Het jaargemiddelde voor het binnenland ligt namelijk rond de 8 kilometer per uur, terwijl dat voor de kust tot 20 kilometer per uur is! Wanneer je in het Noorden of Westen van Nederland woont kun je rekenen op de hardste wind, en wanneer je in het Oosten en Zuidoosten woont heb je het minst last van de windkracht.
Nederland heeft een gematigd zeeklimaat en dat heeft een reden. De wind komt bij ons vaak uit het zuidwesten en blaast dan milde lucht vanaf de Noordzee over ons land.
Bij een westenwind komt de wind uit het westen. De lucht verplaatst zich vanaf de Noordzee over ons land. Boven de zee heeft de lucht veel vocht kunnen opnemen. In de herfst en winter is de lucht boven zee warmer dan boven land en in de lente en zomer is de lucht boven de zee kouder dan boven land.
Afgelopen seizoen raasden in vier dagen tijd drie stormen over ons land: Dudley, Eunice en Franklin. Storm Eunice staat in de top 3 zwaarste stormen in ruim vijftig jaar. In een deel van het land waarschuwden we 18 februari 2022 met een code rood. De eerste storm van het seizoen was Corrie.
De laatste keer dat we een tornado in ons land zagen is slechts een maand geleden. Op 20 mei 2022 trok een windhoos over het Limburgse Beek, nabij Maastricht.
Zuidwestenwind: Zuidwestenwinden, waarbij de lucht wordt aangevoerd vanaf zee, zijn warmer dan westenwinden. Door de hogere temperatuur kan de lucht meer waterdamp bevatten, waardoor buien vaak heftiger zijn. In de zomer is het vooral 's nachts relatief warm.
De zee heeft veel invloed op het klimaat in Nederland. Omdat water langzaam opwarmt en afkoelt, zijn zomers in waterrijke landen relatief koel en winters relatief zacht. Bovendien waait het harder boven zee: er zijn daar, anders dan boven land, geen obstakels die de wind afzwakken.
Je kunt kijken naar de vlaggen op de kant. De vlag waait met de wind mee. Ook kun je kijken naar het riet of de golfjes op het water. Deze geven de werkelijke wind aan.
Over het algemeen geldt dat werken vanaf windkracht 6 gevaarlijk wordt. Dan mogen werknemers niet meer werken op rolsteigers, hangsteigers, werkbakken en hoogwerkers en geen ladders meer gebruiken. Ook gelden beperkingen voor werken met hijskranen en werken op stabiele werkplaatsen zoals daken van tanks en schepen.
Twee keer zoveel koude noordenwind
Tussen 1961-2021 was dit het geval op ruim 25% van de aprildagen. Dit jaar was uitzonderlijk met meer dan 50% van zulke dagen. De warme (zuid)oostelijke windrichtingen kwamen dit jaar vrijwel niet aan bod.
Storm Eunice raast over ons land en veroorzaakt op grote schaal zware windstoten van 100-120 km/uur en in het noorden van 110-140 km/uur. In het zuiden, midden en oosten begint de storm in de tweede helft van de avond te luwen. Tijdens buien treden soms nog wel zeer zware windstoten op van meer dan 100 km/uur.
Er waait een harde tot stormachtige wind, maar er kunnen windstoten wel 90 tot 110 km/uur voorkomen. Eind van de middag en in de avond draait de wind van het zuidwesten naar het westen. Langs de (zuid)westkust en in het zuiden neemt de wind dan wat in kracht af.
Warme zomer en langetermijnvoorspellingen
Volgens de onderzoekers is de kans op een hete zomer in 2022 ruim 70%. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'nature'. Eerder voorspelden dezelfde meteorologen al de extreem warme zomer van 2018, 2019 en 2020.
Het is vandaag op de kop af 32 jaar geleden dat Nederland door één van de zwaarste stormen uit de moderne geschiedenis getroffen werd, de orkaan die nu ook wel als orkaan Daria bekend staat. Terwijl de storm toesloeg, kwam het land in de loop van de dag meer en meer tot stilstand.
Op KNMI-weerstation Cabauw, bij Lopik, werd een windsnelheid van 145 kilometer per uur gemeten. Niet eerder werd in ons land zo ver landinwaarts zo'n zware windstoot gemeten. Bij de storm begin 1990, de zwaarste ooit in Nederland, werd uiteindelijk zelfs orkaankracht 12 gehaald, iets dat in ons land zelden gebeurt.
Bereikt een windvlaag een snelheid van minstens 50 kilometer per uur, dan is er sprake van een windstoot. Zodra de windstoten snelheden van boven de 75 kilometer per uur bereiken, dan volgt er een waarschuwing voor zware windstoten.
Een oostenwind bezorgt ons 's zomers dus heel warme landlucht. Diezelfde oostenwind waait 's winters ijskoude landlucht naar onze streken. Samengevat: de luchtsoort (van over zee of van over land) in combinatie met het seizoen is dikwijls belangrijker dan het aantal uren zonneschijn, als je de temperatuur wil kennen.
De zomer is in ons land het perfecte seizoen voor een dagje strand. Zelfs op dagen met normale temperaturen van een graad of 22 kun je prima je handdoek uitspreiden. Bij wat meer wind kan het dan wel fris aanvoelen, maar een windscherm maakt veel goed.
Tornado's komen vooral in het centrale deel van Verenigde Staten voor, gemiddeld zo'n duizend per jaar. In Nederland bereikt een windhoos zelden de kracht van een Amerikaanse tornado. In de twintigste eeuw gebeurde dat slechts enkele malen.
In Amerika komen vaak tornado's voor. Warme, vochtige lucht van de oceaan botst daar op droge woestijnlucht uit Mexico en koude lucht uit Canada. In Nederland is de kans op zo'n verwoestende storm erg klein, omdat de omstandigheden hier anders zijn.