Geneesmiddelen kunnen indirect bijdragen aan het ontstaan van cariës doordat ze de productie van speeksel kunnen remmen. In theorie kunnen veel geneesmiddelen de speekselsecretie verminderen, bijvoorbeeld doordat ze een anticholinerge werking hebben (bv. antipsychotica of tricyclische antidepressiva (TCA's)).
Bijwerking in de mond
Droge mond: antidepressiva, antihistamiinica, antipsychotica. Tandverkleuring: Extrinsiek (reversibel): orale antibiotica. Intrinsiek: tetracycline, fluor-verbindingen in hoge dosering.
Medicijnen kunnen ervoor zorgen dat speekselklieren niet of nauwelijks getriggerd worden. Simpel gezegd ontstaat er een blokkade tussen de hersenen (die het signaal afgeven) en de speekselklieren. De gevolgen hiervan zijn dat er ook minder speeksel langs alle weefsels in de mond gaan, zo ook het gebit.
'Zuur' voedsel
Ongetwijfeld heeft u vroeger geleerd dat suikers en frisdranken slecht voor uw tanden zijn, maar wist u dat ook zuur uw gebit aantast? Producten die u beter kunt vermijden zijn bijvoorbeeld tomatenketchup, sojasaus, azijn, witte wijn, pastasaus en augurken.
Het eten van veel suikers, zuren en tussendoortjes hebben een negatief effect op je gebit en kunnen bijvoorbeeld cariës, geïrriteerd tandvlees en tanderosie veroorzaken. Suikers, zuren en zetmeel: we krijgen het allemaal binnen via ons eten en drinken.
Het eten van kaas verlaagt de zuurgraad in de mond. Zo kan het tandgaatjes helpen voorkomen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kothiwal Dental College in India. De normale zuurgraad (pH-waarde) in de mond is ongeveer 7.
Hoewel kiwi, aardbeien, en citrusvruchten van nature zuur zijn, zijn ze ook rijk aan vitamine C, dit is essentieel voor gezond tandvlees. Onvoldoende inname van vitamine C kan leiden tot losse tanden en gevoelig tandvlees dat vatbaarder is voor parodontitis-veroorzakende bacteriën.
Fruit dat niet aan je tanden blijft plakken
Hierdoor kan je sneller last krijgen van gaatjes in je tanden. Je kan dus beter fruit eten wat niet aan je tanden blijft plakken, zoals appel, peer en druiven, en fruit wat wél blijft plakken, zoals bananen, wat minder eten als het aankomt op je orale hygiëne.
Yoghurt en karnemelk smaken misschien zuur, maar zijn door het aanwezige calcium ook veilig voor het gebit (mits u er geen suiker in doet). Beperk het gebruik van zure dranken en drink zoveel mogelijk water, gewone thee, koffie of melk.
Op zetmeel gebaseerde producten
Op zetmeel gebaseerde producten zoals aardappelen, chips, brood en crackers zijn ook slecht voor je tanden.
Antidepressiva. Van antidepressiva en dan voornamelijk van de anticholinerg werkende antidepressiva is bekend dat ze een verminderde speekselsecretie kunnen veroorzaken, zodat het risico op cariës is vergroot (type I/A-bijwerking).
De kans op cariës (gaatjes), gingivitis en parodontitis (tandvleesontstekingen) is groter bij stress door een veranderde speekselproductie.
Neem dan contact op met Stichting Urgente Noden, kortweg SUNN. Deze private organisatie zit in 100 gemeenten in Nederland. Dit noodfonds richt zich op zeer acute tandzorg. Het fonds werkt soms samen met een lokale tandarts.
Oorzaak van tanderosie. De oorzaak van tanderosie is zuur. Zuren zitten bijvoorbeeld in je voedsel, drinken, snoep of in je maagzuur. Er is bij iedereen een natuurlijk slijtageproces wat de tanden wat doet afslijten.
Neem je medicijnen waardoor je mond droog aanvoelt, zorg er dan extra goed voor dat je je tanden poetst en goed flost. Zenuwschade: Bepaalde verwondingen aan het hoofd of de nek kunnen specifieke zenuwen beschadigen waardoor de speekselklieren meer speeksel aanmaken.
Groene thee is zelfs goed voor je gebit! Hoe dan? Het hoge aantal polyfenolen (die ziektekiemen te lijf gaan) in groene thee zorgt voor sterke tanden en gezond tandvlees. Groene thee bevat bovendien fluoride, het bekende stofje dat ook in tandpasta zit.
Wat kun je het best drinken
Het best kun je water, koffie of thee drinken. Daar zitten geen suikers, maar ook geen zuren in. Dat is goed voor je gezondheid en gebit.
Naast fluoride hebben je tanden en kiezen baat bij voldoende mineralen en vitamines. Vooral calcium, magnesium en vitamine A, D en K2 zijn onmisbaar voor een gezond en sterk gebit.
Water zonder prik, koffie en gewone thee zonder suiker zijn niet schadelijk voor uw gebit. Houd zure dranken niet in uw mond, maar slik ze direct door. Neem niet iedere keer een klein slokje, maar drink het in één keer op.
Gember kan de groei van verschillende bacteriën afremmen. Op deze manier kan het helpen om je mond en je gebit gezond te houden. Het gaat namelijk ook bacteriën tegen die gelinkt worden aan tandvleesontstekingen.
In principe is cacao niet schadelijk voor je tanden. Maar in de gemiddelde chocoladereep zit helaas geen 100% cacao. De suikers die zijn toegevoegd maken chocolade slecht voor je tanden. Doordat suikers te lang in je mond achterblijven gaan de bacteriën deze suiker opnemen.
TERUGTREKKEND TANDVLEES STOPPEN
Overstappen naar een tandpasta zoals parodontax dagelijkse fluoride tandpasta kan helpen tegen, en voorkomt bloedend tandvlees. parodontax is 4x keer effectiever dan een gewone tandpasta in het verwijderen van tandplak*, dit helpt tegen en voorkomt bloedend tandvlees.
Bij gevoelig tandvlees raden wij u aan om Sensodyne te gebruiken of Parodontax te gebruiken. Dit helpt tegen bloedend tandvlees en zorgt ervoor dat het tandvlees sneller hersteld. Wanneer u gevoelige tanden heeft kunt kiezen voor Vitis Sensitive, deze tandpasta vormt een beschermende laag en voorkomt gaatjes.
Kan ik iets doen om mijn tandglazuur sterker te maken? Fluoride maakt tandglazuur sterker en minder goed oplosbaar in zuur. Fluoride vertraagt het oplossen van tandglazuur. Poets daarom uw tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta.