Knip na de vorst (februari/maart) de grassen tot 10 cm boven de grond af. De plant zal weer uitlopen en zo rond half april verschijnen de eerste jonge, frisgroene bladeren. Rond de tweede of derde week van mei staat de plant alweer in vol ornaat, om vervolgens vanaf eind juli, begin augustus weer te bloeien.
Lampenpoetsergras is niet helemaal winterhard en kan daarom het best op een zonnige beschutte plek staan. Het verlangt een licht humeuze grond of grond, die goed water doorlatend is en permanent licht vochtig blijft. Deze grassoort groeit uitstekend op een plaats in de zon tot halfschaduw.
Winter. Lampenpoetser verliest blad in de winter maar is wel goed winterhard. Loopt dus gewoon weer uit in het voorjaar. Hoe snel Pennisetum alopecuroides in de winter blad verliest hangt af van de temperatuur.
Het lampenpoetsersgras bloeit bruinkleurig van augustus tot in oktober. Dit gras doet het ook goed in potten. Hij staat graag op een zonnige plek met een waterdoorlatende grond.
In het najaar verkleurt het groene blad goudgeel. Pennisetum alopecuroides 'Hameln' is een bladverliezende plant. En bereikt een hoogte van circa 75 cm. Lampenpoetsersgras is ideaal als bodembedekker.
Wij adviseren om 5 stuks per strekkende meter aan te planten.
Niet snoeien in het najaar
Dat is echter onnodig, zelfs niet slim om te doen. In de halmen slaat de plant voeding op die zorgt dat ze de winter goed doorkomt. Ook kan siergras beschutting bieden aan vogels en andere dieren wanneer er in de koude wintermaanden weinig groeit.
Siergrassen vragen weinig verzorging. Geef ze goed doorlatende grond. De grond houdt u in conditie door deze in de winter of het vroege voorjaar te verbeteren met wat compost en eventueel koemestkorrels. Geef water als het erg droog is.
Lampenpoetsersgras is niet giftig.
De standplaats is te nat. In natte grond kan het langer duren, voordat het siergras opnieuw uitloopt. Als de grond in de winter lang erg nat is (en blijft), kan siergras makkelijk wegrotten.
Siergrassen geven in de winter nog vorm aan de border, maar na de winter is het blad bruin en afgestorven. Onder al dit dode blad zitten voldoende groene grasstengels die in het voorjaar flink zullen uitgroeien. Knip daarom (niet winter-groene) siergrassen 10 tot 15 centimeter boven de grond terug.
Bemesting. Van zodra jouw siergrassen hun draai gevonden hebben in de tuin, vergeet dan niet om ze af en toe te verwennen met een aangepaste voeding. DCM Meststof Siergrassen & Bamboe heeft een zachte, lange werking en een specifieke samenstelling met veel kalium, die zorgt voor stevige stengels en bladeren.
De Lampenpoetser bloeit lang, namelijk van mei tot en met augustus. De bloemkelk zelf valt zeer snel af, wat overblijft zijn borstelvormige bloempluimen, met fel rood gekleurde meeldraden. De plant vormt grijze vruchtjes, die jarenlang aan de plant kunnen blijven zitten.
De beste tijd om siergrassen te snoeien is na de winter, in het vroege voorjaar. Eind februari of begin maart is een goede periode om de snoeischaar erbij te pakken. Het is belangrijk om dat in deze tijd (einde winter) te doen.
Voor lavendel geldt dat je twee keer per jaar snoeit, en dit: Voor de bloei: in het voorjaar, na de winter (maart-april). Opgelet, het mag niet meer vriezen! Na de bloei: in het najaar, in september.
Wanneer Pennisetum bemesten? Het bemesten van Pennisetum moet twee keer per jaar gebeuren. Nadat je de Pennisetum in maart/april hebt teruggesnoeid, kun je de plant tegelijkertijd bemesten met een organische meststof.
Hoe vaak moet je siergrassen water geven? Siergrassen die in de tuin zijn aangeplant, hebben meestal weinig extra water nodig. We raden aan om het gras alleen tijdens lange droge periodes in de zomer goed water te geven.
Als je wintergroene grassen hebt staan, zoals zwenkgras, heb je het makkelijk. Deze soorten hoef je eigenlijk niet te snoeien. Als je echter beschadigingen ziet aan de plant, kun je deze wel zonder problemen deels of geheel wegknippen.
Siergrassen splitsen of verplanten
Na het terugknippen is het mogelijk een pol siergras te splitsen. Neem een pol die ongeveer drie jaar oud is. Hak de plant met een scherpe spade in twee of drie stukken. Maak de stukken niet te klein.
Het lampenpoetsersgras 'Hameln' gaat schitterend samen met borderplanten zoals sierdistels, Liriope, Miscanthus, Stipa, de bronskleurige reuzenvenkel (Foeniculum vulgare 'Giant Bronze') die zichzelf uitzaait, Verbena bonariensis., Echinacea en Agastache.
De geadviseerde plantafstand is 45 cm. (3-5 st. per m2.)
Kleinere grassen die als bodembegroeiing dienen hebben voldoende aan 25 tot 30 cm afstand. Grote grassen die solitair staan, zoals bv. het imposante pampasgras (Cortaderia) geeft men minstens 1 meter afstand. De plantdiepte is afhankelijk van de pothoogte.