Voor vrijwel alle andere landen in de EU geldt dat alcoholvrij bier maximaal 0,5% alcohol mag bevatten. Met een drempelwaarde van 0,1% heeft Nederland dus een relatief strenge wetgeving. In enkele landen, zoals Frankrijk, mag alcoholvrij bier maximaal 1,2% alcohol bevatten.
Alcoholvrij bier wordt dan teveel in verband gebracht met alcoholhoudend bier (de smaak, het flesje, het glas). Hierdoor kan de zucht naar (dit wordt soms ook trek in alcohol genoemd) alcohol worden versterkt waardoor terugval een groot risico wordt. Voor sommige mensen maakt dit het stoppen extra moeilijk.
Als er minder dan 0.1% in zit, mag je het van de Nederlandse drank- en horecawet alcoholvrij of malt noemen. Dat percentage is vergelijkbaar met een overrijpe banaan: je wordt er niet dronken van. Maar als er 0.0% op het etiket staat, mag er helemaal niks meer in zitten.
Calorieën van alcoholvrij bier
Dus wil je gewicht kwijt, is het een betere optie, maar de beste optie is natuurlijk water. Enkele voorbeelden: Brand weizen (45 kcal / 100 ml) vs brand weizen 0.0 (23 kcal / 100 ml) Palm (46,4 kcal / 100 ml) vs palm 0.0 (26 kcal / 100 ml)
Volgens de Nederlandse wetgeving mag je bier alcoholvrij of malt noemen als er maximaal 0,1% alcohol in zit. Dit is vergelijkbaar met een rijpe banaan. In vruchtensap mag zelfs nog 0,5% alcohol zitten. Als er op het bieretiket 0.0% staat, betekent dat er afgerond 0.0% alcohol in het bier zit.
Alcoholvrij bier heeft diverse gezondheidsvoordelen ten opzichte van alcoholhoudende dranken. Een van de voordelen is dat een 0.0 aanmerkelijk minder calorieën bevat dan een gewoon glas bier met alcohol.
“Mensen die niet weten dat ze alcoholvrij bier drinken, kunnen zich dronken gaan gedragen, blijkt uit beperkt onderzoek. Misschien kun je ook een placebo-kater krijgen na alcoholvrij bier, zelfs als je weet dat je alcoholvrij hebt gedronken. Maar dat is nog niet onderzocht.
Verder kan alcoholvrij bier zuren bevatten. Zuren zijn niet goed voor het glazuur van je tanden. Hoe vaker het tandglazuur met zuur in aanraking komt, hoe sneller je gaatjes krijgt.
Zo zit er in alcoholvrij bier calcium, fosfor, magnesium (dat krampen na het sporten kan voorkomen) en zelfs een aantal belangrijke vitamines (vitamine B). Een ander belangrijk verschil is dat de suikers die in alcoholvrij bier aanwezig zijn, afkomstig zijn uit de natuurlijke ingrediënten, zoals gerst.
Alcohol stimuleert de uitscheiding van urine, waardoor deze minder geconcentreerd is. Overmatige alcoholconsumptie daarentegen, stimuleert de calcium uitscheiding, wat het risico op nierstenen juist verhoogt. Het specifiek gunstige effect van bier zou verklaard kunnen worden door de hop.
Alle grote merken zoals Heineken, Bavaria, Amstel, Grolsch en zelfs speciaalbieren zoals Leffe hebben een nulprocentvariant. Heineken verkoopt sinds kort ook kratten met deze 0.0 flesjes. Van elke twintig glazen bier die er in Nederland worden gedronken is er nu één alcoholvrij.
Hertog Jan 0.0 is een verfrissende dorstlesser zonder alcohol. Dit alcoholvrije bier wordt gebrouwen met alcohol. De alcohol wordt later onttrokken. Hierdoor heeft dit bier de karakteristieke biersmaak behouden.
0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): u voelt zich meer ontspannen, maar u bent minder alert in het verkeer. 0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): u bent 'aangeschoten', u kunt niet meer veilig aan het verkeer deelnemen.
Als je voor de meest gezonde keuze wilt gaan, kan je het beter gaan voor een biertje zonder alcohol dan frisdrank. Per 100 milliliter vind je in een gemiddeld 0.0 procent bier 26 calorieën terug. Daartegenover staat cola met 41 calorieën en sinas met 42 calorieën.
Heineken® 0.0 bevat minder dan 0,03% alcohol en wordt daarom als non-alcoholische drank gezien.
Het gistingsproces kan daarbij gestopt worden net voor er alcohol gevormd wordt in het proces. Alcoholvrij bier dat op de eerste manier is gemaakt (bijvoorbeeld Heineken 0.0) bevat minder suikers dan het alcoholvrije bier dat via de tweede methode is gemaakt (bijvoorbeeld Grolsch 0.0).
Naast het mogelijke gezondheidseffect van polyfenolen, heeft (alcoholvrij) bier ook een positieve invloed op ons maag-darmstelsel. Uit onderzoek blijkt dat gefermenteerde dranken (en ook voedsel) een gunstig effect hebben om de samenstelling van onze darmflora4,5.
De nieuwe generatie alcoholvrije bieren worden gebrouwen als normaal bier. Daar wordt een extra stap aan toegevoegd: het de-alcoholiseren." Dit betekent dus dat er een extra productiestap toegevoegd wordt waardoor het automatisch duurder wordt.
Alcoholvrij bier bevat rond de 26 calorieën per 100 gram terwijl pils ongeveer 45 calorieën bevat per 100 gram. Winnaar: De prijs voor slankere keuze gaat naar alcoholvrij bier. Die telt bijna de helft minder calorieën.
Alcohol in 'alcoholvrije' dranken
0,5%) ontstaan is bij onbedoelde en onvermijdelijke natuurlijke gisting [4, 5]. In de praktijk kunnen 'alcoholvrije' dranken dus een kleine hoeveelheid alcohol bevatten. Ook in kleine hoeveelheden kan alcohol schadelijke effecten hebben.
Een glas pils bevat 113 kcal, een flesje bier 135 kcal en een blikje maar liefst 149 kcal. Dus je zou er ook voor kunnen kiezen om een boterham minder te nemen en een biertje extra!
Radler 0.0
zit weliswaar geen alcohol, maar desondanks bevat het alcoholvrije drankje nog veel calorieën en suikers. Een flesje van 300 ml bevat ruim 80 kilocalorieën en bijna 18 gram suiker (á 4 suikerklontjes). Met meerdere flesjes kunnen de calorieën dus behoorlijk aantikken.
De bierbrouwers van Nederland hebben een preventie-akkoord gesloten. Daarmee nemen ze verantwoordelijkheid en besteden ze meer en meer reclamegelden aan de promotie van 0.0% bieren. * De vierde reden is dat een glas alcoholvrij bier minder calorieën bevat dan bijvoorbeeld frisdrank, wijn of een alcoholhoudend bier.
Uit een studie, gepubliceerd in het tijdschrift Psychopharmacology, blijkt dat alleen al het inademen van de geur van alcohol je het gevoel kan geven een beetje aangeschoten te zijn en je remmingen enigszins weg kan nemen.
"Bepaalde stoffen lossen goed op in water en andere in alcohol", legt Lauret uit. "Haal je het eruit, dan zul je de smaken en de geuren die daarin opgelost zijn ook gaan missen." Het is dus een verfijning met kruiden, hoppen en het blijft een chemisch proces.