeuwse Italië, waar het gemaskerd bal veel toeschouwers trok. Vanuit hier waaide het over naar andere delen van Europa.
Een voor de hand liggende verklaring is dat 'carnaval' is afgeleid van het Latijnse 'carne vale', wat betekent: vaarwel aan het vlees.