Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten. Dit heeft te maken met de tijd tussen oogst, bereiding en diepvriezen.
Groente uit blik of pot en diepvriesgroente bevatten namelijk evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groente Je moet bij bewerkte producten, zoals bij diepvriesspinazie, wel letten op toevoegingen aan het product: als je bijvoorbeeld spinazie a la crème neemt, is dit minder gezond dan verse spinazie.
Ook, ondanks de populaire overtuiging dat "vers het beste is," heeft bevroren of ingeblikte babyspinazie net zoveel gezondheidsvoordelen als verse, vaak tegen lagere kosten. Bevroren of ingeblikte spinazie is ook makkelijker te bewaren en blijft lang goed.
Het verschil tussen diepvries en vers
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
“Verse spinazie en diepvriesspinazie staan beide in de Schijf van Vijf en zijn een gezonde keuze,” benadrukt Pascalle Stijger, woordvoerder van het Voedingscentrum. “Diepvriesgroenten bevatten vrijwel evenveel voedingsstoffen als onbewerkte verse groenten.
Spinazie is een goede bron van ijzer en een ei bevat vitamine D, wat helpt bij de opname van ijzer. Door een ei te eten bij spinazie, kun je de opname van ijzer verhogen.
Babyspinazie bevat ongeveer twee keer zoveel ijzer, vitamine C en vitamine E als rucola, en meer dan drie keer zoveel gezonde carotenoïden luteïne en zeaxanthine, plus meer dan vier keer zoveel vitamine K en meer kalium, bètacaroteen en vezels.
Ingevroren groenten zijn minimaal net zo gezond als verse groenten. Dankzij het vroegtijdig invriezen blijven er veel vitamines en mineralen in de groenten aanwezig. Groenten uit blik of pot hebben het grootste verlies aan vitamines en mineralen. Slechts 15% van de voedingsstoffen blijft behouden.
Groente uit blik of pot en diepvriesgroente bevatten evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groente. In groente zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde soort kunnen verschillen bestaan.
Het maakt voor de vitamines en vezels niet uit of je groenten zelf vers kookt of uit blik of pot eet. Kies dan het liefst wel voor "pure" groenten uit blik of pot, zoals sperzieboontjes, worteltjes, mais, doperwten en rode kool. Met puur bedoelen we zonder toevoegingen als zout, suiker, e-nummers.
Wat kun je beter niet doen: Spinazie samen met vis eten (zalm en makreel kan wel). Nitriet kan dan reageren met eiwitten uit die vis wat zorgt voor een schadelijke stof (nitrosamine) Tijdens het kweken van spinazie veel stikstof aan de grond toevoegen.
Als er in een recept verse spinazie nodig is, maar je hebt alleen diepvriesspinazie, of andersom, dan kun je prima de ene vervangen door de andere . Dat geldt in de meeste recepten.
Het is prima om nitraatrijke groente zoals spinazie of sla te combineren met vis of schaaldieren, zoals mosselen. Dat kan meerdere keren per week. Het eten van deze nitraatrijke groenten vormt geen gevaar voor de gezondheid.
Spinazie bevat stoffen die mogelijk riskant zijn: nitrieten. Of beter: nitraten. De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.
Uit een onderzoek van de Pennsylvania State University blijkt echter dat wanneer verse spinazie in een vrachtwagen wordt vervoerd over lange afstanden of wanneer deze een week in de koelkast staat, het foliumzuurgehalte zo sterk daalt dat diepvriesspinazie een betere bron wordt.
Verschillende supermarkten halen diepvriesspinazie uit de schappen. Bij de productie zijn mogelijk metaaldeeltjes in de spinazie terechtgekomen. De supermarkten adviseren klanten om de producten terug te brengen naar de supermarkt en de spinazie niet te eten.
Diepvries spinazie is langer houdbaar
Hoewel verse spinazie slechts een aantal dagen bewaard kan worden na aankoop, is Iglo diepvries spinazie erg lang houdbaar. Als je diepvries spinazie ongeopend in de vriezer bewaart, gaat dit product jaren mee.
Tomatenblokjes uit blik zijn een stuk gezonder dan gewone tomaten. Dat komt doordat de tomaten, voordat ze ingeblikt worden, verhit worden. Hierdoor komt er een stofje vrij: lycopeen. Deze beschermt je tegen hartkwalen en bepaalde vormen van kanker.
Spinazie (en andere groene bladgroenten)
Spinazie is rijk aan voedingsvezels en bevat slechts weinig calorieën. Dat maakt dat het je lichaam meer energie kost om spinazie te verteren, dan dat het energie opdoet. Daardoor heeft spinazie dus een vetverbrandend effect.
Bovendien heeft invriezen het extra voordeel dat voedingsstoffen behouden blijven die anders na verloop van tijd zouden verdwijnen. "De beste opties voor invriezen zijn bladgroenten zoals spinazie, sperziebonen of broccoli , die snel bederven en voedingsstoffen verliezen," aldus Mastroianni.
Houden we de richtlijnen van het Voedingscentrum aan, dan is het antwoord op deze vraag heel simpel: qua voedingsstoffen zit er eigenlijk geen verschil tussen verse (onbewerkte) groente, diepvriesgroente en groente uit pot of blik.
Het voordeel van diepvriesgroenten is dat zodra ze ingevroren zijn, het vitaminegehalte vrij constant blijft. En wat blijkt uit onderzoek is dat diepvries groenten en verse groenten minstens even gezond zijn omdat ze na bereiding gemiddeld evenveel vitamine C en mineralen bevatten.
Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten. Maar dat advies trekt het Voedingscentrum nu in. We hoeven niet meer op te letten dat we niet te vaak spinazie, sla of andijvie eten. Ook de combinatie met vis is geen enkel probleem meer.
Voor voedselveiligheid raden fabrikanten doorgaans aan om bevroren groenten, waaronder spinazie, te koken tot 165 graden, omdat ze over het algemeen niet als kant-en-klaar worden beschouwd . U kunt dat doen wanneer u de spinazie ontdooit of wanneer deze aan een gerecht wordt toegevoegd. Lees altijd de instructies op de verpakking voor productspecifieke informatie over voedselveiligheid.
Spinazie is tevens rijk aan krachtige antioxidanten, zoals vitamine A, E, neoxanthine en violaxanthine. Deze stoffen hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Ze kunnen daardoor de klachten helpen verminderen die voorkomen bij bijvoorbeeld osteoporose, artritis en astma.