In het geval van drinkwater is het beter om het water lang te koken, zodat de kalkdeeltjes achterblijven in de waterkoker en je veel zachter water schenkt. De tip is wel om de waterkoker regelmatig te ontkalken met azijn of opgelost citroensap, omdat de werking en de levensduur door kalkaanslag snel terugloopt.
Hoe kan je vele nadelen van hard water voorkomen? Één van de gemakkelijkste en meest voorkomende manier om het kalk in je water te reduceren, is het installeren van een waterverzachter, ook wel waterontharder of ontkalker genoemd.
De beste manier om het water te ontharden is om een wateronthardingseenheid te gebruiken en deze direct aan de waterbevoorrading aan te sluiten.
In hard water zitten magnesium- en calciumdeeltjes. Deze deeltjes verhogen de pH-waarde van je huid, wat een droge huid bijvoorbeeld nog droger maakt. Irritatie, een trekkend gevoel na het douchen of een bad, jeuk of een (extreem) droge huid kunnen het gevolg zijn.
Appelazijn. Om je haar na het douchen van kalk te ontzien kun je het afspoelen met appelazijn. Het zure van het azijn zorgt ervoor dat kalk zich niet aan je haar gaat hechten, dat blokkerende laagje kan dus niet ontstaan. Meng een klein scheutje appelazijn met koud water en spoel het af.
Zacht water zorgt voor goed haar
De beste en meest duurzame optie is het installeren van een waterontharder. De waterontharder haalt kalk uit je water, waardoor het water zacht is. De dagen van de witte waas zijn voorbij, je haar gaat meer glanzen en je hebt meer volume.
Appelciderazijn is goed voor de pH van je hoofdhuid en zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar minder snel klit en beschadigt, en meer glanst. Het spoelt opgehoopte restanten weg. Restjes zeep, kalk, en ook eventueel residu van haarproducten als wax en synthetische shampoos en conditioners.
Er zijn verschillende technieken waarmee je de waterhardheid van je water kan testen. Zo kun je het kalk in het water meten met zeeptesten, teststroken en druppeltesten (waterhardheid tester). Daarnaast kan je ook gegevens opvragen bij het lokale leidingwaterbedrijf.
Een waterhardheid tussen de 0 en 3 dH (Duitse hardheid) wordt beschouwd als zacht water. Dit water voelt zachter aan, smaakt beter en is ook beter voor huishoudelijke apparaten.
Zacht water is in de praktijk prettiger dan water wat hard is. Beiden zijn uiteraard geschikt voor consumptie, maar zacht water heeft minder nadelen. Calcium gaat zich, bij opwarming, namelijk hechten aan oppervlakten.
De beste manier om kalk uit het water te halen is door middel van een filtersysteem, oftewel een waterontharder. Deze wordt op de waterleiding aangesloten. De water ontkalker vangt calcium en magnesium af, en voorziet zo de rest van het huis van zacht water.
Een waterontharder is een robuust en duurzaam toestel dat ontworpen is om lang mee te gaan. U mag rekenen op een levensduur van minimaal vijftien jaar. Maar met het juiste onderhoud kan u nog veel langer op uw toestel rekenen, tot zelfs 25 jaar.
Bij een hardheid van 10 dH, dus 178 miligram kalk per liter water, en een jaarverbruik van 100 m3 verbruikt de Unique Waterontharder 30 kg (ongeveer 15,00) zout per jaar. De waterontharder regenereert ongeveer 1 keer per week. Op jaarbasis verbruikt de ontharder 9 kilowattuur, wat ongeveer € 1,80 is.
Laat ons u meteen geruststellen: het kan helemaal geen kwaad om hard water te drinken. Hard water bevat dan wel opgeloste kalk, maar dat is niet schadelijk voor uw lichaam. Kalk bevat veel calcium, een mineraal dat zelfs gunstig is voor de gezondheid. Zo is het belangrijk voor de opbouw van botten en tanden.
Calcium (kalk) en magnesium maken niet alleen je water hard, ze voegen ook smaak toe aan jouw water. De smaak van calcium en magnesium is van nature bitter en zelfs een beetje zoutachtig (calcium wordt in Duitsland dan ook wel eens 'bitterzout' genoemd).
Het minst harde water hebben we in Friesland, Flevoland en in delen van Gelderland Het hardste water hebben we vooral in Overijssel, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg.
Het nadelig effect van hard water
Wanneer hard water opwarmt of verdampt, treedt er kalkafzetting op. Dat kan kalkaanslag aan warmwatertoestellen en leidingen veroorzaken. Bij een wasmachine zorgt de ophoping van aanslag en bezinksel er bijvoorbeeld voor dat u de binnenkant van het toestel vaak moet ontkalken.
De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium in het water. Deze elementen komen van nature voor in de grond en dus in het grondwater. Hoe meer van deze mineralen in het water aanwezig zijn, hoe harder het water is.
De ondergrens voor drinkwaterbedrijven is in het Drinkwaterbesluit vastgelegd op 5,6 dH als het water onthard wordt.De bovengrens wordt vaak gesteld op 12,5 dH. De gemiddelde hardheid voor Nederlands drinkwater ligt rond de 8 Duitse graden.
Hard water is water waar veel calcium en magnesium in zit. De hardheid van water verschilt per gebied. Bevat de bodem in een bepaald gebied veel calcium en magnesium, dan vind je dat ook in het grondwater terug.
Kort gezegd is hard water, water dat veel kalk (een samenstelling van calcium en magnesium) bevat. Hoe meer kalk het water bevat, hoe 'harder' het is. In Nederland drukken we de hardheid uit in Duitse graden (ºD of dH). Hierbij staat 1 dH gelijk aan 17,8 gram kalk per 1000 liter (1m3) water.
De beste methode om de hardheid van het water te testen is door gebruik te maken van een druppeltest. Bij deze methode moet je een klein maatbekertje vullen met het water dat je wilt testen en vervolgens ga je hier druppel voor druppel een speciale vloeistof (reagens) aan toevoegen.
Zout is een geweldige reiniger voor de haren en de hoofdhuid en is ook goede voor de bloedcirculatie. Het vergroot je kansen op het bevorderen van sterkere en dikkere haren.
Alles wat je nodig hebt, is heel fijn gemalen roggemeel, water en olie (bijvoorbeeld kokosolie). Zeef het meel en maak een papje van 2 eetlepels roggemeel met water. Was je haar zoals je normaal zou doen, maar gebruik het roggepapje in plaats van shampoo.
Is dat goed? “Je haren wassen zonder shampoo is niet per se goed of slecht. Wanneer je een (extreem) droge hoofdhuid hebt, is het niet nodig om elke wasbeurt een sterke reiniger te gebruiken. Net als bij de huid van je lichaam is het heel persoonlijk wat jouw hoofdhuid nodig heeft.