Wil je een ovenschotel afwerken met een lichte korst, dan kun je kiezen voor vers gemalen broodkruim, paneermeel of zelfs panko.Bestrooi de ovenschotel ruim met het broodkruim en werk af met enkele vlokjes boter. De boter zal wegsmelten onder de grill en hierdoor krijg je een heerlijk goudgeel korstje.
Bij een temperatuur van 180 tot 200 graden zijn de meeste gratineerlaagjes dan in 15 tot 25 minuten perfect. Zet eventueel tegen het einde even de grill erbij aan, als het gerecht al gaar is maar de gratineerlaag nog niet. Of bedek de schotel met wat aluminiumfolie als de gratineerlaag juist te snel gaat.
Paneren is het bedekken van vlees met een laagje paneermeel of broodkruim (eventueel gemengd met kruiden). Hoe paneer je? Je haalt je vlees eerst door de bloem, dan door losgeklopt ei en dan door de paneermeel. Druk dat laatste laagje goed aan zodat het mooi heel blijft tijdens het vlees bakken.
Haal wat je wilt paneren eerst door bloem (klop overtollige bloem eraf), dan door losgeklopt ei en vervolgens door paneermeel. De bloem zorgt ervoor dat er meer ei aan het vlees blijft plakken, het ei maakt dat er meer paneermeel blijft zitten.
Oud brood, meer dan alleen een krokant korstje
Oud brood is ook een perfecte vervanger van paneermeel. Rooster de broodjes in een broodrooster en wrijf ze – net zoals de beschuiten – tegen elkaar.
Emmentaler, Appenzeller, bergkaas of Gruyère worden bijzonder aanbevolen. Dat je een goede kaas gebruikt is wel belangrijk voor de gratin. Emmentaler of Gruyere heeft een rijke smaak en gratineert goed.
Welke kaas smelt in de oven? Zachte kazen op basis van koemelk (brie, camembert, epoisses, Chaumes, reblochon, mozzarella…) zijn van zichzelf al wat romiger. Ze zijn daardoor uitstekend geschikt om te smelten. Enkele suggesties: camembert uit de oven, quiche met brie of kaastoast met Chaumes.
Broilen of grillen is in feite gratineren, en dus ideaal om gerechten een knapperig, mooi bruin korstje te geven. Dat werkt het beste met gerechten die zijn afgemaakt met kaas, saus, paneermeel of broodkruim en boter. Wat de grillstand van je oven precies doet, is intense, directe hitte geven, direct van bovenaf.
"Het is een compromiskaas, die goed past bij de Nederlandse keuken. Het heeft een smaak richting de Italiaanse kazen en het smelt goed op een pasta of pizza.
Een aantal kazen – zoals verse geitenkaas, paneer, queso blanco, en ricotta – zullen nooit smelten. In tegenstelling tot de meeste kazen, die gestremd worden met stremsel, worden deze gestremd met zuur.
Nog even in het kort: Parmezaan, Pecorino en Grana Padano kun je prima onderling vervangen. Hetzelfde geldt voor mozzarella en burrata, ook deze kaassoorten liggen erg dicht bij elkaar. Ricotta en Mascarpone zijn wel echt allebei verschillende producten en kun je niet zo makkelijk door elkaar vervangen.
Grillen met een ovengrill
Laat bij grillen in de oven de deur op een kiertje staan om waterdamp te laten ontsnappen. Doordat de warmte van 1 kant komt, wordt het vlees halverwege de bereiding een keer gedraaid. Plaats voor alleen bruin kleuren het product op 5 tot 10 centimeter onder de grill.
De grillstand gebruik je voor het gratineren van je gerecht, om groenten te roosteren, een visje te grillen of crème brûlée een mooi gekarameliseerd suikerlaagje te geven. Soms kun je een ovenschotel nog een extra kick geven door een paar minuutjes de grillstand aan te gooien.
Grillen is het op hoge temperatuur dichtschroeien en eventueel gaar maken van vlees, vis of groente. Gegrild eten krijgt hierdoor een volle, soms rokerige smaak. De warmte is afkomstig van een gloeiende grill in een oven, een hete contactgrill (de Tefal OptiGrill Elite bijvoorbeeld), een grillpan of een barbecue.
Er zijn verschillende zaken die het smeltpunt van kaas kunnen beïnvloeden: hoeveel zout of zuur er in de kaas zit, en hoeveel vet en vocht. Ook de ouderdom van de kaas speelt een rol: over het algemeen zullen jonge kazen beter smelten dan oudere, gerijpte kazen.
Traditioneel gaat er geraspte cheddar over nacho's, maar Goudse kaas kan ook. Welke kaas je ook gebruikt, belangrijk is dat-ie goed smelt. Nacho's worden ook vaak gemaakt met een kaassaus. Maak kaassaus liefst met een belegen of oude kaas met veel smaak.
Jonge, zachte, vette, vochtige kazen met een pH-waarde tussen 5,0 en 5,5, zoals jonge Goudse of cheddar, smelten dus het beste.
Kaas combineren met sauzen. Kaas is uitstekend te combineren met wijn, bier of port. Daarnaast zijn er ook zeer smakelijke sauzen die de smaak van kaas nog beter tot hun recht laten komen. Inmiddels al erg bekend is de Mosterd Dillesaus.
Welke kaas is het beste voor lasagne? Het is vooral belangrijk dat de kaas geraspt is. Je kan hiervoor Emmentaler, Gruyère of parmezaan gebruiken.
Leg in een ingevette ovenschaal een laagje lasagnebladeren. Doe hier een laagje gehaktsaus overheen, wat plakjes salami en stukjes gegrilde paprika. Maak op deze manier drie lagen en dek de laatste laag af met de rest van de saus, mozzarella en nog wat gegrilde paprika. Bestrooi met parmezaanse kaas.
Is maizena hetzelfde als paneermeel? Maizena bevat uitsluitend zetmeel gewonnen uit mais en bevat dus geen gluten. U kunt maizena gewoon in de supermarkt of kruidenierszaak vinden. Maizena is dus een alternatief voor tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut.
Zo ga je te werk:
Klop per 500 gram kipfilet 2 eieren op en giet dit over de kip heen, in de zak. Doe de zak dicht met de strip en meng de kip goed door het ei heen door de zak een beetje heen en weer te schudden. Strooi nu ook de broodkruimels in de zak, samen met de kruiden naar jouw voorkeur.
De termen roosteren en grilleren worden veelal door elkaar gebruikt, maar het is niet hetzelfde. Roosteren is het garen van producten, zoals groente en vlees, op een hete plaat. Afhankelijk van onder andere de structuur en grootte van het product verschilt de temperatuur en oventijd.